Büyükçekmece’de Kentsel Dönüşümle Binalar Depreme Dayanıklı Hale Getiriliyor
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp17 gün tam kapanma sürecini kentsel dönüşüm adına fırsata çeviren Büyükçekmece Belediyesi her gün onlarca riskli yapıyı yıkıyor. Beklenen İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçelerden biri olan Büyükçekmece’de riskli ve hasarlı binalar tek tek yıkılarak yenileniyor. Vatandaşları ve yetkilileri uyaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “Belediye, vatandaş, devlet ve müteahhit […]17 gün tam kapanma sürecini kentsel dönüşüm adına fırsata çeviren Büyükçekmece Belediyesi her gün onlarca riskli yapıyı yıkıyor.
Beklenen İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçelerden biri olan Büyükçekmece’de riskli ve hasarlı binalar tek tek yıkılarak yenileniyor. Vatandaşları ve yetkilileri uyaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “Belediye, vatandaş, devlet ve müteahhit iş birliğiyle başımıza yıkılmadan önce gelin bu binaları yıkalım yenileyelim ve canımızı kurtaralım” çağrısı yaptı.
“Yıkmaya devam edeceğiz çünkü deprem geliyor”
Atatürk mahallesinde 40 ve 45 yıl önce inşa edilmiş, 2019 Silivri depreminde hasar gören 36 daire ve 9 dükkandan oluşan 5 bina yıkıldı. Büyükçekmece Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde gerçekleşen yıkımlara katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçede devam eden kentsel döşümüm çalışmaları hakkında şunları söyledi: “İstanbul’u derinden sarsacak Marmara depreminin hangi zamanda olacağını bilmiyoruz ama çok büyük bir deprem olacaktır. Türkiye’de ve dünyada bütün bilim insanları bunu teyid etmişlerdi. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak, 1999 depreminden sonra şehrimizin imar planını yeniden elden geçirdik, yeniden düzenledik ve ondan sonrada 2002 yılında kentsel dönüşüme başladık. Ama son 5 yıldan bu yana en öncelikli işimizi kentsel dönüşüme ayırdık. İlk işimiz öncelikli işimiz kentsel dönüşüm oldu. Şehrimizdeki eskimiş olası depremde yıkılacak binalar tamamen yıkılıp yenilenesiye kadar devam edecektir. Bugün arkamda gördüğünüz binalar dıştan bakarsanız çok güzel binalar. Ama içerisi tamamen korozyona uğramış. Ne demir kalmış ne beton kalmış. Deprem olmadan bile çökecek noktaya gelmiş olan binalardır. Biz pandemi sürecinde hem pandemiye yönelik görevlerimizi yürütürken bu süreci aynı zamanda fırsata çevirdik. 17 günlük sokağa çıkma yasağını bir fırsat olarak değerlendirdik. Ana cadde üzerinde trafiğin yolun olduğu yerlerdeki binaları daha hızlı yıkmaya başladık. Bu sitelerde onlardan bir tanesi. Yıkmaya devam edeceğiz. Çünkü deprem geliyor. Binlerce onbinlerce can alacağını biliyorum. Dolayısıyla tavsiyem Büyükçekmece halkımızın, İstanbul halkımızın belediye, vatandaş, devlet ve müteahhit iş birliğiyle başımıza yıkılmadan önce gelin bu binaları yıkalım yenileyelim ve canımızı kurtaralım.
Onlarca yıl içinde yaşadıkları evlerinin yıkımını izlediler
30 yılı aşkın süredir içinde yaşadıkları evlerinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkımını buruk ama mutlu bir şekilde izleyen vatandaşların görüşleri ise şu şekilde:
Pelin Turhan: Yaklaşık olarak 33 senedir burada otuyoruz. Kentsel dönüşüme verdiğimiz içinde çok mutluyuz. Bu zaten verdiğimiz ikinci dairemiz. Bu gelişim adına Büyükçekmecemiz adına çok faydalı bir çalışma oluyor. Deprem bölgesinde yaşadığımız için bu çalışmalara hızlı bir şekilde katılım sağlamamız gerekiyor. Evimizi verdiğimiz için çok mutluyum.
Mustafa Özdenk: 1978 senesinden beri burada oturuyorum. Artık binalarımızın yıkılması gerekiyordu kentsel dönüşümle. Sağ olsun belediye başkanımızın destekleriyle bu işler bu seviyeye geldi. Yeniden yapılması için bekliyoruz. Çok mutluyuz.