MİARGEM’den Açıklama: Kıyılar, Yeraltı Otoparkı İçin Doldurulmamalı
MİARGEM, bu hafta TBMM’de görüşülecek “Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili bir açıklama yayınladı.
Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından, bu hafta TBMM’de görüşülecek “Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili olarak 6 Şubatta meydana gelen deprem özelinde bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklama şu şekildedir:
“Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bu hafta TBMM’de görüşülecektir.
Söz konusu kanun teklifinde kentlerimizi dolayısıyla da belediyelerimizi ilgilendiren bazı hususlara dikkat çekmek amacıyla mahalli idareler üzerine araştırmalar yapan ve yıllardır bu alanda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olarak görüşlerimizi açıklama ihtiyacı hasıl olmuştur.
Öncelikle, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve fiziki olarak 11 ilimizi, manen tüm ülkemizi ve milletimizi derinden etkisi altına alan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve milletimize başsağlığı diliyoruz.
Depremin olumsuz etkilerinin ve yarattığı yıkımın bu derece büyük olmasının altında yanlış planlama, düzensiz kentleşme, kuralsız yapılaşma, niteliksiz yapı stoğu, etkili denetim yapılmayışı, bütün bunları kurallı hale getiren imar afları ve bunlar gibi kötü uygulamalar yatmaktadır.
Deprem gerçeği ve kentleşme konusundaki toplumsal bilinçsizlik ve idari eksiklikler ortada iken, bu hafta TBMM’de görüşülecek “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile getirilmek istenen “kıyılardaki dolgu alanlarında yüzeyi dışardan görünmeyecek şekilde yer altı otoparklarının yapılmasına imkan sağlayacak” düzenlemenin ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağını şimdiden kestirmek hiç de zor olmasa gerektir.
Söz konusu teklif yasalaştığı takdirde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar özetle ifade edilecek olursa; kanunun gerekçesine bakılmadan yapılacak uygulamalarla, böyle bir düzenleme sadece mevcut dolgu alanlarında değil belki de sahil kentlerimizin tamamında, özellikle de turistik niteliği ağır basan kentlerimizde denizlerin yer altı otoparkı yapmak amacıyla doldurulmasına neden olacaktır. Bu da zaten dolgularla iyice azalan kıyılarımızın yok edilmesini, kent sakinlerinin sahilden ve deniz kenti olmanın getirdiği nimetlerden uzaklaşmasını, doğallığın bozulmasını ve düzensiz kentleşmeyi daha da hızlandıracak bir sonuç doğuracaktır.
Daha yaşadığımız büyük deprem felaketinin kırkı çıkmadan, böyle bir düzenlemenin teklif edilmesi, yasalaşması, hiç ders almadığımızın göstergesi olması yanında yeni felaketler ile kentlerimizin ve kıyılarımızın katledilmesinin habercisi olacaktır.
Mahalli İdareler ve Kentleşme üzerinde kafa yoran, daima yapıcı çözümler üreten bir sivil toplum örgütü olarak duyduğumuz sorumlulukla belirtmek isteriz ki;
TBMM Genel Kurulunda yapılacak görüşmelerde Siyasi Parti Gruplarının bu konuyu tekrar gözden geçirmesi ve Kanunlaşmaması yönünde ortak bir kararla hareket etmeleri en büyük beklentimizdir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
MİARGEM Başkanlığı”