Kumluca’da Yörük Ateşi Yakıldı
23. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivalimi, pandemi nedeni ile iki yıldır gerçekleştirilemiyordu.
Mecburi verilen bu aranın ardından Kumlucalılar özledikleri festival havasına kavuştu.
23. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivalimi kapsamında Türkiye’nin dört büyük güreşinden birisi olan 23. Geleneksel Kumluca Yağlı Pehlivan güreşleri Yusuf Can Zeybek’in altın kemeri almasıyla son bulmuştu.
Uluslararası boyutta olan dünyadaki Türklerin bir araya gelebildikleri Yörük Türkmen kültürünün yaşatıldığı bir yer olan Kumluca etkinlik programına hız kesmeden devam ederek dün akşam Yörük çadırlarını kurdu ve Yörük Ateşini yaktı. Yakılan ateş festival sonuna kadar sönmeyecek.
Yörük ateşinin yakılması ve Atatürkçü Düşünce Derneği konserine, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu eşi Nurgül Köleoğlu, Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Arif Kocacık, İyi Parti İlçe Başkanı Bekir Bircan, Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Güreş Ağası Niyazi Çiftçi, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda Kumlucalı vatandaş katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Başkan Köleoğlu gelenek ve göreneklere, Yörük Türkmen kültürüne bu tür şenliklerle sahip çıktıklarını ve yüz yıllardır kalplerinde yanan Yörük ateşini hep beraber temsili olarak yakacaklarını söyledi.
Ateşin yakılmasının ardından Kumluca Gençlik Merkezi Halk Oyunu gösteri yaptı. Gece Atatürkçü Düşünce Derneği konseriyle devam etti.
Konserin ardından Yörük Çadırlarını ziyaret eden Başkan Köleoğlu Yörük Türkmen Kültürünün sergilendiği çadırlarda gelenek ve görenekleri tekrar yaşadı. Kıl çadırlarda tel tavada mısır patlatan Köleoğlu Yörük’ün eğlencesi bu dedi ve çadır sakinleri ve özellikle çocuklarla bol bol sohbet etti. Ziyaret edilen çadırlarda sazlar çalındı, türküler söylendi ve oyunlar oynandı.
Yörük Çadırlarında konuşan Başkan Köleoğlu ‘’Eskiden olduğu gibi çadırlarımızda kültürü yaşatıyoruz, misafirlerimizi ağırlıyoruz. Akşamları çadırlarımızda hoş sohbetlerle Yörük atalarımızdan emanet aldığımız kültürü yaşatıyoruz. Yörük’ün gönlü geniştir, küçücük bir alana bir sürü insanı sığdırabiliyor. Dostlar burada birbirlerinin derdini dinliyor, kız istemeler oluyor kısacası evlerimizde ne oluyorsa burada yaşanıyor. Hala Toroslarda bu şekilde yaşayanlar var. Biz de özellikle kentimize bu çadırları getiriyoruz ve Yörük Türkmen kültürümüzü yaşatıyoruz’’ dedi.
14 Mayıs Cumartesi saat 14:00’te 41 mahallenin katılımıyla gerçekleşecek Yörük Göçü etkinliği iki senelik aranın ardından heyecanla bekleniyor.