3000 Yıllık Bir Medeniyetin İzinden: Likya Yolu
Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya dek uzanan, tarihte Likya olarak bilinen Teke yarımadasının patikalarından oluşan bir yürüyüş güzergahı. Oldukça popüler olan bu yürüyüş rotası, tarihsel izler barındırıyor.
Likya Yolu tertemiz bir hava, müthiş deniz manzaraları, tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler vaat ediyor. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Bu muhteşem ve doğayla iç içe yolun rotası, Kate Clow tarafından 1992 ile 1999 yılları arasında oluşturuluyor. Kate Clow çalışmalarını, Likya Yolu konulu kitabıyla tüm dünyaya duyuruyor.
Dünyadaki en iyi yürüyüş rotalarının arasında olan Likya Yolu’na düzenli olarak bakım yapılıyor. Bu bakım ve onarım işlemleri Kate Clow Derneği gönüllüleri aracılığıyla sağlanıyor.

Likya Yolu Tarihçesi
Likya Yolu, Işık Ülkesi denilen eski dönemlerde hüküm sürmüş Likyalıların yaşadığı coğrafyada yer alıyor. Bu nedenle tarihsel bir önemi var.
Likya’nın başkenti Patara şehri olarak biliniyor. 1994 yılında, Arkeolog Prof. Dr. Sencer Şahin Patara Limanı’nda birtakım buluntulara rastlıyor.
Bu çalışmalarla birlikte Stadiasmus Patarensis isimli bir yazıt inceleniyor. Bu yazıtın tercüme edilmesiyle birlikte Likya Yolu’nun altmış dokuz yol, elli üç şehir içerdiği gün yüzüne çıkıyor.
Milattan sonra kırk üç yıllarına denk gelen bir zaman diliminde Likya’nın Roma İmparatorluğu’na dahil bir eyalet olduğu düşünülüyor. Ünlü yazar Heredot’tan edinilen bilgilere göre Likyalıların aslı Giritlilere dayanıyor.
Likyalılar oldukça özgün bir toplum. Yine ünlü yazar Heredot’tan öğrendiğimize göre, Likyalılar anaerkil bir topluluk. Hatta evlendikten sonra babalarının değil, annelerinin soyadlarını alıyorlar.
Likya Yolu, muazzam manzaralarla bezeli bir yürüyüş rotası. Üstelik 2007 yılında, Likya Yolu üzerinde bulunan Gelidonya Feneri Manzarası, Türkiye’nin en iyi manzarası seçiliyor.
Meşhur Likya Yolu, parkurlar ile ayrılmış bir güzergah. Bununla birlikte her bir parkur, bulunduğu bölgenin özelliklerine uygun bir isme sahip.
Likyalılar uzun yıllar Yunanlıların saldırılarıyla karşılaşmış ve Persler tarafından işgal edilmiş bir topluluk. Birçok medeniyetle çeşitli sebeplerle etkileşimleri oluyor. Bundandır ki Likya Yolu parkurlarının her birinde tarihsel kalıntılara rastlamak mümkün.
Tarihte bilinen ilk demokratik yapıyı kuran Likyalıların yaşadığı bölgede birçok arkeolojik kazı devam ediyor. Yapılan kazılarda oldukça ilginç eserler çıkarılıyor.
Likyalıların ana yurdunda yaşanan depremler ve bunun gibi afetler sonucu su altında kalan eserler ve kalıntılar mevcut. Hatta bu bölgeden görülen Amerikan Koyu isimli alanda, kazılar sonucunda bir geminin kalıntılarına ulaşılıyor.
Likyalıların diğer medeniyetlerden farklı adetleri var. Kadınlar bir köle ile evlenince çocuklar hür olarak yaşamlarına devam ediyor. Ancak erkek bir köle ile evlenirse, bu haklar geçerli değil.
Oldukça ilgi çekici bir topluluk olan Likyalıların yaşadıkları yerleri görmek, doğanın tadını çıkarmak çok güzel bir deneyim. Likya Yolu isimli yürüyüş güzergahında bulunmak muhteşem bir fırsat.

Likya Yolu Nerede?
Dillere destan olan Likya ülkesinin gizemi, Akdeniz’in masmavi denizi ve Tahtalı Dağı’nın doğal güzellikleri bir araya gelince merak etmemek mümkün değil. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Likya Yolu, oldukça meşhur bir yürüyüş rotası.
Meşhur Likya Yolu, Teke Yarımadası üzerinde doğuda Antalya, batıda Muğla’nın Köyceğiz ilçesi, kuzeyde ise Burdur’un Gölhisar ilçesi arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Bu bölge eskiden Işık Ülkesi de denilen Likya’nın bulunduğu yer. Bu nedenle yürüyüş rotası, Likya Yolu ismini alıyor.
Anaerkil bir toplum olan Likyalılar, eski dönemlerde bu bölgede birçok şehir kuruyor. Likyalılar ilginç bir medeniyet. Bundan dolayı arkalarında bıraktıkları antik şehirler de bir o kadar ilgi çekici doğrusu.
Likyalılar denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik gibi meslek gruplarında başarılılar. Oldukça özgürlüğüne düşkün, savaşçı ve özgün bir topluluk.
Özellikle kireç taşından yaptıkları ev ve tapınak tarzında lahit – kaya mezarlar görülmeye değer. Ayrıca kartal yuvası şeklinde tanımlanan antik kentleri de oldukça ünlü.
Likyalılar kendilerini Trmmili olarak adlandıran bir topluluk. Özgün kültürlerini yansıttıkları, yaşam tarzlarını gözler önüne seren tarihi kalıntıları gezmek oldukça keyifli bir deneyim.

Likya Yolu Kaç Kilometre?

Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu, Likya Yolu olarak biliniyor. Likya Yolu doğa harikası manzaralar ve tarihsel izler barındırıyor.
Aslında 2015 yılına değin 509 km uzunluğa sahip bir yoldu Likya Yolu. Ancak o zamanlar yürüyüş rotası Hisarçandır Köyü’nde bitiyordu. Yeni eklenen rotalarla birlikte Likya Yolu, 535 km uzunluğuna ulaşıyor.
Fethiye’den başlayıp Antalya’da biten Likya Yolu, Teke Yarımadası’ndaki patikaların işaretlenerek Likya Yolu haritası çıkarılıyor. Bu şekilde Likya Yolu güzergahı oluşmuş oluyor.
Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürüyor?
Likya Yolu parkurlardan oluşan uzun bir yürüyüş rotası. Bu yolu yürümenin kaç gün sürdüğünü net bir şekilde söylemek mümkün değil. Çünkü gün sayısı, kişilerin yaptığı yürüyüşe göre değişebiliyor.
Günde ortalama olarak 25 km yol yürümek koşuluyla yürüyüş yirmi bir gün sürebilir. Hatta bazı günler 25 km’den daha çok bazı günler daha az yürüyerek bu süreci düzenleyebilirsiniz. Yine Likya Yolu’nu yürümenin kaç gün süreceği kişilerin yürüyüş deneyimine bağlı olarak değişiyor diyebiliriz.
Likya Yolu Yürüyüşü Ne Zaman Yapılmalı?
Likya Yolu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle aslında yılın her ayı yürüyüş planlamak için elverişli olabilir.
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede kışlar çok sert geçmiyor. Fakat yine de yürüyüş için ilkbahar ya da sonbahar mevsimleri daha ideal gibi görünüyor. Yaz ayları ise sıcak havasıyla sizleri bunaltabilir.
Likya Yolu bahar aylarında oldukça güzel bir yer. Çoğu gezgin de yürüyüş planı için Nisan, Mayıs aylarını tercih ediyor. Bunun dışında Eylül, Ekim ayları da iyi bir seçenek olabilir.
Likya Yoluna Nereden Başlanır: Likya Yolu Parkurları
Likya Yolu yürüyüş rotası, dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından bir tanesi. Hem eğlenceli hem de tarihsel bir yürüyüş fırsatı sunuyor. Ayrıca bu yürüyüş esnasında doğayla iç içe vakit geçirebiliyorsunuz.
Likya Yolu çeşitli parkurlara ayrılmış bir yürüyüş güzergahı. Biz de sizler için bu parkurların en meşhur olanlarını, madde madde sıraladık:
- Ölüdeniz, Faralya, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu
- Kabak Koyu, Alınca, Sdyma, Yediburunlar
- Yediburunlar, Gavurağalı, Patara
- Kınık, Çavdar, Çayköy, İslamlar, Gelemiş
- Gelemiş, Kalkan, Bezirgan, Kaputaş Kanyonu, Sarıbelen
- Sarıbelen, Gökçeören, Çukurbağ
- Çukurbağ, Kaş, Körmen Adası, Üçağız
- Üçağız, Kale Aperlai, Kapaklı, Demre Kuş Cenneti
- Demre Kuş Cenneti, Alakilise, Belos, Finike
- Finike, Kumluca, Karaöz
- Karaöz, Gelidonya Feneri, Adrasan, Olympos
- Tekirova, Olympos
- Olympos, Beycik, Gedelme
- Gedelme, Göynük
- Göynük, Hisarçandır