Avrupa Birliği, Toprak Stratejisi’ni Yayımladı
European Commission uygulama sahaları, topraktaki plastikler, ormanlar, uluslararası ortaklıklar alanlarında Horizon 2020 proje araştırmalarını yönetiyor.
2030 için yeni AB Toprak Stratejisi kabul edildi. Avrupa Araştırma Yürütme Ajansında, toprak sağlığını iyileştirmeye ve daha sürdürülebilir toprak yönetimi uygulamalarını teşvik etmeye yardımcı olacak, yakın zamanda finanse edilen birkaç Horizon 2020 projesi sergilenmektedir.
Yayımlanan Toprak Stratejisi
AB Toprak Stratejisi 2050 yılına kadar tüm AB toprak ekosisteminin sağlıklı ve daha dayanıklı olacağı vizyonuyla, toprakların korunması, restorasyonu ve sürdürülebilir kullanımı için bir çerçeve ve somut önlemler belirler. Toprak Stratejisi, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın önemli bir çıktısıdır ve iklim ve biyoçeşitlilik krizleriyle yüzleşmede 2030 için AB Biyoçeşitlilik Stratejisi.
Avrupa Araştırma Yürütme Ajansı(REA) bu vizyona katkıda bulunabilecek AB tarafından finanse edilen birçok projeyi yönetmektedir. Bu projeler, AB misyonunun Avrupa Yeşil Anlaşması’nın hedeflerini destekleyecektir. 2021-2023 yılları arasında Horizon Europe aracılığıyla 320 milyon Euro’luk tohum finansmanı sağlayacak. Projeler ayrıca toprak hakkında daha fazla bilgi edinmemize, sağlığını iyileştirmemize ve daha sürdürülebilir toprak yönetimi uygulamaları elde etmemize yardımcı olacak. Potansiyel başvuru sahipleri için 19-20 Ocak 2022 tarihlerinde Bilgi Günü gerçekleştirilecektir.
Peki, Avrupa ve dünya çapında toprak bilgimizde devrim yaratmaya yardımcı olabilecek projeler nelerdir? İşte dikkat edilmesi gereken projelerden bazıları!
GÖREV: MÜMKÜN MÜ?
Toprak Misyonu Desteği (SMS), AB misyonu A Soil Deal for Europe ile uyumlu olarak toprağımızı korumaya ve toprak yönetimini iyileştirmeye yardımcı olma misyonundadır. Misyonun önemli bir unsuru olan Yaşayan Laboratuvarlar ve Deniz Fenerleri için bilgi boşluklarını belirleyerek ve bir dizi stratejik kriter tanımlayarak araştırma ve yenilik ihtiyaçlarını analiz eder. SMS, ihtiyaçların ve kriterlerin analiz edilmesine yardımcı olmak, toprak ve arazi yönetimine ilişkin araştırma ve yeniliklerin koordinasyonunu geliştirmek için tarım ve ormancılık, mekansal planlama, arazi iyileştirme, iklim eylemi ve afet kontrolünden paydaşları bir araya getiriyor.
TOPRAĞIMIZI KORUMAK
Şu anda, toprak biyoçeşitliliğinin kapsamlı değerlendirmelerini yapmak zordur. Toprak biyoçeşitliliği, sürdürülemez toprak yönetimi uygulamaları ve iklim değişikliğinin neden olduğu arazi tahribatı nedeniyle tehdit altındadır. Toprak biyoçeşitliliği hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olmak için SOILGUARD, toprak biyoçeşitliliğinin durumunu ve toprak aracılı ekosistem hizmetlerinin sağlanmasına ve değerine katkısını değerlendirecektir. Tüm bilgiler, arazilerinin sürdürülebilir yönetimi için çalışan paydaşları destekleyecek bir uygulama olan SoilGuardians’ta sunulacak.
DÜNYAYI İYİLEŞTİRMEK
TUDI, tarım topraklarında sağlığı iyileştirmek ve bozulmayı tersine çevirmek isteyen Avrupa, Çin ve Yeni Zelanda’dan 15 ortağı içeren küresel bir girişimdir. Çiftçilerin toprağı sürdürülebilir bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için 66 uzun vadeli deneyden oluşan bir ağ içerecek. Araştırmacılar, toprak iyileştirme stratejilerini ve bunların benimsenmesinin önündeki engelleri belirleyecek ve çiftçilerin toprak sağlığını iyileştirmenin yollarını bulmalarına yardımcı olmak için bir dizi dijital araç geliştirecek, bu yaklaşımları çiftlik düzeyinde yerel koşullara uyacak şekilde özelleştirecek ve çiftçilerin ihtiyaçlarına hitap edecek.
ORMANLARIMIZA YARDIM
HOLISOILS, orman toprağı süreçlerine odaklanır. Şu anda, orman toprağı süreçleri konusundaki anlayışımız sınırlıdır ve uyumlu toprak izleme eksikliği, AB’nin toprak uygulamalarını etkin bir şekilde izleme ve iklim politikası hedeflerine ulaşma yeteneğini sınırlandırmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi, Holisoils orman yönetimi ile ilgili olarak orman toprağı süreçlerini daha iyi anlamak ve arazi kullanımı, arazi kullanımı değişikliği ve ormancılık sektörü ile ilişkili toprak izleme araçları geliştirmek için bütünsel bir yol arar.
TOPRAKLARIMIZDAKİ PLASTİKLERLE MÜCADELE
Tarımda plastik kullanımı son yıllarda büyük ölçüde arttı ve mikro ve nano plastikler de dahil olmak üzere plastik kalıntıların toprakta kalmasına neden oldu. Bu plastikler toprakta birikebilir ve farklı toprak fonksiyonlarını etkileyebilir ve nihayetinde bitki büyümesini ve toprak biyoçeşitliliğini etkileyebilir. Toprak biyoçeşitliliği üzerindeki kesin uzun vadeli etkileri şu anda bilinmemektedir.
MINAGRIS, plastik döküntülerin tarım toprakları üzerindeki etkisini değerlendirerek Avrupa’da sağlıklı topraklara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Avrupa çapında 11 vaka çalışması aracılığıyla, çiftlik ve tarla düzeyinde toprak biyoçeşitliliği, toprak işlevleri ve hizmetleri üzerindeki potansiyel olarak zarar verici sonuçların daha iyi anlaşılmasına çalışılacaktır. Proje ayrıca, topraktaki plastiklerin analitik yöntemlerini iyileştirecek ve katılımcı izleme için bir akıllı telefon uygulaması geliştirecek.
PAPILLONS, tarımsal plastik kullanımı, yönetimi ve atık üretimine ilişkin ilk dijital Avrupa atlasını sunacak. Bu atlas, tarım topraklarındaki mikro ve nano plastiklerin kaynaklarını, davranışlarını ve topraktan geçişlerini ve toprak ekosistemleri ve özellikleri üzerindeki uzun vadeli etkilerini tahmin etmeyi sağlayacaktır. Proje, toprak kirliliğini değerlendirmek ve topraktaki davranışlarını ve hareketlerini ve biyota ve mahsuller tarafından alımını anlamak için mevcut ve gelecekteki maruz kalma senaryolarında geleneksel ve biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerin etkilerini inceleyecektir.
Her iki proje de Avrupa’da daha güvenli gıda sistemleri sağlamak için tarımda plastiğin daha sürdürülebilir kullanımı için önerilerde bulunacak.