Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Genelinde Hava Kalitesini Anlık Olarak İzliyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelindeki 382 sabit hava kalitesi izleme istasyonu ve 4 mobil ölçüm aracı ile hava kalitesini 7 gün 24 saat izlemeye devam ediyor. Bakanlık, bu veriler aracılığıyla hava kalitesinin iyileştirilmesi için çalışmalar yürütüyor.
Bakanlığın Sürekli İzleme Merkezi bünyesindeki Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, kükürtdioksit, karbonmonoksit, partikül madde (PM10 ve PM2,5), azotoksitler ve ozon gibi önemli hava kirleticilerini anlık olarak ölçüyor. İstasyonlardan elde edilen veriler, hava kalitesinin derecelendirildiği “iyi”, “orta”, “hassas”, “sağlıksız”, “kötü” ve “tehlikeli” kategorilerine ayrılıyor.
Verilerle Denetim ve Çevre Kirliliğiyle Mücadele
Bakanlık ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanı Soner OLGUN, vatandaşların soluduğu havanın kalitesi hakkında bilgi sahibi olması için böyle bir sistem geliştirildiğini belirtti. Bakanlık, izleme istasyonlarından elde edilen verileri, çevre kirliliğine neden olan tesisleri tespit etmek ve denetim yapmak için kullanıyor. Türkiye genelinde 382 ölçüm istasyonu ve istasyonun olmadığı yerlerde 4 mobil hava kalitesi aracının bulunduğunu anlatan Olgun, “Bu istasyonlarda kükürtdioksit, karbonmonoksit, partikül madde (PM10 ve PM2,5), azotoksitler ve ozon olmak üzere 6 kirletici parametreyi ölçüyoruz. Bu parametrelerden elde edilen veriler anlık olarak izleme merkezimize aktarılıyor.” dedi.
Sağlık Uyarıları ve Yıllık Raporlama
Olgun, hava kalitesinin olumsuz etkilere neden olabileceği durumlarda vatandaşlara sağlık uyarıları yapılacağını belirtti. Ayrıca, toplanan verilerin Türkiye İstatistik Kurumu ve Avrupa Çevre Ajansı’na raporlama yükümlülüğü doğrultusunda düzenli olarak paylaşıldığı ve bu verilerin çevre politikalarını şekillendirmede önemli bir rol oynadığı vurgulandı.
Bu sistem sayesinde Türkiye, hava kalitesini izleme ve düzenli raporlama yükümlülüğünü yerine getirerek çevre kirliliğiyle etkin mücadele etmeyi hedefliyor.