Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarışması
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen, belediyelerin hayata geçirecekleri iyi uygulama örneklerini desteklemek amacıyla "İnanç Turizmi Fikir ve Proje Yarışması" için son başvuru tarihi 30 Haziran.
İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır.
11. Ulusal Kalkınma Planı’nda “Turizm” öncelikli gelişme alanları arasında sayılarak gastronomi, golf, sağlık, kruvaziyer, düğün, inanç, kongre ve alışveriş gibi daha fazla gelir bırakan turizm çeşitlerine yönelik talebin yüksek olduğu pazarların tespit edilmesi ve bu ülkelerden ziyaretçi sayısının artırılmasına ilişkin çalışmaların yürütülmesi hedeflenmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan “Türkiye Turizm Stratejisi 2023”te de inanç turizminin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasındadır. Bakanlık, bu doğrultuda inanç merkezleri ve rotalarını geliştirmek için konaklama ve ulaşım altyapısı ve tanıtım faaliyetlerini kapsayacak şekilde çalışmalar yürütmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanunu, 14’üncü Maddesinin (a) bendinde “kültür ve sanat, turizm ve tanıtım” faaliyetlerini belediyelerin görev ve sorumlulukları içerisinde sayar. Aynı maddenin (b) bendi ise belediyelere “mabetlerin yapımı, bakımı, onarımına; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasına” ilişkin yetki vermektedir.
Türkiye Belediyeler Birliği, uluslararası kuruluşların ve merkezi yönetimin öne çıkardığı konularda belediyeler düzeyinde farkındalığı artırmak amacıyla yarışmalar tertip etmektedir. Bu çerçevede, “Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarışması” düzenlenmektedir.
Yarışma Hedefi
Yarışmayla, alternatif turizm faaliyetleri içerisinde yer alan inanç turizminde önemli bir potansiyele sahip olan illerin bu alana ilişkin faaliyetler yoluyla yerel kalkınmasını sağlamak, belediyelerin inanç turizmi kapsamında hayata geçirecekleri iyi uygulama örneklerini desteklemek ve bilgi paylaşımına katkı sunmak hedeflenmektedir.
Beklenen Sonuçlar
Ülkemizde turizm sektörünün gelişiminde stratejik öneme sahip olan alternatif turizm çeşitlerinden biri olan “inanç turizminin” geliştirilmesine katkı sağlayarak kısa ve orta vadede turistlerin varışlarını ve tercihlerini etkileyecek inanç turizmi merkezleri ve koridorları ile ülke potansiyelinin ortaya çıkarılması ve turizmin sürdürülebilir kılınması beklenmektedir.
Ödül
Türkiye Belediyeler Birliği’ne başvuru yapan belediyelerin başvuruları yarışma takvimi bölümünde belirtilen tarihe kadar alınacaktır ve başvurular jüri tarafından değerlendirilip sıralanacaktır. Başarılı bulunan başvurular sıralamaya göre ilk 10 projenin her birine 500.000 TL ödül verilecektir.
Yarışma Takvimi
Aşağıda yer alan tarihlere uygun olarak yarışma sonuçlandırılacaktır.
Son Başvuru Tarihi: 30 Haziran 2022
Uygunluk
Yarışmaya bütün belediyeler katılım sağlayabilir.
Değerlendirme Kriterleri
Başvurular, aşağıda belirtilen kriterlere göre değerlendirilecektir. Değerlendirme, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından belirlenen jüri tarafından gerçekleştirilecektir. Yarışmacılar, fikirlerinin uygulanması hususunda yarışmanın nasıl fayda sağlayacağını da belirtmelidir.
Kriter Ağırlık
Yenilikçilik……………………………………………………. % 20
Etki………………………………………………………………. % 20
Sürdürülebilirlik…………………………………………….. % 20
Yaygınlaştırabilirlik………………………………………… % 20
Fikri veya Fiziksel Çıktı………………………………….. % 10
Yerel Kamu Kurumları/Kurulları ile İşbirliği…….. % 10
Puanlama 100 üzerinden yapılacaktır.
Belgeler
Zorunlu belgeler; belediye başkan onaylı resmi başvuru yazısı, proje başvuru formu (doldurulmuş halde), belediye başkanı tarafından imzalanmış taahhütname belgesidir.
Ödül kazanan belediyeler ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında protokol imzalanacaktır. Protokol hükümleri; ödül olarak verilecek paranın belediye hesaplarına kaydedileceğine, proje kapsamında kullanılacağına ve hakedişler karşılığında ödeneceğine dair hükümler içerecektir.
Proje detay başvuru formu, Başkanlık Onayı ve Taahhütname örneği, internet sitemizden edinilebilir. Ödül kazanan belediyelere protokol metni ayrıca gönderilecektir.
Süreç
Belediyeler tarafından iletilen bilgiler detaylı olarak incelenir.
Jüri her başvuruyu yarışmanın kapsamı; yenilikçilik, etki, sürdürülebilirlik, yaygınlaştırabilirlik, fikri veya fiziksel çıktı ve yerel kamu kurumları (örn: İl Müdürlükleri) veya yerel kurullar (örn: İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu) ile işbirliği kriterlerini esas alarak değerlendirecektir.
Katılımcılara sonuçlara ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
Başarılı bulunan proje uygulamaları tespit edilip ödüllendirilecektir.
Başvuru dosyasında proje kapsamında yapılan harcamalar, varsa düzenlenen etkinlikler veya inşaat/onarım/yatırımlar hakkında bilgi verilir. Doğrudan saha uygulaması yapılan iş kalemlerinde görsel (fotoğraf ve/veya video) bilgi verilmesi gereklidir.
Gerekli görülen hallerde Türkiye Belediyeler Birliği uygulamayı yerinde ziyaret edebilir.
Diğer Hususlar
Ödeme işlemleri
Ödeme, ödüllendirmeyi hak kazanan belediye ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında yapılacak protokole göre gerçekleştirilecektir.
Kullanım Hakkı
Yarışmaya başvurmakla, bütün katılımcılar projelerin diğer belediyelerde yaygınlaştırılması için Türkiye Belediyeler Birliği’nin tanıtım ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmasına izin vermiş sayılır.
Etik Kuralları
Yarışmaya ilişkin her türlü faaliyet, etik ilkelere, yönetmeliklere, standartlara ve hukuka uygun olarak yürütülecektir.
Güvenlik
Teslim edilen projelerin güvenliği Türkiye Belediyeler Birliği tarafından sağlanacaktır.
İdari Yaptırımlar
Yanlış beyanda bulunulması ve bu şartnameye aykırılık halinde başvuru değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Başvuru Belgeleri
Ödül kazanan belediyeler ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında protokol imzalanacaktır. Protokol hükümleri; ödül olarak verilecek paranın belediye hesaplarına kaydedileceğine, proje kapsamında kullanılacağına ve hakedişler karşılığında ödeneceğine dair hükümler içerecektir.
Proje detay başvuru formu, Başkanlık Onayı ve Taahhütname örneği, internet sitemizden edinilebilir. Ödül kazanan belediyelere protokol metni ayrıca gönderilecektir.
Zorunlu belgeler; belediye başkan onaylı resmi başvuru yazısı, proje başvuru formu (doldurulmuş halde), belediye başkanı tarafından imzalanmış taahhütname belgesidir.
Detaylı Başvuru Formu, Taahhütname ve Başkanlık Onay resmi yazısı ile birlikte tüm proje dokümanları 30 Haziran 2022 tarihine kadar Türkiye Belediyeler Birliği’ne iletilmelidir.
Bir belediyenin yalnızca bir proje önerisi ödül alabilir. Geç başvurular kabul edilmeyecektir.
Posta Adresi – Elden Teslim veya Özel Kargo Hizmeti İçin Adres
Proje ve Finansman Birimi
Türkiye Belediyeler Birliği
Tunus Cd. No:12 06680 Kavaklıdere – Ankara / Türkiye
Başlık: Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje YarışmasıBaşka yollarla (örn: faks veya elektronik posta ile) gönderilen veya başka adreslere teslim edilen başvurular reddedilecektir