İnsan Hakları Eylem Planı: Kamuya Girişte Mülakat Kaldırılacak mı?
Ülkemizde, KPSS sonrası yapılan mülakat sınavlarda bir çok kişinin mağdur edildiğini biliyoruz. Mülakatlar daha çok, merkezi idare kurumlarının kariyer görevlere ilişkin sınavları, mahalli idarelerin sınavları ve özellikle üniversitelerin yaptıkları araştırma görevliliği sınavlarında yapılıyor ve bu sınavlarda kamu vicdanını acıtan uygulamalar görülüyor. Bunun yanında, sözleşmeli personel ve işçi alımlarında da benzer durumlarla karşılaşılmaktadır. Özellikle, KPSS ve […]

Ülkemizde, KPSS sonrası yapılan mülakat sınavlarda bir çok kişinin mağdur edildiğini biliyoruz.
Mülakatlar daha çok, merkezi idare kurumlarının kariyer görevlere ilişkin sınavları, mahalli idarelerin sınavları ve özellikle üniversitelerin yaptıkları araştırma görevliliği sınavlarında yapılıyor ve bu sınavlarda kamu vicdanını acıtan uygulamalar görülüyor.
Bunun yanında, sözleşmeli personel ve işçi alımlarında da benzer durumlarla karşılaşılmaktadır.
Özellikle, KPSS ve sınav şartı bulunmayan statülere personel alınmasında durum daha vahimdir. Bu statüler için KPSS mecburiyeti olmadığı gibi mülakatta yapılmamaktadır.
Ancak, tek sorunun sınav yapılıp yapılmaması olduğunu da ifade etmek gerekmektedir.
Kamuda, boş kadroların ve pozisyonların görev tanımları yapılarak, bu kadro ve pozisyonlara o görev tanımlarına uyan meslek mensuplarını ve okul mezunlarını almak için objektif kriterler getirilmelidir.
Yoksa tek başına mülakatı kaldırmak çözüm olmayacak, bu kamudaki liyakat sisteminin teminine hizmet etmeyecektir.
Hatta, mülakatı tamamen kaldırmanın dahi liyakat sistemine uygun düşmeyeceğini ifade etmek gerekmektedir. KPSS puanı ile mülakat puanının oranı üzerinde yapılacak düzenlemeler (mesela nihai başarı puanının % 80 KPSS, % 20 mülakat gibi), en uygun kişilerin seçilmesine imkan sağlayacaktır.
Gözler, 2 Mart 2021 tarihinde açıklanacak İnsan Hakları Eylem Planına çevrilmiş durumda.