İmar: Genel Bakış
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppİmar planları, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili Yönetmelikler çerçevesinde yapılır ve yürürlüğe konurlar. İmar Kanunu’nun “Halihazır harita ve imar planları” başlıklı 7. maddesine göre; halihazır harita ve imar planlarının yapılmasında aşağıda belirtilen hususlara uyulur. Halihazır haritası bulunmayan yerleşim yerlerinin halihazır haritaları belediye sınırları içerisinde belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Bu haritaların […]
İmar planları, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili Yönetmelikler çerçevesinde yapılır ve yürürlüğe konurlar.
İmar Kanunu’nun “Halihazır harita ve imar planları” başlıklı 7. maddesine göre; halihazır harita ve imar planlarının yapılmasında aşağıda belirtilen hususlara uyulur.
- Halihazır haritası bulunmayan yerleşim yerlerinin halihazır haritaları belediye sınırları içerisinde belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Bu haritaların tasdik mercii belediyeler olup tasdikli bir nüshası Bakanlığa, diğer bir nüshası da ilgili tapu dairesine gönderilir.
- Son nüfus sayımında, nüfusu 10.000’i aşan yerleşmelerin imar planlarının yaptırılmaları mecburidir.
Son nüfus sayımında nüfus 10.000’i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığına belediye meclisi karar verir. Mevcut imar planları yürürlüktedir.
- Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz olması durumunda veya yeni yerleşme alanlarının acilen kullanmaya açılmasını temin için; belediyeler veya valiliklerce yapılacakimar planlarına veya imar planı olmayan yerlerde Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre uygulama yapılır.
“Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması” ise İmar Kanununun 8. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; planların hazırlanmasında ve yürürlüğe konulmasında aşağıda belirtilen esaslara uyulur:
- Bölge planları; sosyo – ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapar veya yaptırır.
- İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Planlar, plan değişiklikleri ve plan revizyonları; kayıt altına alınmak ve arşivlenmek üzere Bakanlıkça oluşturulan elektronik ortama yüklenmek ve aynı sistem üzerinden Plan İşlem Numarası almak zorundadır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi
onbeşotuz gün içinde inceleyerek kesin karara bağlar.
Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabidir.
İmar planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir.
Belediye Başkanlığı, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir.
Tarım arazileri, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan; tarımsal amaç dışında kullanılamaz, planlanamaz, köy ve/veya mezraların yerleşik alanı ve civarı veya yerleşik alan olarak tespit edilemez.
İmar planlarının yapılmasında ve değişikliklerinde İmar Kanununun genel hükümleri yanında, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine de uyulması gerekmektedir.