TBB, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne Katıldı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’na katıldı.
İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS), Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması altında yer alan müzakere konularının tartışılması ve karara bağlanması amacıyla her yıl farklı ülkede düzenlenen konferansın 27’ncisi bu kez Mısır’da toplandı. Yaklaşık 190 ülkeden 100’ün üzerinde devlet yetkilisi ve politika yapıcı ile 40 binden fazla katılımcının yer aldığı konferansta, sera gazı emisyonlarını azaltım planları, iklim değişikliğine adaptasyon, gelişmekte olan ülkelere taahhüt edilen iklim tazminatı gibi konular, zirvenin en önemli gündem maddelerini oluşturdu.
Zirveye TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de katıldı.
Belediye Başkanları Türkiye’deki İyi Uygulamaları Anlattı
TBB tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın yaptığı “İklim Eyleminde Yerel Yönetimlerin Rolü” başlıklı panelde; Şahin, yerel bazda iklim krizi ile mücadele ve uyum çalışmalarını paylaşırken Sekmen Erzurum’da hayata geçirilen çevre ve iklim alanındaki iyi uygulamaları, Zolan ise Denizli’deki enerjide yeşil dönüşümle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.
Panele ayrıca ICLEI Küresel Savunuculuk Direktörü Yunus Arıkan ile UCLG-Dünya Politika Direktörü Jean Baptiste Buffet de sunumlarıyla katkı verdi.
Şahin İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerelin Önemini Vurguladı
Başkan Şahin daha sonra moderatörlüğünü UN-Habitat Arap Ülkeleri Bölge Müdürü Dr. Erfan Ali’nin üstlendiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Acil İklim Eylemi Olarak Yerelleştirilmesi Paneline konuşmacı olarak katılarak Türkiye’de ve Gaziantep’te iklim değişikliği mücadele ve yeşil enerji konusundaki çalışmaları paylaştı.
Şahin burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Demokratikleşme, yerelleşme, sivilleşme çok önemli. Kalkınma ve demokrasi yerelde başlıyor. Büyük dönüşümler yerel uygulamalarla başlıyor. Yerel düşünüp küresel hareket edenler bu değişim ve dönüşümü en iyi şekilde yönetecektir. Zorlukların başında yetişmiş insan gücü var. Ekolojiden ekonomiye sürdürülebilirlikte, çevresel ve insani kalkınmada buna uygun insan kaynağını oluşturmamız gerekiyor.”
Panelde ayrıca UNHABITAT İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Mısır Planlama ve Ekonomi Bakanı Dr. Hala El-Said, UNDP Yardımcı Yönetici Usha Rao-Monar ve Locak 2030 Yönlendirme Komitesi Üyesi ve BM Okyanus ve İklim Danışmanı Susan Ruffo da konuşmalarıyla yer aldı.
Şahin Türkiye Pavilyonu Açılışına Katıldı
Zirvenin ikinci gününde Şahin beraberindeki heyetle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açılış yapılan Türkiye pavilyonuna katıldı. Açılışta konuşan Kurum konuşmasında Türkiye’nin 2053 ‘Net Sıfır’ emisyon hedefini açıkladı. Bakan Kurum, yeni belgenin tüm belediyeler, bakanlıklar, STK’lar, üniversiteler ve özel sektörlerle istişare edilerek bilimsel verilerle hazırlandığını söyledi.
Bakan Kurum, Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı’nı Açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum COP27’deki Liderler Zirvesi Genel Kurulu’nda güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nı açıkladı. Buna göre; Türkiye’nin emisyon azaltım hedefi 2030’a kadar yüzde 21’den yüzde 41’e çıkarıldı ve 2038, emisyon pik tarihi olarak belirlendi.
Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefiyle yeşil dönüşümde yeni bir dönem başlattığını söyleyen Kurum, konuşmasında İklim Değişikliği Kanunu taslağından ve yerli otomobil TOGG’dan da bahsederek çevre insan ve doğayı merkeze alan ‘Türkiye Yüzyılı’nın amacının hiç kimseyi geride bırakmamak olduğunu söyleyerek “Paris Anlaşmasını uygulamak artık bir tercih değil tüm ülkeler için zaruriyettir. Bu anlamda hepimiz etkin politikalar üreterek ülkelerimizdeki yeşil dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.
Şahin Zirvede Önemli Görüşmeler Yaptı
Gün boyunca çeşitli temaslarda bulunan Başkan Şahin; EBRD Sürdürülebilir Altyapı Grubu Direktörü Nandita Parshad, UCLG Afrika Genel Sekreteri Jean Pierre Elongbassi, OECD Sürdürülebilir Kentsel Girişim Kalkınma Şube Müdürü Tadashi Matsumoto ve CEMR Genel Sekreteri Fabrizio Rossi ile görüştü.
UN-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif ile de görüşen Başkan Şahin, Türkiye’deki çevre ve enerjiyle ilgili çalışmaları aktardı.
Türkiye Standı İlgi Gördü
Zirvede yer alan sergide açılan Türkiye standında; müsilaj ile mücadele, iklim değişikliğine uyum, sektörlerde yeşil dönüşüm, sıfır atık, yenilenebilir enerji gibi çalışmalara yer verildi. Beraberindeki heyetle birlikle standı ziyaret eden Başkan Şahin, standı gezenlere şunları söyledi: “Her şehrin kendi enerji eylem planı ve döngüsel sistemi olmalıdır. Dolayısıyla enerjiyle ilgili kısmı yönetirken en büyük kirletici unsur ulaşım. Toplu taşımada elektrikli taşımaya geçelim dedik. Eğer bunu tüm topluma yaymazsanız, bunlar konuşmalarda kalıyor.”
Kaynak: Türkiye Belediyeler Birliği