7. Bölgesel Kalkınma Toplantısı Kırklareli’de Yapıldı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan “Pandemi Sonrası Bölgesel Kalkınma Toplantıları”nın yedincisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla Kırklareli’de yapıldı.
Kırklareli Üniversitesi Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya bölge belediyelerinden başkan ve yöneticilerin yanı sıra; akademisyenler, kalkınma ajanslarından temsilciler ve bürokratlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmaları TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kırklareli Valisi Doç. Dr. Birol Ekici, Kırklareli AK Parti Milletvekili Selahattin Solmaz ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu tarafından yapıldı.
Şahin: “Yerel kalkınma partiler üstü bir modeldir”
TBB’nin Cumhuriyetin en köklü kurumlarından biri olduğunun altını çizen Fatma Şahin, “TBB hangi partiden olursa olsun her partinin yasayla kurulmuş özel bir birlik olması bakımından çok önemli. Yerel kalkınma partiler üstü bir modeldir. Partiniz ne olursa olsun o sandığa gidip hesap veriyorsunuz. Yapılan ve yapılmayan işlerin hesabını veriyorsunuz. Bu Birliği kuran ve buraya kadar getiren herkesten Allah razı olsun.” dedi. Cumhuriyetin 100.yılında dünyanın 10. ekonomisi olma hedefini hatırlatan Şahin, bunun için yerel kalkınmada yerelleşme, sivilleşme, demokratikleşme çok önemli bir altyapı oluşturduğunu kaydetti.
Sorunların tespit edilmesi bakımından toplantının önemli olduğunun altını çizen Şahin, sürdürülebilir kalkınmaya vurgu yaparak “Dünya nereye gidiyor? Dünya sürdürülebilir kalkınmayı maalesef sadece ekonomik kalkınma olarak algıladı. İnsani ve çevresel kalkınmayı başaramadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyüktür, daha adaletli bir dünya mümkündür’ cümlesiyle pandemide ne demek istediği daha iyi anlaşıldı. Sosyal adaletin ve sosyal barışın sağlanmadığı, kişi başına düşen milli gelirin bir tarafta 50 bin-60 bin dolar, diğer tarafta 1 doların altında olduğu, temiz su bulamadığı için 5 yaşına gelmeden ölen çocukların olduğu, savaşların olduğu, Aylan bebeklerin Ege Denizi’nin kıyısına ölüsünün vurduğu bir dünyada hiçbirimiz masum değiliz. O nedenle pandemi bize bir işaret veriyor.” şeklinde konuştu.
Şahin konuşmasında ayrıca çölleşme, çevre kirliliği, kentleşme gibi sorunların da altını çizerek TBB olarak bu konularda yapılan çalışmalara değindi.
Şentop: “Her şeyi insani merkeze alan bir anlayış içerisinde kurmamız gerekiyor.”
Konuşmasında salgın, savaş, göç, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi konulara değinen TBMM Başkanı Mustafa Şentop,“Salgın sürecinin insanların birbirine ne kadar muhtaç olduğunu, dünyanın neresinde olursa olsun bir insanın sağlığının, huzurunun ve asgari insani şartlarda yaşamasının başka insanlar için de çok kıymetli bir durum olacağını anlamamıza vesile olacağını ümit ediyorduk ancak yaşanan savaşlarla birlikte yine dünyanın zor bir döneme girmekte olduğunu görüyoruz.” dedi.
Her şeyin insanı merkeze alan bir anlayışla yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Şentop, “Esas meselemiz insani merkeze koyan ve küreselleşen dünyada herhangi bir insanının nerede yaşıyorsa yaşasın bir insanın sorununun tüm insanlığın sorunu olduğunu anlamak olmalı. Şehirleşmeden, toplumsal hayattan uluslararası ticarete ve hukuka kadar, uluslararası siyasetin kurumlarına kadar her şeyi insani merkeze alan bir anlayış içerisinde kurmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında bölgedeki projeler hakkında da değerlendirmeler yapan Şentop, Ergene Nehri’yle ilgili projede büyük bir mesafe alındığını belirterek Ergene Projesinin Trakya için çok önemli olduğunu ve en kısa zamanda bitirileceğini kaydetti.
Ekici: “Köylerimizin elektrik enerjilerini güneş enerjisinden sağlayacağız.”
Bölgedeki tarımsal çalışmalarla ilgili yaşanan gelişmelere değindi. Salgının ekonomilere olumsuz etkileri olduğun değinen Ekici, “Önümüzdeki dönemde köylerimizde yeşil kalkınmayı sağlamak için köylerimizin elektrik enerjilerini güneş enerjisinden sağlayacağız.” dedi. OECD tahminlerine göre kapalı kalınan her ay ekonomilerin yüzde 1,5 oranında küçüldüğünü dile getiren Ekici, “Önümüzde yeni bir fırsat var. Pandemi sonrasında ‘şehirlerimizi eski haline nasıl döndürebiliriz, bu arada da bizde bölgemizi nasıl ön plana çıkarabiliriz, şehrimizi daha ileriye nasıl götürebiliriz?’ diye bu toplantı dizilerinin yedincisini burada yaptıkları için TBB Başkanımız Şahin’e teşekkür ediyorum.” dedi.
Kesimoğlu: “Birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntıyı aşacağımıza gönülden inanıyorum”
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu konuşmasında pandemiyle mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek “2.5 yıldan bu yana bir pandemi yaşadık kayıplarımız oldu, üzüldük. Hayatımızın koşulları değişti. Yaşama bakış farklılıklarımız ortaya çıktı. Çok şükür birlik VE beraberlik içerisinde bu badireyi atlattık. Her ne kadar yakın zamanda bunun depreşmeye başladığını görmekten de hepimiz üzüntü duyuyoruz ama dün olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntıyı aşacağımıza gönülden inanıyorum.” dedi. Kırklareli hakkında bilgiler veren Kesimoğlu Kırklareli Belediyesinin pandemi sürecindeki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Solmaz: “Dünyayı tehdit eden sorunlarla veya fırsat niteliğinde olan hususlarla beraber kentlere bakış açısı geliştirmesi gerekiyor.”
Kırklareli Milletvekili Selahattin Solmaz ise dünya nüfusunun hızla artması, iklim değişikliği, şehirler yaşayan insanların sayısının hızla artmasın bağlı yaşanan sorunlara yer verdiği konuşmasında “Şehirlerin günlük yaşantılarında veya belediye başkanlarının 5 yıllık eylem planları içerisinde belki dünyanın kendi döngüsüyle sınırlı olan süreçlerle olaya bakmak olaya dönük strateji üretmek yetmiyor. Bir de şehirlerin ülkenin ve dünyanın gittiği istikametle ve dünyayı tehdit eden sorunlarla veya fırsat niteliğinde olan hususlarla beraber kentlere bakış açısı geliştirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Toplantılar farklı şehirlerde düzenlenmeye devam edecek
Toplantının anahtar konuşmaları bölümünde ise Devlet Su İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca ile Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen “Yerel Kalkınma ve Ergene Havzası” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş’in üstleneceği “Akıllı Şehirler ve Kent Ekonomisi” başlıklı oturumda; Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yer aldı.
Daha önce Van, Diyarbakır, Trabzon, Antalya, İzmir ve Gaziantep’te yapılan istişare toplantılarına Kırklareli’den sonra; Kayseri, Erzurum, Kastamonu, Sakarya, Denizli ve Bursa’da devam edilmesi planlanıyor.