Memurların Ek Göstergelerini de Düzenleyen Torba Kanun Teklifinde Neler Var?
Kamuoyunda daha çok memurların ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesi olarak bilinen ve kamu kurumlarında çalışan personeli yakından ilgilendiren ek gösterge paketi Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklikler öngören kanun teklifi olarak TBMM' ye sunuldu.Teklif ile kamu görevlilerinin hiyerarşik konumu, sorumluluk düzeyi, yürütmüş oldukları görevin önemi, hizmet sınıfı, kadro unvanı/derecesi ve eğitim durumu gibi kriterler esas alınarak belirlenmiş olan ek gösterge sistemi yeniden düzenlenmektedir. Bu kapsamda, başta öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlileri ile yardımcı hizmetler sınıfına dahil kadrolarda çalışanlar olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
Teklif ile getirilen önemli bir değişiklik de Bakanlar Kurulu’na ait olan yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesidir. Buna göre personel kanunlarına veya Kanun Hükmünde Kararnamelere ekli ek gösterge cetvellerinde yapılan değişikliklere bağlı olarak 5434 sayılı Kanunun mülga ek 70 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ek gösterge gruplarının yeniden belirlenmesi ile bentte yer alan oranlan artırma, ek gösterge gruplarını değiştirme veya gruplardaki ek göstergeleri yeniden belirleme konusunda Bakanlar Kurulu’na ait olan yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesi amaçlanmaktadır.
Ek gösterge dışında birçok alanda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifini (Ek gösterge düzenlemesiyle ilgili diğer analizlerimize haberimizin sonundaki linklerden ulaşabilirsiniz.) ana başlıklar altında şu şekilde özetleyebiliriz;
- Yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine 2.500 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarının 3.000 TL’ye yükseltilmesi amaçlanmıştır
- Lise ve dengi okul mezunu olup, emekli aylığı ve makam tazminatı alamayan polislere her ay 1200 lira ödenecek.
- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişikliklerle; üst kademe kamu yöneticileri ve diğer kamu yöneticilerinin görevden alındıklarında ya da görevleri sona erdiğinde atanacakları kadro veya pozisyonlar ile yararlanacakları mali hükümlere ilişkin hususlar düzenlenmektedir
- Yapılan değişiklikle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin emeklilik işlemlerinin (9000) ek gösterge rakamı esas alınarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
- Teklif ile 5510 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinde yapılan değişikliğe bağlı olarak Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanların emeklilik işlemlerinin (9000) ek gösterge rakamı esas alınarak gerçekleştirilmesi düzenlenmiştir.
- 5510 sayılı Kanuna eklenen ek 21 inci madde ile tüm belediye başkanlarının makam/temsil ve görev tazminatlarından faydalanması sağlanmaktadır.
- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesinde yapılan değişikliklerle esas olarak genel müdür ve üzeri üst kademe kamu yöneticilerinin görev sonrası iki yıl boyunca sona eren yöneticilik görevine dair mali haklardan yararlanmasına ilişkin düzenlemelerden daha alt düzeydeki üst kademe kamu yöneticilerinin de yararlanmasına imkân verilmesi ile madde metninde uygulamada farklı yorumların önüne geçilmesine matuf bazı düzenlemeler yapılması öngörülmektedir.
- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 37 nci maddeyle esas olarak bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşlarındaki unvansız daire başkam ve muadili kadrolarda yer alan personelin görevden alınmaları veya görevlerinin sona ermesi halinde daha önce de olduğu gibi mülga ek 18 inci maddede öngörülen işlemlerin tesis edilmesi, hiyerarşik olarak üst kademe yönetici olan bakan yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, müstakil daire başkam gibi kadrolar için hali hazırda zaten mevcut olan görev sonrası atama güvencesinden kadrolarının özelliğine göre bu yönetici kadrolarda bulunanların da yararlanmasının sağlanması, mezkur unvansız daire başkanı kadrolarına 2018 öncesinde atananların bu güvencelerden yararlanmaya devam etmesi de dikkate alındığında hakkaniyetin temin edilmesi ve uygulamada farklı yorumlardan kaynaklanan sorunların da giderilmesi amaçlanmaktadır.
- Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken ilişiği kesilenler ile bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yükseköğretimlerine devam etme hakkı tanınmaktadır.
- İmar Kanununda yapılan düzenleme ile 1/7/2022 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara geçici olarak elektrik ve/veya su aboneliğinin yapılabilmesi suretiyle kaçak kullanımının azaltılması amaçlanmaktadır.
- Köprü ve otoyollarda geçiş ücretini ödemeyenlere uygulanan 4 kat ceza oranı 2 kata indirilecek.
- Türk Ticaret Kanununda değişiklik yapılarak; tacirlere saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskım veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayii olması durumunda zıyaı öğrenme anından itibaren on beş gün yerine otuz gün içinde dava açabilmelerine imkân tanınmaktadır.
- 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yapılacak bu düzenleme ile idari para cezalan için genel ödeme süresi belirlenerek, hususi kanunlarında ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezalarının hangi sürede ödeneceği konusundaki belirsizlik giderilmiş olacaktır.
- Kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak 50 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkartılacak
Bilindiği üzere TBMM’ye sunulan kanun teklifleri önce ilgili komisyonlarda görüşülerek son şeklini almakta ve sonrasında genel kurula gelmektedir. Teklif TBMM’ye sunulduğu andan itibaren yaptığımız inceleme ve analizlerimizle gece boyunca kamu çalışanlarını ve diğer takipçilerimizi bilgilendirdik, gördüğümüz eksiklikleri analiz haberlerimizle gündeme taşıdık. Umarız ki bu uyarılarımız komisyonda dikkate alınır ve yıllardır beklenen kanun teklifi tüm kesimlerim memnun olacağı hakkaniyetli bir metin olarak yasalaşır.
Ek gösterge analiz haberlerimiz:
1- Ek Gösterge Paketinde Belediyelerdeki Memur, Şef ve Müdürler Arasında Fark Gözetilmedi
2- Ek Gösterge Paketi Meclise Sunuldu, Birlik Üst Yönetimi Pakette Yok!
3- Ek Gösterge Kanun Teklifi Başbakanlığa Göre Hazırlandı
4- Ek Gösterge Paketinde Belediyelere Üvey Evlat Muamelesi