Av. Gazi SERT; Belediye İş Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Konusunu Değerlendirdi
Mevzuat Takip Sistemi için bir değerlendirme kaleme alan Av. Gazi Sert, belediyelerin tarafı olduğu iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk ve arabuluculuk komisyonunun görev-yetki ve sorumluluğunu değerlendirdi.
Değerlendirmenin sonuç bölümünde şu hususlara yer verildi:
“Arabuluculuk kurumunun, Hukuk Sistemimize girmesi, iş uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar ile tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline getirilmesi ile birlikte, belediyeler de özellikle iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk kurumunun tarafı haline gelmişlerdir.
Arabuluculuk görüşmelerinde belediyeyi, belediye başkanı tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan Arabuluculuk Komisyonu temsil edecektir. Hukuk biriminin veya kurum avukatının olmadığı hallerde ise komisyon üyelerinin tamamı üst yönetici tarafından belirlenecektir.
Arabuluculuk Komisyonunun, belediyenin menfaatlerinin korunması açısından belediyenin tarafı olduğu arabuluculuk görüşmelerine katılmaları gerekmekte olup, katılmamaları durumunda komisyon üyelerinin mali ve cezai sorumlulukları söz konusu olacaktır.
Diğer taraftan, alternatif çözüm yöntemlerinden biri olan Arabuluculuk Kurumunun başarılı olabilmesi için, bu uygulamanın kamu idareleri tarafından benimsenmesi önemlidir. Ancak, kamu idaresinin tarafı olduğu uyuşmazlıklarda, kamu menfaati ağır bastığından ve komisyon üyeleri de sorumluluk almaktan çekindiklerinden, anlaşma sağlanamamakta ve dava yolu tercih edilmektedir. Bu durum, hem arabuluculuk kurumuna zarar vermekte hem de idareye devam eden süreçte ek maddi külfetler (yargılama giderleri ve faiz vb) yüklemektedir.
Oysa, 6325 sayılı Kanunun 15/8 maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 18 inci maddesine göre, komisyon üyeleri, görevleri uyarınca aldıkları kararlar ve yaptıkları işlemler nedeniyle görevinin gereklerine aykırı davrandıklarının mahkeme kararıyla tespit edilmesi dışında, mali ve idari yönden sorumlu tutulamayacaktır. Bu hüküm idarelerin arabuluculuk komisyonlarında görev alan üyelerin kararlarında bağımsız ve sorumsuz olduklarını göstermektedir. Ancak, görevinin gereklerine aykırıdavranma (görevi kötüye kullanma) bu durumdan istisnadır. Fakat komisyon üyesinin, görevinin gereklerine aykırı davrandığının iddia edilerek bundan sorumlu tutulabilmesi için de, görevi kötüye kullanma suçunun işlendiğinin mahkemeye kararıyla sabit olması gerekmektedir.
Dolayısıyla, kamu idarelerinin tarafı olduğu iş uyuşmazlıklarının mahkemeye gidilmeden çözümlenmesi; hem mahkemelerimizin yükünü azaltacak hem de idare için yargılama aşamasında ek mali külfetlerin doğmasını engelleyecektir. Bu kapsamda, arabuluculuk komisyonunda görev alan kamu görevlilerinin, arabuluculuk kurumunu benimsemeleri ve arabuluculuk sürecinde sorumluluk üstlenmeleri önem arz etmektedir.”
Yazının tamamı için tıklayınız.