Belediyelere Gizlilik Dereceli Birim Oluşturma Mecburiyeti Getirildi
Kamu hizmetine girecek kişiler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören 7315 sayılı “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu”na dayalı olarak “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik” çıkarıldı.
03.06.2022 tarih ve 31855 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelikle, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının nasıl yapılacağına, bahse konu iş ve işlemlerin hangi birimler tarafından ne şekilde yapılacağına dair gizlilik dereceli birim ve kısımların tespitine ve konu ile ilgili değerlendirme komisyonunun çalışma esas ve usullerine ilişkin uygulamaya dair özellik arz eden hususlar düzenlenmiştir.
Yönetmelikle aşağıdaki süreçler öngörülmüştür.
– Gizlilik dereceli birim ve kısımlar oluşturulması öngörülüyor. Belediyeler güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinde uygulamaya ilişkin öncelikle; gizlilik dereceli birim ve kısımlarını Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca belirlemesi gerekmektedir. Buna göre; her şartta teftiş ve denetim birimleri, personel birimleri, bilgi işlem birimleri ve özel kalem müdürlükleri gizlilik dereceli birimler arasında olmak zorundadır.
– Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinde belediyeler gizlilik dereceli birim ve kısımları oluşturduktan sonra ikinci adım olarak belediyede istihdam edilecek personeller şayet memur (üst kademe yönetici olmamak kaydıyla), sözleşmeli personel, kadrolu işçi veya şirket işçisi ise bunlar hakkında arşiv araştırması, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmeliğin “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında İzlenecek Yöntem” başlıklı 11 inci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca Emniyet Genel Müdürlüğünden ve/veya mahalli mülki idare amirliklerinden belediye tarafından talep edeceklerdir. Belediyeler tarafından talep edilen arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü; güvenlik soruşturması talepleri ise en geç 60 iş günü içerisinde kendilerine bildirilir.
– Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinde üçüncü aşamada ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması neticesinde elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla belediyelerin uhdesinde Değerlendirme Komisyonu kurması gerekmektedir.
Belediyelerde Değerlendirme Komisyonu belediye başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin başkanlığında teftiş/denetim, personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diğer birimlerden birer üyenin katılımıyla başkan dahil en az beş kişiden ve tek sayıda olacak şekilde teşekkül ettirilir; üye tam sayısıyla toplanır ve kararlarını oy çokluğuyla alır. Değerlendirme Komisyonu, güvenlik soruşturması kapsamında somut olarak gözlemlenemeyen veya doğruluğu denetlemeyen ya da iftira olduğu yahut kin ve düşmanlık gibi saiklerle verildiği açık olan bilgi ve beyanları dikkate almaz.
Konu ile ilgili detaylı bir değerlendirme için lütfen tıklayınız.
