TBB Heyeti UfM – UITP Ortak Etkinliğine Katıldı
UITP Küresel Toplu Taşıma Zirvesi kapsamında düzenlenen UfM - UITP Ortak Etkinliği 5-6 Haziran tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde yapıldı. Söz konusu Zirve’de UITP ile Akdeniz için Birlik (UfM) ortaklığıyla “Akdeniz Bölgesinde Kentsel Hareketliliğin Dönüşümü” konulu bir panel düzenlendi. Panele, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ramazan Özcan Yıldırım başkanlığındaki heyet katıldı.
Heyet, toplu taşıma alanında faaliyet gösteren firmaların yer aldığı fuarda incelemelerde bulundu ve fuardaki yerli firmaların temsilcileri ile de görüşmeler yaptı.
Fuar alanındaki stant ziyaretlerinin ardından TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ramazan Özcan Yıldırım, UfM ile ortak düzenlenen programda konuşmacı olarak yer aldı. Programın açılışını Akdeniz için Birlik (UfM) Ulaştırma ve Kentsel Kalkınmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Erdal Sabri Ergen, UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani ve İspanya Ulaştırma Bakanlığı Ulaşım ve Hareketlilik Genel Sekreteri María José Rallo yaptı. Açılış konuşmalarından sonra UfM Ulaştırma Sektörü Başkanı Francesc Carbonell, Akdeniz bölgesinde “Bölgesel Ulaştırma Eylem Planları” (RTAP) konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Panel ise; UITP Üyeler ve Küresel Operasyonlar Direktörü Kaan Yıldızgöz’ün moderatörlüğünde yapıldı. İspanya Ulaştırma Bakanlığı Ulaşım ve Hareketlilik Genel Sekreteri María José Rallo, Ürdün Ulaştırma Bakanlığı Ulaşım Planlama Çalışmaları Direktörü Qais Qaqzeh, Sale Belediye Başkanı Omar Sentissi, Kazablanka Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Nadia Bouhriz, Avrupa Komisyonu Hareketlilik ve Ulaştırma Birim Müdürü Torsten Klimke ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ramazan Özcan Yıldırım panelde yer aldı. Yıldırım panelde TBB olarak ulaşım konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti. Türkiye’nin de nüfus artışı artan enerji ihtiyacı ve göçten etkilenen ülkelerden olduğunu söyledi. TBB olarak Bakanlıklarla ortak çalışıldığını, yoğun bir şekilde belediyeleri eğittiklerini, sera gazı envanteri eğitimleri, sürdürülebilir ulaşım planları noktasında eğitimler verildiğini belirtti. Yıldırım ayrıca ülkemizde 15 kentin ulaşım master planı hazırladığını vurguladı. Belediyelerin doğru kaynak planlaması yapmaları için yardımcı olduklarını belirterek İnovasyon A.Ş. kurduklarını ve ölçek ekonomisini kullanarak belediyelerin ihtiyaçlarına cevap vermek adına çalıştıklarını aktardı. Yerel yönetimler ve merkezi yönetim arasında köprü görevi gördüklerini de sözlerine ekledi.
Ülkemizde yaşanan depreme ilişkin gelen soruya da cevap veren Yıldırım, depremden hemen sonra istişare toplantıları yapıldığını ve TBB organizasyonu ile ilgili daire başkanlarının bir araya getirildiğini söyledi. Özellikle deprem bölgesine ulaşmak için hasar gören yolların drone yardımıyla belirlenerek onarımların hızlı bir şekilde yapıldığını belirtti. İlk günler elektriklerin hiç olmadığını ve alternatif ulaşım modlarının kullanıldığını söyleyen Yıldırım, bisiklet ve motosiklet gibi araçların enkazlar arasında rahatça hareket edebildiğini ve yardımların bu sayede ulaştığını aktardı. Bu zor durumlarda yardıma giden görevli personelin psikolojisinden birçok farklı alana kadar durumu değerlendirdiklerini ve tüm bu alanlarda çalışmalar yürüttüklerinden söz etti.
Programın ikinci gününde heyet, Türkiye Cumhuriyeti Barselona Başkonsolosu Selen Evcit’i ziyaret etti. Yıldırım, zirve ve panel hakkında Başkonsolos Evcit’e bilgi verdi. Ardından UfM Genel Merkezi’nde Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Erdal Sabri Ergen ile görüşen heyet, potansiyel iş birliği fırsatları hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Kaynak: https://www.tbb.gov.tr/Tr/