Sayıştay, Hatalı Ruhsat Veren Görevlilerin Zararı Tazminle Yükümlü Olduğuna Karar Verdi

Karar, Sayıştay 6. Dairesi tarafından 8.2.2022 tarihinde verildi.

Belediye sınırları içerisinde bulunan arsada inşaat yapımı için düzenlenip onaylanan inşaat ruhsatının daha sonradan hatalı olduğunun anlaşılması üzerine ruhsatın iptal edilmesi; ancak hatalı ruhsata göre yapımı devam eden inşaatın yıktırılması nedeniyle inşaat sahibi tarafından idare mahkemesinde açılan dava neticesinde idarenin tazminat ödemesi ve ödenen bu tazminatın da sorumluluğu bulunan belediye personeline rücu edilmemesi sonucu kamu zararına neden olunduğu iddiası sonucunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Belediye personeli tarafından hatalı inşaat ruhsatı verilmesi nedeniyle inşaat sahibinin uğradığı ve idare mahkemesi tarafından belirlenen zararın idare tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak idarenin tazminat olarak ödediği bedel ile mahkeme masraflarının da yukarıya alınan mevzuat hükümleri gereğince sorumluluğu olan kişilere rücu edilmesi gerekmektedir. Mahkeme kararı ile belirlenen ve belediye bütçesinde giderleştirilen tazminat ve mahkeme masraflarının sorumluluğu bulunan personele rücu edilmemesi durumunda ise kamu zararına sebebiyet verilmiş olunacaktır.”

İlgili karara ulaşmak için tıklayınız.