Kamu Görevlilerinin Sosyal Medya Paylaşımları Başlarına Dert Açabilir!
Görevlerini yürütürken dürüstlük, tarafsızlık, saygınlık, güven, nezaket, çıkar çatışmasından kaçınma ve şeffaflık gibi etik ilkelere uymakla yükümlü olan kamu görevlilerinin sosyal medyayı kullanırken hangi ilkelere uygun davranmaları gerektiği Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından belirlendi.
20.09.2021 tarihli İlke Kararında; kamu görevlilerinin özel yaşamı ve ifade özgürlüğü ile kamu görevinin gerektirdiği tarafsızlık ve güvenirlik arasında, makul ve orantılı bir denge kurarak Anayasa ve kanunlara bağlı kalma bilinci ile en yüksek davranış standartlarını sergilemekle yükümlü olduklarına vurdu yapıldı.
Kamu görevlilerinin uymak zorunda oldukları ilkeler, 8 ana başlık altında düzenlendi.
Kamu görevlilerinin sosyal medya etik ilkelerinin ana başlıkları şu şekilde sıralandı.
Tarafsızlık
Kurum itibarını koruma
Çıkar çatışmasından kaçınma
Kamu hizmetine ayrılan zamanda sosyal medya kullanımı
Paylaşılan bilginin içeriği
İnsan haklarına saygı
Kurumsal sosyal medya hesabının kullanımı
Yöneticilerin Sorumluluğu
Etik ilkeler, bu ana başlıkların altında 20 maddede düzenlendi.
Belirlenen ilkelerden, kamuoyunda da gündeme gelenleri şunlardır.
Kamu görevlisi; siyasi tarafsızlığını korumaya özen göstermeli, kamu hizmetinin tarafsızlığına şüphe düşürecek şekilde, herhangi bir siyasi parti veya girişimin lehine veya aleyhine kampanya yürütmemeli, yorum, paylaşım ya da faaliyette bulunmamalıdır.
Kamu görevlisi; görev yaptığı kurumun itibarını ve güvenirliğini zedeleyecek veya karalayacak nitelikteki paylaşımlardan kaçınmalıdır.
Kamu görevlisi; sosyal medyada bilginin işlenmesi kapsamında, bilginin doğruluğunu ve güncelliğini kontrol etmeli ve bilgi kirliliğine yol açmamalıdır.
Kamu görevlisi; bireylerin yaşamı, adı, şeref ve haysiyeti, özel veya aile yaşamı, mesleki ve ekonomik değerleri başta olmak üzere kişilik hakkına zarar verebilecek her türlü davranış ve paylaşımdan kaçınmalıdır.
Kamu görevlisi, kurumsal sosyal medya hesabını kullanırken; dil, ırk, etnik köken, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep, servet, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik, yaş, kılık ve kıyafet ve benzeri nedenlere dayalı olarak ayrımcılık yapmamalı ve kullanıcıları veya yorumlarını silmemeli ya da engellememelidir.
Yöneticilerin, gerekli önlemleri almakla mükellef
Yönetici kamu görevlisinin, kurumsal sosyal medya hesabının etik ilkelere uygun olarak yönetilmesi amacıyla gerekli tedbirleri almak, denetim ve gözetim görevini özenle yürütmek zorunda olduğu belirtilen kararda, halkın bilgilendirilmesi amacıyla, kurumsal iş, işlem ve süreçlere ait bilgilerin kuruma ait sosyal medya hesaplarından paylaşılmasını sağlamak zorunda olduğu belirtilmiştir.
Sosyal medya etik ilkelerine aykırı davranan kamu görevlilerini müeyyidelerle karşılaşabilir.
Belirlenen etik ilkelere aykırı davranışların suç teşkil edip etmediği kamu görevlileri, özellikle de disiplin amirleri tarafından en çok merak edilen hususlardan biridir.
Kamu görevlilerinin, belirlenen etik ilkelere aykırı davranışları, genellikle özel mevzuatlarında da disiplin cezasını gerektiren fiillerle benzerlik göstermektedir. Bu nedenle, paylaşımların bu ilkelere aykırı olması ve kamu görevlilerinin özel mevzuatlarındaki disiplin hükümleriyle ilişkilendirilmesi halinde paylaşımı yapan ve yayanların disiplin soruşturmasına maruz kalması kaçınılmazdır.
Konjonktürel olarak bugün takip edilmeyen veya işlem yapılmayan siyasi veya diğer suç teşkil eden veya etik ilkelere aykırı sosyal medya paylaşımları, değişen siyasi konjonktürde kamu görevlilerine yasak fiil ve davranışlar bağlamında disiplin soruşturmasının yolunu açabilecektir.
Kamu Görevlileri Etik Kurulunun ilgili kararının tam metni için tıklayınız!

1 Yorum
Siyasi parti üyeliği, etik kurulu kararlarına aykırı mıdır? Siyasi parti mitinglerine katılım?