Bu yazıda sizi rakamlara boğup, istatistiklerle yormayacağım.
Belediye başkanlarımızla sürekli olarak istişare halindeyiz. Görüşmeler yapıyoruz. Belediyeciliğin geldiği noktayı, karşılaştıkları mali zorlukları, yatırımlarını gerçekleştirmek için mal ve malzeme temininde yaşadıkları sıkıntıları, hatta ve hatta açtıkları ihalelere, tedarikçi, yüklenici bulamama ile karşı karşıya olduklarını duyuyoruz.
Bir belediye başkanımız; “ne olacak bizim halimiz, asgari ücretteki artış, memur maaşlarındaki yükselme bütçemizi aldı. İller Bankasından gelen pay, sadece aylık ve ücretlere yetecek durumda.”; diğer bir belediye başkanımız “ihalesini yaptığımız yapım işleri durma noktasına geldi, yüklenici firma malzeme temin edemediği için inşaata devam edemiyor. İşi tasfiye ile karşı karşıya kaldık. Sözleşmeyi iptal etsek, kalanını yapma, yaptırma imkanımız dahi olmayacak.”; bir başka belediye başkanımız “yürüteceğimiz bazı işler var, ihale açıyoruz, piyasalardaki şartlar nedeniyle ihalelerimize hiç kimse katılmıyor.” diyor.
Bu ve benzeri sıkıntıların onlarcasına şahit oluyoruz her gün. “Maaşları ödesek yetecek, peki hizmet nasıl üreteceğiz” feryatları var.
Katılmamak mümkün değil!
İller Bankası payı fazla gelmeli diyorlar. Evet, Sayın Cumhurbaşkanımızın genel vergi gelirlerinden İller Bankası aracılığıyla belediyelere gönderilen payları iki katına kadar yükseltme yetkisi var. Cumhurbaşkanı’nın takdirlerinde olan bu yetki, genel ekonomik ve mali verileri dikkate aldığımızda gerçekleşir mi veya gerçekleşme ihtimali nedir bilemeyiz, ama zor gibi görülüyor.
Dönüp biz, hep gözü yukarı dikmeyin, mevcut gelirlerinizi iyi takip edin, vergi ve harç tahakkuklarındaki kayıp ve kaçaklar için önlem alın, sıkı bir takip, iyi bir disiplinle gelirlerinizi artırın diyoruz. Bunu, belediyelerimizce gerçekleştirilebileceğine fazla inanmadan söylüyoruz. Nedeni de açık, genel ekonomik şartların tamamen zor durumda bıraktığı vatandaşları bir de belediyeler sıkmak istemiyor, biraz da seçimler düşünülüyor. Buna bir de, yılların alışkanlıkları eklenince, bu önerinin beyhude olacağını anlamak bizim için çokta zor olmuyor.
Madem öyle, vatandaşa da külfet olmayacak şekilde alternatif gelir kaynakları, bütçeye yük olmayacak şekilde geliştirilecek finansman yöntemleri ile yatırımlar yapabilirsiniz diyoruz. Bu noktada, belediyelerimiz ilgili gözüküyor, ama nasıl hareket edeceklerini bilemiyor birçoğu. Çünkü, pratikleri mevcut değil.
Bu konuda bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. MİARGEM olarak, mevcut gelir kaynaklarının sağlıklı olarak tespiti, takip ve tahsili için çalışmalar yapıyor, alternatif gelir kaynakları ve kendi finansmanını yaratan projeler üzerinde de çalışıyoruz. Belediyelerimize dokunmaya, istişare yapmaya ve toplumsal faydası yüksek yatırımlarına katkı vermeye devam edeceğiz.
Velhasıl, belediyeciliğimiz mali açıdan keskin bir virajın eşiğinde. Tecrübeli, tedbirli ve ileriyi gören kaptanı olan belediyeler hasar almadan virajı dönecekler, buna sahip olmayan belediyeler muhtemelen kaptanlarını değiştirerek yollarına devam edecekler.