TBB Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu’nun 2. Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye Belediyeler Birliği Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu, Genel Sekreter Yardımcısı Feridun Ulutaş’ın yönetiminde Türkiye’nin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi ve yerel yönetimlerin bu konudaki rolünün güçlendirilmesi amacıyla bugün birlik hizmet binasında ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantıya Belediyelerden daire başkanları, yöneticiler, akademisyenler ve Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı (JICA) temsilcileri katılım sağladı.
Açılışta konuşan Ulutaş, ilk toplantının ardından atılan somut adımları değerlendirerek, 12 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen 1. toplantıda afet yönetimi konusunda yaşanan eksiklikler ve çözüm önerilerinin tartışıldığını, belediyelerin daha güçlü bir afet yönetim yapısına kavuşması için yapılması gerekenlerin belirlendiğini ifade etti.
Deprem Bölgesinde Yürütülen Çalışmalar
TBB’nin deprem bölgesindeki belediyelere yönelik gerçekleştirdiği destek faaliyetlerine değinen Ulutaş, afetlere hazırlıklı olmanın bilgi ve donanım gerektirdiğini vurgulayarak, bu kapsamda belediye personeline yönelik 15 farklı eğitim programı düzenlendiğini belirtti. Düzenlenen bu eğitimlerle afet anında etkin müdahaleye katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Deprem bölgesindeki belediyelere bugüne kadar 110 araç tahsis edildiğini vurgulayan Ulutaş, ek olarak 13 aracın daha tahsis edilerek toplamda 123 araç desteğinin sağlanacağı bilgisini paylaştı. Bunun yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzalandığını ve yeni bir araç destek modelinin pilot uygulamasına başlandığını ifade etti.
Depremzede Belediyeler Komisyonu Kuruldu
Deprem sonrası yaşanan sorunların ele alınması amacıyla Depremzede Belediyeler Komisyonu’nun kurulduğunu hatırlatan Ulutaş, 1 Kasım 2024 tarihinde belediye yöneticilerinin katılımıyla ilk toplantının yapıldığını aktardı. Bununla birlikte, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği içinde 8 farklı proje kapsamında deprem bölgesindeki belediyelere çeşitli desteklerin sağlandığını anlattı.
Toplantıda, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan da kentsel alanlarda çok disiplinli bir bakış açısıyla sismik dirençlilik yaklaşımlarını ve Türkiye’deki uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı.
Toplantının ikinci oturumunda ise belediyelerin afet işleri daire başkanlıklarının işleyişi ve teşkilat yapısı ele alındı. Belediyeler için afet yönetiminde etkin, koordineli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulması görüşü benimsendi.