Edirne’de Altyapı İçin Kredi Kullanılacak
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppEdirne Belediye Meclisi İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işleri için İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120 Milyon TL kredi kullanılması konusunda olağanüstü toplandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işlerinde İller Bankası A.Ş.’den […]Edirne Belediye Meclisi İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işleri için İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120 Milyon TL kredi kullanılması konusunda olağanüstü toplandı.
Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işlerinde İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120.000.000 (Yüzyirmimilyon) TL kredi kullanılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından borçlanma yetkisi alınması ve bu kapsamda 120.000.000 (Yüzyirmimilyon) TL ek kredi kullanılması ile ilgili her türlü işlemi yapmaya Edirne Belediye Başkanı Recep GÜRKAN’ın yetkilendirilmesi konusu görüşüldü.
Toplantı öncesinde belediye meclisi üyelerine altyapı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Recep Gürkan, “10 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Edirne’ye gelmişti. Birlikte bir toplantı yaptık. Sayın Bakan toplantıdan sonra da açıklama yapmıştı, altyapının tamamlanacağını ve kredi desteğinin süreceği ile ilgili. Bu anlamda Sayın Bakanımız Murat Kurum’a da Edirne Halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisi ile Perşembe günü Ankara’da bir randevumuzda var. Orada da bunları görüşeceğiz. Sadece altyapıyı değil, Edirne Valiliğimizin yaptığı Meriç Nehri Projesi, Kaleiçi’ndeki tarihi konakların restorasyonu konusunu ele alacağız. Selimiye Projesi ile ilgili de Sayın Bakan görüşmek istedi, bu konuyu da konuşacağız. Böylelikle şehrimizde birtakım düzenlemeler yola çıkmış halde” diye konuştu.
Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile ilgili yapılan son çalışmalar hakkında da bilgi veren Gürkan, “Diğer taraftan Edirne Valiliği, belediyemiz ve Cumhuriyet Başsavcılığımızın açık cezaevinde açmış olduğu restorasyon bölümüyle ilgili açmış olduğu iş kurslarından desteklerle 7 yıldır tarihi dokusu kısmen bozulmuş, kısmen korunan 28 sokakta Sokak Sağlıklaştırması Projeleri başlatmıştık. İlk olarak Balıkpazarı Caddesi’nin projesi onaylandı. Şu anda orada toplamda 33 bina, 3 tane de duvar olmak üzere toplamda 26 projenin sokak sağlıklaştıramasını başlattık. Bu Edirne için tarihi öneme sahip bir iş. Edirnespor’un lokali olarak bildiğimiz bina şuanda devam ediyor, diğer binalar da yapılacak. Mülkiyet sahiplerinden muvafakat alarak yapıyoruz. Mal sahipleri herhangi bir ödeme yapmıyorlar. Tamamen belediye olarak biz karşılıyoruz. Sayın Bakan Murat Kurum, Edirne’ye geldiğinde Valimiz bunu da arz etti. Biz de Karanfiloğlu Caddesi’nin Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin yapım işini Edirne Valiliği ve Bakanlığa devrettik. Orasını da onlar örnek olarak yapacaklar ama asıl sevindirici olan Kaleiçi’nde yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş 86 tane konağımız var. Onlarla ilgili de Sayın Bakan, TOKİ marifeti ile ciddi bir destek verecek. Onları da kısa zamanda ayağa kaldıracağımıza inanıyorum. Böylece Edirne’nin devam eden Sokak Sağlıklaştırma Projeleri ile bunları toparladığımızda bambaşka bir Edirne ortaya çıkmış olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Altyapının Yüzde 46.17’si Bir Yılda Tamamladı
Meclis üyelerine altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Recep Gürkan, şöyle konuştu:
“Toplam 520 kilometre altyapımız var. Bunun 380 kilometresi İçme Suyu Şebekesi’nin tamamen yenilenmesi, 6 tane de içme suyu deposu var. Bugün itibariyle 380 kilometrelik içme suyu şebekesinin 146 bin 757 metresi tamamlandı. Oran olarak baktığımızda da İçme Suyu Şebekesi’nin yüzde 38.6’sı tamamlanmış vaziyette. Yeni yerleşimin, 1. Murat Mahallesi’nde parsel ve abone bağlantıları hariç hemen hemen tamamı bitti. Kanalizasyon ve yağmur suyu toplama kanalı ile entegre bir şekilde gitti. Bitirdiğimiz noktalarda abone bağlantılarının büyük çoğunluğu yenilendi, 10 yılı doldurmuş sayaçlar yenilendi, ana hatlar yenilendi. 1 aya kadar 1 Murat Mahallesi ve eksik olan abone bağlantıları da tamamlanacak. Yaklaşık bir ay sonra yeni yerleşimdeki içme suyunu tamamen yeni şebekeden vereceğiz. Eski şebekeyi tamamen devreden çıkaracağız. Yine toplamda 110 kilometre kanalizasyon hattımız vardı. Bununda 83 bin 168 metresi bitti. Yani yüzde 75.67si bitti. Yüzde 25,7’si kaldı. Bu yıl bu kalan bölümü de tamamlayarak kanalizasyon çalışmasını tamamen bitirmiş olacağız. Yine 30 kilometre yağmur suyu hattımız vardı. Yeni yerleşim bölgesinde 13 bin 425 metre yağmur suyu hattı yaptık. Yüzde 44.7’sini bitirmiş durumdayız. Son 7-8 ayda, bu kış geçirdiğimiz yağışlarda çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu da sistemin çalıştığını gösteriyor bize. Toplama baktığımızda 520 kilometre altyapı çalışmamız var. Bunu bugün itibariyle 243.35 kilometresini bitirdik. Altyapının yüzde 46.17’si bir yılda bitmiş durumda. Bugüne kadar 30 milyonu nakit 100 milyonu teminat mektubu olmak üzere 130 milyon TL kullandık. Bu rakamın 107 milyon lirası imalatlara ödendi. 23 milyon 400 lirası da KDV olarak ödendi.”
Gürkan, Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantıya çağırılmasının nedeninin de çalışmaların devamı için ek 120 milyon liralık kredi ihtiyacı temini için olduğunu söyledi.
İller Bankası Hakkında
Her iki maddeye de İller Bankası’nın kontrollüğü cümlesinin ekleneceğini belirten Gürkan, konuyla ilgili de açıklama yaptı. Bu konunu kamuoyunda da çok yer aldığını belirten Gürkan, İller Bankası’nın işleyişi hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Altyapılı İler Bankası’na mı devrediyor; iller Bankası mı Belediye mi yapacak altyapıyı diye kamuoyunda da yer aldı. Bu çok açık bir konu. Ama tabi kafa karışıklığı yaratılıyor ya da kafa karışıklığı oluşuyor. Bunu bir kez daha açıklamak istiyorum. İller Bankası Anonim Şirketi Türkiye’deki bütün belediyelerin hissesi bulunan, belediyelere çeşitli işleri için finans sağlamak için kurulmuş bir anonim şirkettir, bir bankadır. Tüm belediyeler nüfusa oranla orada temsil yetkisine sahiptir ve hissedarıdır. İller Bankası bize piyasadan daha düşük faizlerle ve daha uzun vadeler ile kredi temin eder. Ve belediyelerde bu kredileri alır, işlerini yapar ve zamanı içerisinde öder. Sistem bu. İller Bankası altyapı ve üstyapı çalışmaları için kredi verirken 3 çeşit kontrol teşkilatı kurabilir ya da kontrole müdahil olabilir. Eğer belediyenin teknik elemanı yoksa, İller Bankası o işin nasıl yapıldığını kontrol için tamamen kontrollüğü üstlenir, kontrol teşkilatını tamamen İller Bankası kurar.
Bu sistemde İller Bankası her hakedişten de yüzde 2 kontrollük teşkilatı komisyonu keser. İkinci yöntem belediyenin teknik elemanları var. İller Bankası’nın teknik elemanları var. Müşterek kontrollük denilen, belediyenin ve İller Bankası’nın teknik elemanlarından oluşan müşterek kontrollük kurulur. Bu sistemde her hakedişten de yüzde 2 kontrollük teşkilatı komisyonu keser. Üçüncüsü belediyenin kontrol teşkilatını yeterli görür İller Bankası burada sadece izleme kontrollüğü yapar. Teknik eleman görevlendirmez, teknik elemanlar imza atmaz ama izleme yöntemi ile kontrollüğünü yaparlar. Belediyenin kontrol teşkilatı işi kontrol eder, hakedişi düzenler. Hakedişi düzenledikten sonra iller Bankası’na gönderilir. Uygun diyorsa kredi gönderilir. Belediyenin hanesine borç kaydedilir. Belediye bu borcu ödemeye devam eder. İzleme kontrollüğünde İller Bankası sadece izleme yaptığı için her hakedişte belediyeden yüzde 1 komisyon keser. Biz yaptığımız işte 30 milyon nakit kredi kullandık. 100 milyonu teminat mektubu olarak kullandık. Teminat mektubu hukuku olarak bir kredi çeşidi olmadığı için İller Bankası’nın burada kontrollük yapması söz konusu olamamaktadır. Çünkü kullanılmış olan kredi İller Bankası’nın sağladığı bir kredi değil, yıllık faiz ile sağladığı bir teminat mektubudur. Kurum gider piyasadan borçlanır. O borcu da doğrudan kendisi öder. Bunun karşılığında da İller Bankası’na yıllık yüzde 2,5 teminat mektubu faizi öder. İller Bankası burada kontrollük yapmıyor değildir. İller Bankası, hukuken kontrollük yapamamaktadır. Bizim yaptığımız iş Sayıştay Denetçilerine, İller Bankası Kontrollüğüne, Mülkiye Müfettişlerine, meclis üyelerine her zaman açık. Her zaman kim istiyorsa gelip denetleyebilir. Hatamız olursa geri döneriz, bedeli olursa da bunu öderiz. Bu kadar net. Belediyenin bu işi İller Bankası’na devretmesi söz konusu değil, böyle bir şeyin yöntemi de yoktur. Böyle bir sistemde yoktur. İller Bankası gelip iş yapmaz. Ya kendisi ilaheye çıkarak, bu işi bir müteahhide yaptırır bu işi ya da belediye ihaleyi yaparak müteahhide yaptırır. Kamuoyunda dolaşan ve dolaştırılan saçma sapan iddialara buradan cevap vermek istedim. Tüm meclis üyelerimizde gelip denetleyebilir”
Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı çalışmalarının tamamlandığı noktalarda asfaltlama çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.
Daha sonra yapılan oylamada, Edirne (Merkez) Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarda İçme Suyu, Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Yapım işlerinde İller Bankası A.Ş.’den 2021 yılı için 120.000.000 (Yüzyirmimilyon) TL kredi kullanılması hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından borçlanma yetkisi alınması ve bu kapsamda 120.000.000 (Yüzyirmimilyon) TL ek kredi kullanılması ile ilgili her türlü işlemi yapmaya Edirne Belediye Başkanı Recep GÜRKAN’ın yetkilendirilmesi kabul edildi.