Türkiye’nin Gizli Kalmış Tatil Yerleri
Türkiye tarihi ve doğal güzellikleri ile tüm dünyanın gözdesi konumunda. Yeşil ile maviyi buluşturan çok sayıda tatil yeri bulunduğu için de seçim yapmak zor olabiliyor. Bu yıl yapılacak olan tatil planlarınıza farklılık getirmek isterseniz ülkemizin daha önce çok duyulmamış yerlerini sizler için derledik.
Yavuzlar Köyü (Vanadokya), Van
Vanadokya olarak adlandırılan ilginç yeryüzü şekilleri Van şehir merkezine 125 km uzaklıkta. Kapadokya bölgesindeki peri bacalarına benzeyen oluşumlar, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde yer alıyor. Her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağaralarıyla görmeye değer.

Gideros Koyu, Kastamonu
Karadeniz, doğal güzellikleriyle dolu bir bölge. Her seferinde bambaşka bir yer keşfedebilir, bambaşka bir macera yaşayabilirsin. Özellikle Amasra’dan Samsun’a uzanan yol, keşfedilmemiş doğa harikası noktalarla çevrili. Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Gideros Koyu da keşfedilmemiş noktalardan biri. Kestane, kayın, meşe, çam ve şimşir ağaçlarının ortasında yer alan Gideros Koyu, Karadeniz’in dalgalı sularının aksine sakin bir denize sahip. Bu koyda yüzmenin tadını çıkardıktan sonra yeni tutulmuş taptaze balıkların tadına bakabilirsin. Farklı çeşitte balıkların yanı sıra Kastamonu’nun yöresel lezzetlerini de deneyebilirsin.

Avşa Adası, Balıkesir
Marmara Bölgesi’nin popüler tatil bölgelerinden biri olan Avşa Adası, gezilecek yerleri ve temiz plajları ile dikkat çekiyor. Mavi ile yeşili birleştiren ada, sakin ortamı ile size stresten uzak bir ortam sunuyor. Kendi şaraplarını üreten Avşa’da gezebileceğiniz farklı noktalar bulunuyor: Yiğitler Köyü, şarap fabrikaları, manastır, tarihi çınaraltı ve Mavi Koy görülmeye değer yerler arasında yer alıyor. Taze ve günlük deniz ürünlerini denize karşı tadabilirsiniz.

Şövalye Adası, Muğla
Muğla Fethiye’de sahilden görüş mesafesinde bulunan Şövalye Adası, tarihi kalıntıları ve sessizliğiyle bölgeye giden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İsmini 15. yüzyılda bölgede bulunan Rodos şövalyelerinden alan adaya ulaşım, Foça Mahallesi’ndeki Çalış Plajı’ndan kalkan teknelerle sağlanıyor. Adaya uğrayanlar, Rodos şövalyelerinin yaptırdığı kale kalıntılarını, eski sarnıçları ve mozaikleri görebiliyor. Adada 70 bina, 4 konaklama tesisi, bir restoran ve plajlar var. Ada, misafirlerine tarihle iç içe, huzurlu bir tatil yapma imkanı sunuyor.

Kerpe, Kocaeli
Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı, batı Karadeniz kıyısında küçük bir yerleşim alanıdır. Kerpe’ye denize kadar ulaşan alabildiğine sık çam ormanları arasından geçerek ulaşabilirsiniz. Antik ismi Kalpe olan ve İÖ beşinci yüzyıla kadar giden eski ve önemli bir yerdir. Karadeniz sahilinde doğal korunaklı bir liman kentidir. Yarım ay şeklinde bir koyu olan Kerpe’nin en önemli özelliklerden bir tanesi de 150 metreye kadar olan sığ denizi. Karadeniz sahilinde olmasına rağmen, rüzgâr almayan bir koyda olduğu için, Karadeniz’in meşhur dalgalarından pek etkilenmiyor.

Küçük Kargı Koyu, Muğla
Fethiye’ye sadece 3 kilometre kadar uzak olup çok fazla insan tarafından keşfedilmemesi mucize olan Küçük Kargı Koyu, adeta doğal bir akvaryuma benziyor. Bu nedenle de özellikle dalış severler tarafından sevilen bir koy. Sadece su altı güzellikleri değil serin bir rüzgara ve hoş bir kokuya sebep olan sığla ağaçları da burayı unutulmaz kılıyor. Koyun diğer özelliği ise tatlı su ile tuzlu suyun buluştuğu ama birbirine karışmadığı bir konumda yer almasıdır.

Narlıkuyu Kanyonu, Mersin
Narlıkuyu, Mersin‘in batısında Silifke ilçesine bağlı şirin bir sahil beldesi. Akdeniz kıyısında korunaklı bir koyun yanı başında yer alan Narlıkuyu, sahil şeridi boyunca uzanan balık lokantaları, masmavi denizi ve bölge tarihine ışık tutan zengin tarihi eserleri ile özellikle bölgede yaşayan birçok kişinin yaz aylarında sığınağına dönüşüyor. Cennet Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası da bu koyun hemen üstünde 2 km uzaklıkta bulunuyor. Cennet Obruğu’nun en dibinde sesi duyulan nehir, Narlıkuyu koyundan çıkarak sıcak ve tuzlu Akdeniz ile buluşuyor. Bu nedenle koydaki su bakmaya doyamayacağız yeşile çalan turkuaz renginde ve bir o kadar da berrak.

Kekova, Antalya
Antalya’nın Demre ilçesinin açıklarında bulunan bir adanın adı aslında Kekova. Türkiye’nin Akdeniz kıyılarındaki en büyük adası. Günümüzde Kekova, Demre ve Kaş arasında bulunan Kaleköy, Üçağız ve Kekova’yı kapsayacak bir bölgenin adı şekilde kullanılıyor. Kekova’nın en önemli özelliği ise antik çağlardan bugünlere kadar kalan arkeolojik eserlerin su seviyesinin yükselmesiyle birlikte su altında kalması. Bu Batık Şehir aslında burayı eşsiz kılıyor. Dalış severlerin hayalleri arasında burada dalış yapmak mutlaka var. Dalışla ilgilenmesen bile eminim bu Batık Şehir seni cezbedecek.

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul
İstanbul’da yaşayanlar için yakın bir tatil mekanı olan Çatalca ilçesinde bulunan Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul’dan çok uzaklaşmadan kalabalıklardan ve şehrin stresinden uzaklaşabileceğin bir yer. İsteyenler günübirlik gezmeye gidebilir ya da çadırını alıp hafta sonu kamp gezisi düzenleyebilir. 2005 yılından beri yaban hayatı koruma sahası konumunda bulunan tabiat parkında birçok ağaç ve hayvan türü bir arada yaşıyorlar. Istranca Dağları’nın bol oksijeni arasında Karadeniz’in serin sularına kendini bırakmak tüm yorgunluğunu ve stresini alıp götürecek.
