Belediye Hizmetlerine Genel Bakış
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp1980’lerden bu yana kamu kesiminde, geniş kapsamlı bir reform süreci yaşanmaktadır. Esasında, reform çalışmalarının geçmişi, 1980’li yılların öncesine dayanmaktadır. Bu reformların temel sebebi sosyal, politik ve ekonomik baskılardır. Bütçe açıkları, yapısal sorunlar, artan rekabet ortamı ve küreselleşme, Devlete olan güvenin sarsılması ve daha kaliteli hizmet veren, hesap verebilir bir sisteme karşı […]
1980’lerden bu yana kamu kesiminde, geniş kapsamlı bir reform süreci yaşanmaktadır. Esasında, reform çalışmalarının geçmişi, 1980’li yılların öncesine dayanmaktadır. Bu reformların temel sebebi sosyal, politik ve ekonomik baskılardır. Bütçe açıkları, yapısal sorunlar, artan rekabet ortamı ve küreselleşme, Devlete olan güvenin sarsılması ve daha kaliteli hizmet veren, hesap verebilir bir sisteme karşı taleplerin artması, değişim sürecine sebep olan faktörler arasında sayılabilir. Ayrıca, hızla değişen teknoloji ile birlikte özel sektörde üretilen mal ve hizmet kalitesinin artması vatandaşların kamu sektöründe de kaliteli mal ve hizmet beklentisinin artmasına neden olmuştur.
Bu çerçevede son yıllarda mahalli idareler konusunda da, bir çok yeniliğe yol açan kanuni düzenlemeler yapılmış, adeta ilgili mevzuat sil baştan yeniden yazılmıştır.
Kamu hizmetlerinin, dolayısıyla belediye hizmetlerinin de verimli ve hızlı bir şekilde yürütülebilmesinin temel araçlarından biri, belediye hizmetlerinden vatandaşların mümkün olduğunca bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Ülkemiz nüfusunun büyük bir ekseriyeti, belediye sınırları içerisinde yaşamaktadır. Belediyelerin sundukları birçok hizmet mevcuttur. Bunun yanında, vatandaşa mükellefiyet yükleyen bir çok uygulamalarda mevcuttur.
Belediye hizmetleri, 5393 sayılı Belediye Kanununun muhtelif maddelerinde belirtilmiştir.
Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanan belediyelerin görev ve yetkileri, belediyelere özel bir kanun olan 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde sayılmıştır.
Belediyelere verilen bu görev ve yetkilerin yanında, hizmetlerini daha etkin yürütebilmelerini, görevlerini daha sağlıklı yerine getirebilmelerini teminen belediyelere tanınan bazı yetki ve imtiyazlarda söz konusudur. Bu yetki ve imtiyazlar, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinde düzenlenmiştir.