Belediye Haber Belediye Haber
Belediye Haber Belediye Haber
  • Gündem Haberleri
    Yerel Yönetim Genel Gündem Ekonomi Diğer

    Türkiye Belediyeler Birliği Ev Sahipliğinde “Güçlü Kentler İçin Kadınlar” Programı Düzenlendi

    Türkiye Belediyeler Birliği’nde Başkan Vekili Seçimi Yapıldı

    2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı Yürürlüğe Girdi

    Sıfır Atık Hareketi: 7 Yılda 7 Kıtaya Yayılan Küresel Dönüşüm

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Genelinde Hava Kalitesini Anlık Olarak İzliyor

    MİARGEM’den Kartalkaya Faciasına İlişkin Hukuki Değerlendirme

    Emlak Vergisine Esas 2025 Yılı İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi

    AFAD ve Kızılay’a Yapılan Bağışlara Vergi İndirimi Uygulanacak

    Deprem Nedeniyle Yapılacak Alımların Limiti Artırıldı

    Meteoroloji 2022’nin “En”lerini Açıkladı

    Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik

    Atık Ara Depolama Tesisleri Tebliği Yayımlandı

  • Belediye Haberleri
    Altyapı - Çevre Kültür - Sanat Kadın - Aile Gençlik - Spor Sosyal - Ekonomik Diğer Faaliyetler

    İZSU’dan Bayraklı’da Altyapı Hamlesi

    Sakarya Yeşil Cennetin Tomografisini Çekecek

    Silivri Belediyesi Mesleki Bilgi Birikimini Artırma Çalışmalarına Devam Ediyor 

    Tarsus’ta Minikler Tiyatro ile Buluşuyor

    Menemen’de Hıdırellez Coşkusu Yaşandı

    Sezen Aksu’nun Şarkıları Büyükçekmece’yi Mest Etti

    Atakum Belediyesi Kadın Danışma Merkezinde Coşkulu Hıdırellez Kutlaması

    Çiğli’de Anneler Günü Coşkusu Renkli Etkinliklerle Başladı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadınlar Arasındaki Dayanışmayı Güçlendiriyor

    Esenyurt’ta Hayal Fabrikası Çocuk Atölyeleri Başladı

    Büyükçekmece’de Dünya Pilates Günü Renkli Görüntülere Sahne Oldu

    Keşan Belediyesi’nde Yaz Dönemi Spor Kursları Başlıyor

    Esenyurt’ta Hayal Fabrikası Çocuk Atölyeleri Başladı

    Esenyurt Belediyesi Engelsiz Kafe Hizmetini Açtı

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarafından Bahara Özel Kampanya

    Karabağlar Belediyesi’nde Aday Memurlar Yemin Etti

    Şereflikoçhisar Belediyesi Üreticilerimizin Yanında Olmaya Devam Ediyoruz

    Turgutlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Ekiplerinden Bahar Temizliği

  • Belediyecilik Köşesi
    Vatandaş Rehberi Biliyor Musunuz

    Belediyelerde Kimler Çevre Görevlisi Olabilir?

    Nikah (Evlendirme) İşlemleri

    Cenaze, Defin ve Mezarlık İşleri

    Tarla, Bahçe ve Kargir Evlere İşyeri Ruhsatı Verilebilir mi?

    Emlak ve Çevre Temizlik Vergilerinde İlk Taksit Dönemi Bitiyor

    Belediyelerin Sosyal Yardımları İçin Elektronik Başvuru Sistemi

  • Yerelin Sesi
    Ropörtajlar Yazılar

    Röportajlarla Farkındalık Yaratacağız

    Belediyeleriyle Güçlü TÜRKİYE!

    Şirket İşçileri Belediye Kadrolarına Geçerse Ne Değişir?

    Maktu Mesailer ve Harcırahın Değer Kaybı

    Üniversiteli İşçilerin Statü Değişikliği Beklentisi Sürüyor

  • Belediye İlanları
    İhale Sınav Hibe

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi: Katlı Otopark Yapımı yapım işi

    Adana Büyükşehir Belediyesi: Semt Merkezi İnşaatı Yapım İşi

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi: Personel Binası ve Hangar Binası Yapım İşi 

    Kadınhanı Belediye Başkanlığı: İlk Defa Atanmak Üzere Memur Alım İlanı

    İnegöl Belediyesi: 30 Personel Alımı Yapıyor

    İnegöl Belediyesi: 28 Personel Alımı Yapıyor

    2022 K-City Network Programı Başvuru Çağrısı

    Şehir Eşleştirme-II Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı AB Yerel Yönetimleri Listesi

    Avrupa Yerel Demokrasi Haftası 2022 Yılı Başvuruları Açıldı

  • Yaşam
    Doğa Kültür Sanat Tarih Turizm

    Türkiye’nin En Güzel 5 Gölü

    Efsanelere Konu Olan Bir Doğa Harikası: Kaz Dağları

    Türkiye’nin En Görkemli Kayaları: Peribacaları

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    İstanbul’a Farklı Bir Bakış Yeri: “Pierre Loti”

    Osmanlı Tarihini Takip Edebilme İmkânı Sunan Sanat: Minyatür Sanatı

    Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Anıtkabir’in Tarihçesi

    İnşasında 7 Bin Kölenin Çalıştığı Yapı: Yerebatan Sarnıcı

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    Coğrafı Konumu ile Önemli Olan Liman Kenti: Phaselis Antik Kenti

    Yılandan Kaçamayan Kralın Kızı Efsanesi: Mersin Kızkalesi

    Ticaret ve Liman Kenti: Side Antik Kenti

  • Yazarlar
 
Karabağlar Belediyesi’nde Aday Memurlar Yemin Etti 8 Mayıs 2025
İZSU’dan Bayraklı’da Altyapı Hamlesi 8 Mayıs 2025
Tarsus’ta Minikler Tiyatro ile Buluşuyor 8 Mayıs 2025
Esenyurt’ta Hayal Fabrikası Çocuk Atölyeleri Başladı 8 Mayıs 2025
Sakarya Yeşil Cennetin Tomografisini Çekecek 8 Mayıs 2025
Next
Prev
Belediye Haberleri Sosyal - Ekonomik Akdeniz Bölgesi Büyükşehir Belediyeleri

Mersin’de ‘İnovatif ve Sürdürülebilir Gıda Girişimciliği’ Paneli Düzenlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle Toros Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “İnovatif ve Sürdürülebilir Gıda Girişimciliği Paneli” gerçekleşti.

9 Eylül 2021 0 Yorum
 Mersin’de ‘İnovatif ve Sürdürülebilir Gıda Girişimciliği’ Paneli Düzenlendi
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • WhatsApp

Ayferi Tuğcu’nun moderatörlüğünde çevrimiçi gerçekleşen panelde Meral Seçer, Dilara Koçak ve Elif Edes Tapan konuşmacı olarak yer aldı. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer,sürdürülebilirliği önemsediklerini belirterek, “Gıdanın sürdürülebilirliği bizim en baş konumuz oldu” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve 7 üniversitenin paydaş kurumlar arasında yer aldığı “İnovatif ve Sürdürülebilir Gıda Girişimciliği Paneli” Toros Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Gastronomi, Beslenme ve Gıda Teknolojileri Ulusal Sempozyumu kapsamında çevrimiçi gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Girişimci İş Kadınları Derneği Danışma Kurulu Başkanı Ayferi Tuğcu yaptı. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin izleyici olarak yer aldığı panelde; Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak ile Şef Elif Edes Tapan konuşmacı olarak yer aldı.

Tuğcu: “Hedef; kaliteli yüksek verimlilik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nin paydaş kurumlar arasında yer aldığı panelin açılış konuşmasını yapan moderatör Ayferi Tuğcu, “Gıda güvenliği ve güvenilirliği Covid-19 sürecinde bir kez daha ne kadar önem arz ettiğini ispat etti. Panelimizde de bu konuyu gıdada yenilik ve devamlılık ekseninden değerlendirme şansı yakalamış olacağız. Hedef; kaliteli yüksek verimlilik” dedi.

Seçer: “Gıdanın sürdürülebilirliği bizim en baş konumuz oldu”

Panelin ilk konuşmacısı olan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kendisinin de Ziraat Mühendisi olduğunu belirterek, sürdürülebilir tarımsal üretiminin önemine vurgu yaptı. Kooperatif olarak 2 yılı tamamlamak üzere olduklarını ve önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Seçer, “Biz sürdürülebilirliği çok önemsiyoruz. Bizim kooperatifin kuruluş amacında da sürdürülebilir olması, yaptığımız faaliyetlerin de sürdürülebilir olması çok önemliydi. Yönetim olarak, kooperatif olarak bu vizyonla, bu misyonla hareket ettik. Mersinden Kadın Kooperatifi olarak ‘bu konuda neler yapabiliriz’ diye düşündüğümüzde kooperatif faaliyetleri içerisinde tekstil, süs bitkileri, gıda ve geleneksel el işlerinin yaşatılması ve aktarılması gerekiyordu. Burada gıdanın sürdürülebilirliği de bizim en baş konumuz oldu” dedi.

“Amacımız, tarımda ve gıdada sürdürülebilirliğe destek vermekti”

Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nün 2020 yılında atalık sarı buğday üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları projeye Mersinden Kadın Kooperatifi’nin paydaş olarak katıldığını kaydetti. Bu projedeki amaçlarından bahseden Seçer, “Amacımız, tarımda ve gıdada sürdürülebilirliğe destek vermekti. Kooperatif olarak bu paydaşlık sürecinde proje sonucunda çıkan buğdayları alarak bulgur, erişte, un gibi katma değerli ürünler haline getirdik. Yapılan bu çalışmanın da gerçekten bir karşılığı olduğunu gördük” diye konuştu.

Projeye 5 ton buğdayla başlandığını sözlerine ekleyen Meral Seçer, şöyle devam etti:

“Kendi coğrafyasında yetişen, ilaç kullanmadan, insan sağlığına destek veren, genetiğiyle oynanmamış tohumlar. Bunların yaygınlaşması ve bunun talep edilmesi bizim için çok önemliydi. Bu yıl bunu 20 tona çıkartmamız da bunun bir kanıtı oldu ve gerçekten mutluluk verici.”

“Nohutları inovatif ürünler haline çevirerek daha katma değerli ürünler haline getireceğiz”

İki kurumun ata tohumu nohut ekimi için benzer bir projeyi Gülnar’da da hayata geçirdiğini belirten Meral Seçer, “Mersinden Kadın Kooperatifi olarak bu projeye paydaş olduk ve burada hasat edilen nohutları kooperatif olarak aldık. Burada ata tohumu buğdaydan farklı bir çalışma yapıyoruz. Çünkü bu ürünün daha katma değerli ürün haline gelmesi, insanların ihtiyacı doğrultusunda alabilmesi için inovatif ürünler çıkartmamız gerekiyordu. Uzmanlarla birlikte bu konuda çalışma yapıyoruz ve sonuna geldik” ifadelerine yer verdi.

Burada yetişen nohutların glütensiz olduğuna da dikkat çeken Seçer, “Glütensiz beslenme ihtiyacı duyan, o şekilde beslenmeyi tercih eden; sağlık durumundan veya tercih sebebinden kullanılmak istenen bu ürünleri biz inovatif ürünler haline çevirerek daha katma değerli ürünler haline getireceğiz” dedi.

Seçer’den inovatif çalışmalara bir örnek daha: “Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi”

Doğa dostu, coğrafi işaretli ve organik tarımla üretilmiş ürünleri değerlendirmeye devam ettiklerini söyleyen Meral Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi’nden de bahsetti. Seçer, şunları söyledi:

“Kooperatif olarak inovatif çalışmalara örnek verecek olursak; kurutma tesisimiz var. Ürünlerin kurutulması geleneklerimizden geliyor. Mevsiminde yetişen ürünleri başka mevsimde kullanmak üzere atalarımız güneş ışığında kurutarak kullanıyorlardı. Şu anda Mersinden Kadın Kooperatifi olarak Güneş Enerji Sistemiyle çalışan bir kurutma tesisimiz var. Kurutmayı tamamen serada ve güneş ışığı altında yapıyoruz. İhtiyaç duyulan makinelerin çalışması için gerekli olan enerjiyi de güneş enerjisinden alıyoruz. Dolayısıyla bu dönemde ihtiyaç duyan, kullanmak isteyen herkesi; güneş ışığında kurutulmuş, tamamen hijyenik koşullarda ve farklı katma değerlere dönüştürülmüş ürünlerle buluşturma fırsatı bulabiliyoruz.”

“Yaptığımız işin sürdürülebilir olması için kadınlarımızı kayıt altına aldık”

Panelin ilerleyen dakikalarında Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kuruluş aşamasını anlatan Meral Seçer, her biri farklı alanlarda çalışma yürüten kurucu ortaklarla birlikte kentin 13 ilçesini gezerek, üretim çalışmalarını yerinde gördüklerini kaydetti. 2 yıllık sürecin devamında 13 ilçeyi yeniden ziyaret edeceklerini söyleyen Seçer, katma değere dönüştürdükleri ürünlerin yörede kendi koşullarında yetişen ürünlerden ortaya çıktığını vurguladı.

Bu çalışmalar sırasında kadınlardan aldıkları “biz ne yapabiliriz” sorusunun dayanışmayı güçlendirdiğini belirten Meral Seçer, “Kadınları güçlendirmek; sosyal alanda, ekonomik alanda güçlenmelerini sağlamak için bunların bir örgütlenme şekli gerekiyordu. En demokratik örgütlenme ve üretim biçimi kooperatifçilikten geçiyordu. Böyle başladık. Kooperatif ortaklarımızın ortak noktası gönüllülük esaslarının olması, profesyonelliklerini sunmaları ve amatör ruhla çalışmaları. 10 ortaklıyız, 305 kadınla birlikte çalıştık. Yani 305 kadın bu çalışmalarımıza bire bir destek verdi ve emeklerinin karşılığını aldılar. Bu yıl da şimdiden daha fazla kadına ulaşıldı ve biz yaptığımız işin sürdürülebilir olması, devamlılığının olabilmesi için bu kadınlarımızı kayıt altına aldık. Sürekli irtibat halindeyiz. Şu konuda çok mutluyuz; kadınlarımız gelişmeye, öğrenmeye çok açıklar ve yaptıkça daha mutlu olduklarını ve öz güvenlerinin arttığını görüyoruz” dedi.

“Toprak, hava ve su hastayken insanlara iyi beslenme önerileri vermem mümkün değil”

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak ise ‘sıfır atık sıfır açlık’ misyonuyla hareket ettiğini ve yaptığı çalışmalarda açlık ile yoksulluk üzerine yoğunlaştığını belirtti. Gıda atıklarının değerlendirilmesi noktasında notlar da paylaşan Koçak, “Bireylerin sağlığı için bizim öncelikle gezegenin sağlığını düşünmemiz gerekiyor. Ben yaklaşık 5 yıl önce bu konuda kafa yorarken; toprak hasta diyorum, hava hasta diyorum, su hasta diyorum. Yani bunlar hastayken benim insanlara iyi beslenme önerileri vermem mümkün değil. Çünkü o topraktan hasat edilen ürün eğer sağlıklı değilse bunun insan sağlığına da bir faydası olmasını bekleyemeyiz” dedi.

Son dönemde bir gıda girişimcisi olduğunu vurgulayan Koçak, “Kendi markamla ürünler çıkarttım. Ama bu ürünlerin bir misyonu var. ‘Geleceği Besle’ hareketine destek veriyorlar. ‘Geleceği Besle’ hareketi bir sosyal hareket. Bizim sanal dükkanımızda 19 ürünümüz var. Mümkün olduğunca bu içerikleri kadın kooperatiflerimizden alıyoruz” diye konuştu.

“Limon, salataya sıkılan bir şeyden çok daha ötesidir”

“Mutlu Mutfak” Markası Kurucusu Şef Elif Edes Tapan da örnekler üzerinden inovatif gıda üretimine dikkat çekti. Mersin denildiğinde akla ‘tantuni’ geldiğini kaydeden Tapan, deniz ürünlerine yeteri kadar ağırlık verilmediğini savundu. Yosunun katma değere dönüştürülebilmesi noktasında oldukça önemli bir ürün olduğuna dikkat çeken Tapan, narenciye ürünlerine de değindi.

Narenciye üzerine festivallerin yapıldığı bir kentte limon ve portakalın daha iyi değerlendirilebileceğini vurgulayan Tapan, “Limon salataya sıkılan bir şeyden çok daha ötesidir. Portakal keza öyle. Çok daha fazla kullanılabilir alanı vardır. Bizim bu kadar kıymetli bir ürünümüz var ve kullanmayı bilmediğimizi düşünüyorum açıkçası. Ama esas bu ürünlerin çıktığı noktalardaki kişilerin ürünleri daha iyi anlayıp bunlara katma değer ilave edilmiş yenilikler yapmaları lazım” dedi.

Konuşmacılar, panelin sonunda bilginin paylaştıkça büyüyeceği yönünde vurgu yaptı. Yapılan panel ve iş birliği sayesinde fikirlerin paylaşıldığını belirten katılımcılar, bunun ilerleyen süreçlerin ilk adımı olduğunun mesajını verdi.

Etiketler:Mersin Büyükşehir Belediyesi Vahap Seçer
Previous post
Next post

Yorum yazın Cancel reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Eklenenler
Belediye Haberleri

Karabağlar Belediyesi’nde Aday Memurlar Yemin Etti

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

İZSU’dan Bayraklı’da Altyapı Hamlesi

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Tarsus’ta Minikler Tiyatro ile Buluşuyor

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Esenyurt’ta Hayal Fabrikası Çocuk Atölyeleri Başladı

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Sakarya Yeşil Cennetin Tomografisini Çekecek

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Büyükçekmece’de Dünya Pilates Günü Renkli Görüntülere Sahne Oldu

8 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Menemen’de Hıdırellez Coşkusu Yaşandı

7 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Şereflikoçhisar Belediyesi Üreticilerimizin Yanında Olmaya Devam Ediyoruz

7 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Silivri Belediyesi Mesleki Bilgi Birikimini Artırma Çalışmalarına Devam Ediyor 

7 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Atakum Belediyesi Kadın Danışma Merkezinde Coşkulu Hıdırellez Kutlaması

7 Mayıs 2025
Diğer Haberler

Yenilikçi Teknolojiler Mersin’in Takibinde

26 Mart 2024

Her geçen gün daha yenilikçi bir kent vizyonu ile Mersin’in ulusal ve uluslararası düzeyde daha geniş kitlelerce tanınması için çalışmalarını

Mersin’de Tema Parkı Açıldı

17 Mart 2024

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘TEMA Parkı ve Eğitim Salonu Açılış Töreni’ne katıldı.

Kadınlar, Etkinlikte Hem Ruhsal Hem Fiziksel Şifa Buldular

12 Mart 2024

Kent genelinde 70 ayrı program düzenleyerek, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nü bir dizi etkinlikle geçiren ve kadın emeğini,

Belediye Haber Belediye Haber

Harbiye Mah. Çetin Emeç Bulvarı Hürriyet CaddesiÇankaya / ANKARA

03124738428

03124738429

[email protected]

Haber Gönder

Gündem

Yerel Yönetim
Genel Gündem
Ekonomi
Diğer

Belediyecilik Köşesi

Vatandaş Rehberi
Biliyor Musunuz?

Yaşam

Doğa
Kültür Sanat
Tarih
Turizm

Belediye Haberleri

Alt Yapı - Çevre
Kültür - Sanat
Kadın - Aile
Gençlik - Spor
Sosyal - Ekonomik
Diğer Faaliyetler

Belediye İlanları

İhale
Hibe
Sınav

Yerelin Sesi

Röportajlar
Yazılar

Hızlı Erişim

Hakkımızda
Künye
İletişim
Haber Gönder
Gizlilik Politikası

YAZARLAR

Belediyeleri ilgilendiren güncel haberler ile belediyelerimizin yürüttükleri çalışmalara yönelik haberlerin tek adresi. Belediye Haber platformunda; belediyehaber.net haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Aykırı işlem yapan kişi/kişiler için yasal başvuru hakkı saklı tutulmaktadır. BelediyeHaber’i tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

  • Akdeniz Bölgesi
  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi
  • Karadeniz Bölgesi
  • Marmara Bölgesi
  • Büyükşehir Belediyeleri
  • Büyükşehir İlçe Belediyeleri
  • İl Belediyeleri
  • İlçe Belediyeleri
  • Belde Belediyeleri
Belediye Haber 2025. Tüm hakları saklıdır.