Amasya’da Meyve – Sebze Kurutma Tesisi Açıldı
Amasya Çiğdemlik köyünde OKA, DOKAP, Yeşilırmak Havzası Birliğinin destekleri ile oluşturulan meyve-sebze kurutma tesisinin açılışı törenle gerçekleştirildi.
Amasya Valiliğinin koordinesinde OKA, DOKAP ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğinin destekleri ile TR 83 Kırsal alanda metruk binaların restorasyonu yapılarak Çiğdemlik köyünde oluşturulan meyve-sebze kurutma tesisinin açılışı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışa, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ayhan Aygün, İl Özel İdare Genel Sekreteri Erdin Acar, MHP Amasya İl Başkanı Şuayip Ak, AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Akif Kesmekaya, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Zeki Eraslan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Galip Uzun, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Şahin ve Celil İnce, kurum müdürleri ve basın mensupları katıldı. Açılış öncesi Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği İl Koordinatörü Mustafa Örgüt ve Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar.
‘ÖNEMLİ OLAN SURDA BİR GEDİĞİN AÇILMASIDIR’
OKA, DOKAP ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğinin destekleri ile oluşturulan meyve-sebze kurutma tesisinin açılışında bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı konuşmasında şunları kaydetti;
“Bu işletmenin açılmasında yoğun gayret gösteren Mustafa kardeşimize teşekkür ediyorum. Çiğdemlik köyümüzde bu şekilde teferruatlı bir tesisin açılması bir başlangıçtır. Önemli olan surda bir gediğin açılmasıdır. Bu manda özellikle başta OKA, DOKAP, Yeşilırmak Havzası Birliğine, Sn. Valimize ve Sn. Siyasetçilerimize huzurunuzda teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum” dedi.
‘ÇİĞDEMLİK KÖYÜ VE AMASYA’YA HAYIRLI OLSUN’
Daha sonra söz alan Amasya Valisi Mustafa Masatlı ise, “Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğimizin Projesiyle hayata geçirdiğimiz meyve ve sebze kurutma tesisimizin açılışının Çiğdemlik Köyümüze ve Amasya’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmek için gıdaya, gıda için de suya ve verimli arazilere ihtiyaç duymaktadır. Amasya’mız verimli ovaları ve her geçen yıl artan sulama imkânlarıyla, tarımsal üretimde önemli bir konumda yer almaktadır. Tarımsal, hayvansal ve endüstriyel faaliyetlerin kombine edildiği Ülkemizin ilk Besi OSB’lerinden birisi, Amasya’mızda kurulan Suluova Besi OSB’mizdir. Saygıdeğer katılımcılar; il yöneticileri olarak bizlerde Amasya’mızın sahip olduğu bu büyük potansiyelden en üst seviyede yararlanmak için gereken tüm çalışmaları yapmaya devam etmekteyiz. İlimiz tarım ve hayvancılığına yönelik yatırımların yanı sıra; Amasya Misket Elması, Çiçek Bamyası, Merzifon Keşkeği, Amasya Baklalı Dolma, Amasya Çöreği ve Amasya Beji Mermeri ile ilimize özgü 6 adet ürünün Coğrafi İşaret Tescilini almış bulunmaktayız. İnşallah yapmış olduğumuz başvurularla da, toplamda 24 adet ürünün Coğrafi İşaret Tescilini almayı hedeflemekteyiz. Bildiğiniz üzere Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir Ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak, tadını, şeklini ve üretim yöntemini muhafaza ederek korunmasını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Bizlerde Valiliğimizin öncülüğünde yöremize özgü ürünlerin Coğrafi İşaret Tescillerini alarak, ilimizde yetiştirilen ürünlerin kalitesini ve özgünlüğünü tescillemek, bu sayede üreticimizi modern üretim yöntemlerine teşvik ederek gelirlerini yükseltmeyi hedeflemekteyiz.
Konuşmaların ardından Protokol üyeleri tarafından meyve-sebze kurutma tesisinin açılış kurdelesi kesildi. Tesisin gezilmesinin ardından program son buldu.