Medeniyetlerin Tanığı: Tokat Kalesi
Tokat Kalesi adından da anlaşılacağı üzere Tokat’ta bulunmaktadır. M.Ö. 30 – M.S. 395 Roma Döneminde yol güvenliği için kurulmuştur
Tokat Kalesi, yaklaşık 500 yıl Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1074 yılında Danişmend Melik Gazi tarafından fethedilen kale, belli aralıklarla el değiştirerek; Danişmend, Selçuklu, İhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve Osmanlı’nın egemenliğine girmiştir. Dik kayalar üzerine kurulu olan kale, şehrin en yüksek konumundadır. Günümüzde doğal bir hisar durumundadır.
Tokat Kalesi’nin içinde bulunan kaleler ve surlar, insanlar tarafından yapılmıştır. Herhangi bir bilimsel kanıt bulunmasa da kalenin içinde gizli geçitler olduğuna inanılmaktadır.

Osmanlı döneminde ‘Çardak-ı Belevi’ adıyla zindan olarak kullanılmıştır, ve kalede birçok ünlü tutsak edilmiştir. Bu isimlerden biri de Kazıklı Voyvoda’dır. Osmanlılara yenik düşen Eflak krallığı prensi III. Vlad ile önce Kütahya Eğrigöz Kalesi’nde sonra da Tokat Kalesi’nde gözetim altında kalmışlardır.
Kalesinin güney batısında oldukça eski dönemlerde oyulmuş Kaya Mezarlıkları bulunmaktadır. Mezarın ağız kısmında bir kolon ve iki hücre bulunmaktadır. Kalenin dibine inmek için 362 basamak bulunmaktadır. Günümüzde merdivenlerin bir kısmı açıktır.
Tokat Kalesi’yle ilgili bir efsane de bulunmaktadır. Efsaneye göre Tokat Kalesi’ne çıkan bir kişi Tokat’tan yedi yıl ayrılamamaktadır.
Bu kaleyi mutlaka ziyaret edin, fakat yedi yıl Tokat’ta kalma ihtimaline de hazırlıklı olun. 😉