Belediye Haber Belediye Haber
Belediye Haber Belediye Haber
  • Gündem Haberleri
    Yerel Yönetim Genel Gündem Ekonomi Diğer

    Karalar’dan Ortak Akıl ve Dayanışma Vurgusu

    Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Yol Mümkün: İhtisas Temelli Bir Reform Modeli

    Yerel Yönetim Reformu TBB Komisyonunun Gündeminde

    Karalar’dan Ortak Akıl ve Dayanışma Vurgusu

    Yıllardır Tapu Bekleyen Vatandaşlarımıza Tapularını Kazandıracağız

    Değer Bilgi Merkezi ile Türkiye Adil ve Erişilebilir Taşınmaz Değerleme Sistemine Kavuşacak

    Değer Bilgi Merkezi ile Türkiye Adil ve Erişilebilir Taşınmaz Değerleme Sistemine Kavuşacak

    Emlak Vergisine Esas 2025 Yılı İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi

    AFAD ve Kızılay’a Yapılan Bağışlara Vergi İndirimi Uygulanacak

    Yıllardır Tapu Bekleyen Vatandaşlarımıza Tapularını Kazandıracağız

    Kevgirle Su Taşınmaz: Kamuda Etik ve Mali Disiplin Nereye Gidiyor?

    Meteoroloji 2022’nin “En”lerini Açıkladı

  • Belediye Haberleri
    Altyapı - Çevre Kültür - Sanat Kadın - Aile Gençlik - Spor Sosyal - Ekonomik Diğer Faaliyetler

    Manisa Tarzanı’nın Rotasında Doğa ve Tarihle İç İçe Yürüyüş

    Muğla’da Dünya Çevre Günü Kutlandı

    Ünye’de Yeni Turizm Destinasyonu Yazkonağı Mağarası

    Konak’ta Halk Oyunları Rüzgarı Esti

    Kepez’in Halk Oyunları, Başarıları ile Yine Zirvede

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ‘nde senfoniden Sezon Sonu Konseri

    Çiğli’de Yıl Sonu Sergisi Kapılarını Açtı

    Kadın Girişimciler Aliağa’da Sanatta İlklere İmza Atıyor

    Büyükşehir’den Manisalı Kadınlara Özel Körfez Turu

    Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nden Çifte Etkinlik

    Nil Şahin’den Türkiye Şampiyonası’nda Büyük Başarı

    Aliağaspor Fk’nın Namağlup Şampiyonluk Hikâyesi

    Tam Not Alan Festival Sona Erdi

    Kocagöz,” Örnek Belediyeciliğin Temeli Eğitimdir”

    “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” Söyleşisi SGM’de Gerçekleşti

    Sakarya’da Cankurtaranların Zorlu Mesaisi Başladı

    Kıbrıs Gazisi Mehmet Uyak Vefatının 52. Gününde Anıldı

    Fethiye Rodos Seferleri Başladı

  • Belediyecilik Köşesi
    Vatandaş Rehberi Biliyor Musunuz

    Belediyelerde Kimler Çevre Görevlisi Olabilir?

    Nikah (Evlendirme) İşlemleri

    Cenaze, Defin ve Mezarlık İşleri

    Tarla, Bahçe ve Kargir Evlere İşyeri Ruhsatı Verilebilir mi?

    Emlak ve Çevre Temizlik Vergilerinde İlk Taksit Dönemi Bitiyor

    Belediyelerin Sosyal Yardımları İçin Elektronik Başvuru Sistemi

  • Yerelin Sesi
    Ropörtajlar Yazılar

    Röportajlarla Farkındalık Yaratacağız

    Belediyeleriyle Güçlü TÜRKİYE!

    Şirket İşçileri Belediye Kadrolarına Geçerse Ne Değişir?

    Maktu Mesailer ve Harcırahın Değer Kaybı

    Üniversiteli İşçilerin Statü Değişikliği Beklentisi Sürüyor

  • Belediye İlanları
    İhale Sınav Hibe

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi: Katlı Otopark Yapımı yapım işi

    Adana Büyükşehir Belediyesi: Semt Merkezi İnşaatı Yapım İşi

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi: Personel Binası ve Hangar Binası Yapım İşi 

    Kadınhanı Belediye Başkanlığı: İlk Defa Atanmak Üzere Memur Alım İlanı

    İnegöl Belediyesi: 30 Personel Alımı Yapıyor

    İnegöl Belediyesi: 28 Personel Alımı Yapıyor

    2022 K-City Network Programı Başvuru Çağrısı

    Şehir Eşleştirme-II Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı AB Yerel Yönetimleri Listesi

    Avrupa Yerel Demokrasi Haftası 2022 Yılı Başvuruları Açıldı

  • Yaşam
    Doğa Kültür Sanat Tarih Turizm

    Türkiye’nin En Güzel 5 Gölü

    Efsanelere Konu Olan Bir Doğa Harikası: Kaz Dağları

    Türkiye’nin En Görkemli Kayaları: Peribacaları

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    İstanbul’a Farklı Bir Bakış Yeri: “Pierre Loti”

    Osmanlı Tarihini Takip Edebilme İmkânı Sunan Sanat: Minyatür Sanatı

    Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Anıtkabir’in Tarihçesi

    İnşasında 7 Bin Kölenin Çalıştığı Yapı: Yerebatan Sarnıcı

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    Coğrafı Konumu ile Önemli Olan Liman Kenti: Phaselis Antik Kenti

    Yılandan Kaçamayan Kralın Kızı Efsanesi: Mersin Kızkalesi

    Ticaret ve Liman Kenti: Side Antik Kenti

  • Yazarlar
 
Sakarya’da Cankurtaranların Zorlu Mesaisi Başladı 1 Haziran 2025
Konak’ta Halk Oyunları Rüzgarı Esti 1 Haziran 2025
Kepez’in Halk Oyunları, Başarıları ile Yine Zirvede 1 Haziran 2025
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ‘nde senfoniden Sezon Sonu Konseri 1 Haziran 2025
Kıbrıs Gazisi Mehmet Uyak Vefatının 52. Gününde Anıldı 1 Haziran 2025
Next
Prev
Belediye Haberleri Altyapı - Çevre Ege Bölgesi İl Belediyeleri

Kütahya’da Sıfır Atık Market

Kütahya Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz tarafından şehrimizdeki geri dönüştürülebilir ve tehlikeli atıkların kaynağında ayrı toplanabilmesi için oluşturulan Sıfır Atık Marketi hizmete açtı.

27 Mart 2024 0 Yorum
 Kütahya’da Sıfır Atık Market
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • WhatsApp

Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık’ın önderliğinde hayata geçirilen sıfır atık ve geri dönüşüm uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz tarafından şehrimizdeki geri dönüştürülebilir ve tehlikeli atıkların kaynağında ayrı toplanabilmesi için oluşturulan Sıfır Atık Market hizmete açıldı. Oluşturulan marketle hemşehrilerimiz, getirdikleri atık miktarı kadar puan toplayacak ve bu puanlarla Sıfır Atık Marketten alışveriş yapabilecek. Açılışta konuşan Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, “Çok değerli hemşerilerim, kıymetli mesai arkadaşlarım, öncelikle şehrimiz için çok önemli gördüğümüz bir yeni etkinliğin daha açılışına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Şehirler çevrenin korunduğu ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakacak şekilde yapılandığı takdirde değer kazanıyorlar ve ulusal ya da uluslararası sıralamalarda kendilerini üst sıralara taşıyabiliyorlar. Kütahya ilimiz de merkez belediye sınırları içerisindeki mücavir alan içerisinde son beş yılda bu alanda çok büyük atılımlara imza attık. Önce toplanamayan çöpleri toplamaya başladık. Belediyenin ve milletinin parasının çöp kamyonlarının kiralık olarak dağıtıldığı bir dönemde onu tarihe gömdük. Sıfır araçlarla sıfır kilometre yeni kendine ait araçlarla çöpleri toplamakla işe başladık. Ardından Katı Atık Birliğimizin çöp döküm sahası dolmuştu, yeni döküm sahasını büyüttük. Orayı şehrimize kazandırdık. 8-10 yıl süreyle çöplerimizin rahat depolanabileceği ve depolama alanından daha fazla enerji üretebileceğimiz yeni bir alana kavuştuk. Ardından birinci ve ikinci sınıf atık dediğimiz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atıkları kendine göre kodladığı ve gruplandırdığı sınıflandırmaya uygun olarak ikinci sınıf atık geri dönüşüm tesisini yap-işlet-devret yöntemiyle şehrimize kazandırdık. Halen çalışıyor, 5 yıl süreyle onu verdik. Birinci sınıf geri atık dönüşüm ve depolama alanını inşallah bugünlerde açacak hale geldik. Açacak o kadar tesisimiz var ki inanın açmaya vakit bulamıyoruz desek yeridir. O da yakında bittiğinde inşallah yakında onu da yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Kütahya’da Bir İlki Hemşehrilerimizle Tanıştırıyoruz”

Sıfır atık konusunda belediye olarak önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Başkanımız Işık, “Sıfır atık ile ilgili uygulamaları başlattık toplam 14 sıfır atık mobil toplama merkezini ana mahallelerimizden başlamak üzere şehir merkezi ağırlıklı olmak üzere dağıttık. Bir o kadarda 17 adet yeni üniteyi alıp diğer mahallelerimizin de ortak kullanabilecekleri alanlara dönüştüreceğiz. Bugünde Sıfır Atık Marketi adı altında yeni bir uygulamayı Kütahya’da yine bir ilki hemşerilerimizle tanıştırıyoruz. Buraya atıklarını getiren şurada görüldüğü gibi; pil, cam, kağıt, metal, plastik ve yağ grubunda olmak üzere bu gruba ait atığını getirip buraya teslim eden hemşerilerimiz tartılarak bir karta kayıt oluyor. Her bir grubun kendine göre kilogram başına puanı var. O puanlar belirli bir noktaya geldiğinde örneğin; 100-200-300-400-500 gibi puanları olduğunda, puanın karşılığında da almak istediği evinde yine temizlik malzemeleri başta olmak üzere kolonya ve benzeri gibi hijyen maddelerini marketten alabiliyor. Market müstecir aracılığıyla çalışıyor, belediyenin kasasından para çıkmıyor ama akıl, fikir, vizyon ve katkı şehri şehir yapıyor. Emeği geçen arkadaşlarım tebrik ediyorum. Bu da Türkiye’nin ilklerinden birisi. Çok yararlı olacağına inandığımız çalışmalarımızdan birisi. Özellikle vatandaşlarımızın evlerinde atıkları ayrıştırarak buraya teslim etmeleri birçok konuda da hem zaman hem de ekonomik tasarrufu beraberinde getiriyor. Örneğin 1000 gr kağıt-karton getirdiğinde 15 puan alacak, 1000 gr metal getirdiğinde 50 puan alacak, yine 1000 gr bitkisel atık yağ getirdiğinde 50 puanı alarak getirdiğinde 250 puanda 400 ML el sabunu, 400 puan getirdiğinde mikrofiber bez 4’lü, 250 puan topladığında kolonya gibi bazı hijyen malzemelerini alıp evinde kullanabilecek” dedi.

Sıfır Atık Konusunda Önemli Çalışmalar

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalara baktığımızda biraz önce özetlediğim gibi öncelikle 2021 yılında ihaleye çıkılarak şehrimize sıfır atık toplama ve ayırım tesisi kazandırıldı. Özellikle İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kuran ilk belediyelerden birisiyiz. Atık yağların kaynağından ayrı toplanması, çevre kirliliğinin önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanması kapsamında 2024 yılında protokol imzalandı. Atıkların kaynağında ayrı toplanması adına şehrin çeşitli noktalarına, kamu kurum ve kuruluşlarımıza belediye hizmet tesislerine bu malzemeleri yerleştirmiş olduk. 300 adet geri dönüşüm sepeti şehrin muhtelif yerlerine yerleştirildi. 70 adet bayat ekmek kutusu yine şehrimizin değişik yerlerine yerleştirildi, 19 adet 7 bölmeli mobil atık getirme merkezi yine şehrimizin değişik alanlarına yerleştirildi. Ayrıca çevreci belediyecilik kapsamında belediyemiz ana hizmet binamızda yaptığımız çalışmalar ile 2023 yılında toplam 7.216 kilogram ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Yaklaşık 9000 öğrencimize sıfır atık eğitimlerini düzenledik. Ayrıca su verimliliği çalışmalarımızı yaptık. Farkındalığın küçük yaşlarda kazanılması için Ana okulu-ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize toplam 33 bin adet kırtasiye seti dağıttık. Kütahya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak 11 Kasım 2023 tarihindeki etkinlikle Geleceğe Nefes Ol kampanyasına katılım sağlanmış ve Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte 1.111 adet fide toprakla buluşturulmuştur. Yakın zamanda uluslararası faaliyete geçirilecek karbon piyasasına şimdiden uyum sağlayarak şehrimizin geleceğe hazırlanması konusunda ciddi çalışmalarımız oldu. Bu ve benzeri çalışmaları bu şehirde ilk kez. 156 yıllık belediye tarihinin 151’nci yılında biz göreve geldik. Bizden önceki 54 belediye başkanı arkadaşımız-büyüklerimiz 150 yılda birçok çalışmayı yapıp şehrimize kazandırdılar. Allah hepsinden razı olsun. Ancak şehrin ulusal ve uluslararası ölçeklere uygun olarak yarışmaya girebilmesi için bu çalışmaların yetmediği ortaya çıktı. 150 yılda toplam kişi başı yaklaşık 5 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı alanı ile devraldığımız belediyeyi 5 yılda 150 yılda yapılanın 1,5 katından fazlasını şehrimize kazandırarak şimdi kişi başına 11 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı alanı düşen noktaya taşıdık. Uluslararası standartlarda minimum 10 metrekare. Şimdi bunlar şehri uluslararası arenada nitelikli hale getirirken ülkede de bu işin standardını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız oluşturdu. İlk kez 2020 sonu itibariyle şehirleri 16 farklı kategoride her birinde 6-7 değişkenle birlikte ölçmeye başladı ve 2020 yılı sonunda 81 il içerisinde Kütahya’mızı yaşanabilir, konforlu, akıllı şehir uygulamalarını vatandaşına getiren şehir olarak 19’ncu sırada yer aldığımızı kayıtlara geçirdi. Ancak bu 16 bileşenin içerisinde ortalama 19’ncu sırada yer almamıza rağmen 2 konuda 60’ncı sıraların altındaydık. Örneğin mali yapıda 63’üncü sıradan ancak 2020 yılı sonunda sıralamaya girdik. Eğer bunlar 2018-2019 rakamlarına göre endekslenmiş olsaydı belki Kütahya’mız 81 il içerisinde 75’nci 80’nci sıralarda yer alıyordu. Mali yapısı çökmüş, bitmiş, batmış, batırılmış durumdaki bir belediye 3 yıl içerisinde şu anda Türkiye’nin mali yapısı kuvvetli 3’ncü, 4’ncü sırasında yer alan bir belediyeye dönüştü. Tekrar katılımınız için teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun diyorum Allah’a emanet olun” diyerek sözlerini noktaladı.

Etiketler:Kütahya Belediyesi Prof. Dr. Alim Işık Sıfır Atık Market
Previous post
Next post

Yorum yazın Cancel reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Eklenenler
Belediye Haberleri

Sakarya’da Cankurtaranların Zorlu Mesaisi Başladı

1 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Konak’ta Halk Oyunları Rüzgarı Esti

1 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Kepez’in Halk Oyunları, Başarıları ile Yine Zirvede

1 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ‘nde senfoniden Sezon Sonu Konseri

1 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Kıbrıs Gazisi Mehmet Uyak Vefatının 52. Gününde Anıldı

1 Haziran 2025
Yazılar

“Şimdiye Kadar Sorun Çıkmadı” Rehavetinin Bedeli: Cezai Riskler

1 Haziran 2025

Mahalli İdarelerde Stratejik Plan–Performans Programı–Faaliyet Raporu ve Bütçe Entegrasyonu: Performans

1 Haziran 2025

Belediye Haberleri

Manisa Tarzanı’nın Rotasında Doğa ve Tarihle İç İçe Yürüyüş

31 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Fethiye Rodos Seferleri Başladı

31 Mayıs 2025
Belediye Haberleri

Yalova’da Zarlar Konuşuyor

31 Mayıs 2025
Diğer Haberler

Kütahya Belediyesi’nde İklim Değişikliğine Uyum Çalıştayı Gerçekleştirildi 

26 Şubat 2025

Kütahya Belediyesi, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım daha attı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen Sürdürülebilir

Kütahya Belediyesi Ressam Hüseyin Yüce’nin Mirasını Yaşatıyor

10 Şubat 2025

Kütahya Belediyesi ile Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) iş birliğiyle ve Dumlupınar Üniversitesi’nin (DPÜ) katkılarıyla, vefatının 10. yılında değerli

UMER’den Kütahya Belediyesi Personeline Narkotik Madde Bilgilendirme Eğitimi

28 Ocak 2025

Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Uyuşturucu ile Mücadele Birimi (UMER), toplumda bağımlılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği

Belediye Haber Belediye Haber

Harbiye Mah. Çetin Emeç Bulvarı Hürriyet CaddesiÇankaya / ANKARA

03124738428

03124738429

[email protected]

Haber Gönder

Gündem

Yerel Yönetim
Genel Gündem
Ekonomi
Diğer

Belediyecilik Köşesi

Vatandaş Rehberi
Biliyor Musunuz?

Yaşam

Doğa
Kültür Sanat
Tarih
Turizm

Belediye Haberleri

Alt Yapı - Çevre
Kültür - Sanat
Kadın - Aile
Gençlik - Spor
Sosyal - Ekonomik
Diğer Faaliyetler

Belediye İlanları

İhale
Hibe
Sınav

Yerelin Sesi

Röportajlar
Yazılar

Hızlı Erişim

Hakkımızda
Künye
İletişim
Haber Gönder
Gizlilik Politikası

YAZARLAR

Belediyeleri ilgilendiren güncel haberler ile belediyelerimizin yürüttükleri çalışmalara yönelik haberlerin tek adresi. Belediye Haber platformunda; belediyehaber.net haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Aykırı işlem yapan kişi/kişiler için yasal başvuru hakkı saklı tutulmaktadır. BelediyeHaber’i tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

  • Akdeniz Bölgesi
  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi
  • Karadeniz Bölgesi
  • Marmara Bölgesi
  • Büyükşehir Belediyeleri
  • Büyükşehir İlçe Belediyeleri
  • İl Belediyeleri
  • İlçe Belediyeleri
  • Belde Belediyeleri
Belediye Haber 2025. Tüm hakları saklıdır.