Sözleşmeli Personel Hakkında Disiplin Soruşturmasına İlişkin Düzenleme Yapıldı
Uzun zamandır kamuoyunun gündeminde olan ve nihayet TBMM’de kabul edilerek Cumhurbaşkanının onayına sunulan “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar Iile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 2 nci maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine eklenen bir fıkra ile sözleşmeli personeller hakkında da disiplin soruşturması yapılması imkanı getirildi.
Mevzuatımızda, mahalli idarelerde istihdam edilen sözleşmeli personel hakkında disiplinsiz davranışlarından dolayı disiplin soruşturması yapılması hususunda boşluk bulunmaktaydı.
Yapılan yeni düzenleme ile Devlet memurları hakkında uygulanan disiplin hükümlerinin sözleşmeli personel hakkında da uygulanması imkanı getirildi.

Bu konuda değerlendirmesini aldığımız MİARGEM Başkanı Halil Memiş, mahalli idarelerde istihdam edilen sözleşmeli personel ile ilgili olarak disiplin soruşturması yapılması imkanının bulunmadığını, sözleşmeli personel ile imzalanan tip sözleşmelere de bu yönde hüküm koyma imkanının kısıtlanmış olduğunu ifade ederek; “Bazı belediyeler hazırladıkları yönetmeliklerle veya zorlama uygulamalarla sözleşmeli personele disiplin cezası verme yoluna gitmekteydiler. Ancak, hukuki mesnedi olmayan bu uygulamalar sorucunda verilen cezalar idari yargı tarafından iptal edilmekteydi. Yapılan yeni düzenleme, büyük bir boşluğu ortadan kaldırmıştır.” şeklinde konuştu. Memiş, yapılan düzenleme 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yapılmış olsa da, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi delaletiyle bu düzenlemenin mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel açısından da cari olacağını ifade etti.
Yapılan düzenlemeye göre; sözleşmeli personelin görevden uzaklaştırılması ile disipline aykırı fiil ve hallerin gerçekleşmesi durumunda bu personele verilmesi gereken disiplin cezaları, disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları ile disipline dair diğer hususlar hakkında Devlet memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanacaktır.
Buna göre, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları Devlet Memurlarına uygulandığı şekilde uygulanacaktır.
Ancak, devlet memurları açısından geçerli olan kazanılmış hak aylık derecesi ve kademe uygulaması sözleşmeli personelde bulunmadığından, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının sözleşmeli personele verilmesi söz konusu olmayacaktır.
Yine, Devlet memurluğundan çıkarma cezası da, sözleşmeli personel hakkında uygulanamayacağından, bu iki ceza ile ilgili farklı bir uygulama yapılacaktır.
Kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektiren fiil ve halleri işleyen sözleşmeli personel hakkında disiplin kurulunun kararı alınarak sözleşmeli personelin görevine atamaya yetkili amirin, belediyelerde belediye başkanı, mahalli idareler birliklerinde birlik başkanı ve il özel idarelerinde vali onayı ile son verilecektir.
