Belediyelere İhalelerde Yeni Mezun İstihdamı Genelgesi
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppBilindiği üzere, 2021-2023 Yeni Ekonomi Programında “Büyüme ve İstihdam” başlığında, ekonomik büyüme yaklaşımının temelinde kapsayıcılık, teknoloji odaklılık ve sürdürülebilirlilik kavramları bulunmaktadır. Büyümenin istihdam artışı ile birlikte refah artışını bütün vatandaşlara yayması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, istihdamın artırılması, işgücünün yapısal değişimlere uyumunun kolaylaştırılması, işgücü talebinin kısıtlı olduğu genç nüfus için eşit fırsatların […]Bilindiği üzere, 2021-2023 Yeni Ekonomi Programında “Büyüme ve İstihdam” başlığında, ekonomik büyüme yaklaşımının temelinde kapsayıcılık, teknoloji odaklılık ve sürdürülebilirlilik kavramları bulunmaktadır. Büyümenin istihdam artışı ile birlikte refah artışını bütün vatandaşlara yayması amaçlanmaktadır.
Bu amaç doğrultusunda, istihdamın artırılması, işgücünün yapısal değişimlere uyumunun kolaylaştırılması, işgücü talebinin kısıtlı olduğu genç nüfus için eşit fırsatların sunulması büyük önem arz etmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı 26 Mart 2021 tarih ve 2021/3 sayılı Genelge ile belediyelere de ihale şartname ve sözleşme taslaklarında yeni mezun teknik personel istihdam etme zorunluluğu getirmiştir.
Bakan Murat Kurum imzalı Genelgede şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlığımız, kamu kurum ve kuruluşlarında yeni mezun istihdamını teşvik eden uygulamaları yalnızca kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde istihdam olarak görmeyip aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının ihale edeceği işlerde de yeni mezun istihdamına önem vermekte ve gerek yeni mezunların istihdam edilmesi ve iş deneyimlerinin artırılması gerekse fırsat eşitliğinin sağlanması ilkesini hayata geçirmenin gerekliliğine inanmaktadır.
Diğer taraftan; Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin yürütülmesi için gerekli personel ve araçlar” başlıklı 19 uncu maddesine göre, yapım işlerinde yüklenici ile yapılacak sözleşme hükümlerine göre işyerinde bulundurulması istenen teknik personel idare tarafından belirlenebilmektedir.
Aynı zamanda; Kamu İhale Genel Tebliğinin 48 inci maddesinde; sözleşmenin yürütülmesinde çalıştırılacak teknik personel başlığı altında, İhale konusu işte çalıştırılması öngörülen teknik personelin nitelik ve sayısının sözleşme tasarısında belirtileceği açıklamalarına yer verilmiştir.
Anılan hükümler çerçevesinde, ihale konusu işte çalıştırılacak teknik personele ilişkin düzenlemelere, “Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin” 23 üncü maddesinin “Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlığı altında yer verilebilmektedir.
Teknik Personel çalıştırılmasına ilişkin olarak benzer hükümlere Hizmet İşleri Genel Şartnamesi ile Danışmanlık Hizmet Alımları Yönetmeliklerinde de yer verilmiştir.
Buna göre; Bakanlığımız birimleri ile; bağlı ve ilgili kuruluşlar ve belediyeler ve bunların bağlı idareleri, birlikleri ve doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları şirketlerinin yapacakları yapım işleri ihaleleri ve yapım işlerine ilişkin proje hizmet alımı ihalelerinde, işin niteliğine göre ihale konusu işte istihdam edilecek teknik personelin %20 sinin yeni mezun veya mezuniyetinin üzerinden en fazla 3 yıl geçmiş olan mimar, mühendis, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar ve tekniker unvanına sahip olması şartına ilişkin düzenlemeye sözleşme tasarılarında yer verilmesi gerekmektedir.
Bu itibarla; sözleşme tasarılarında yeni mezun istihdamına ilişkin uygulamanın yukarıda açıklandığı şekilde yürütülmesi ve konunun belediyelere (bağlı idareler, birlikler ve şirketlere) duyurulması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”