Belediye Haber Belediye Haber
Belediye Haber Belediye Haber
  • Gündem Haberleri
    Yerel Yönetim Genel Gündem Ekonomi Diğer

    TBB Yenilenebilir Enerji Komisyonu Bir Araya Geldi

    İndere’de Çifte Bayram

    Karalar’dan Ortak Akıl ve Dayanışma Vurgusu

    TBB Yenilenebilir Enerji Komisyonu Bir Araya Geldi

    Karalar’dan Ortak Akıl ve Dayanışma Vurgusu

    Yıllardır Tapu Bekleyen Vatandaşlarımıza Tapularını Kazandıracağız

    Değer Bilgi Merkezi ile Türkiye Adil ve Erişilebilir Taşınmaz Değerleme Sistemine Kavuşacak

    Emlak Vergisine Esas 2025 Yılı İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi

    AFAD ve Kızılay’a Yapılan Bağışlara Vergi İndirimi Uygulanacak

    Yıllardır Tapu Bekleyen Vatandaşlarımıza Tapularını Kazandıracağız

    Kevgirle Su Taşınmaz: Kamuda Etik ve Mali Disiplin Nereye Gidiyor?

    Meteoroloji 2022’nin “En”lerini Açıkladı

  • Belediye Haberleri
    Altyapı - Çevre Kültür - Sanat Kadın - Aile Gençlik - Spor Sosyal - Ekonomik Diğer Faaliyetler

    İzmir’in En Büyük Arıtma Tesislerinden Biri Olacak

    Bornova’dan Yeşil Dönüşüm Hamlesi

    İnegöl Belediyesi’nden Ücretsiz Otopark Hamlesi Devam Ediyor

    Atakum Belediyesi’nden Bayram Şekeri İkramı

    Silivri’de Bayramlar Paylaştıkça Güzel

    Bedesten’de Türk Halk Müziği Rüzgarı Esecek

    Çiğli’de Yıl Sonu Sergisi Kapılarını Açtı

    Kadın Girişimciler Aliağa’da Sanatta İlklere İmza Atıyor

    Büyükşehir’den Manisalı Kadınlara Özel Körfez Turu

    Tarsus’ta Dünya Bisiklet Günü Kutlandı

    Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nden Çifte Etkinlik

    Nil Şahin’den Türkiye Şampiyonası’nda Büyük Başarı

    Büyükşehir Sosyal Tesisleriyle Yine Bayram Buluşmalarının İlk Adresi Olacak

    Giresun Belediyesi  Ücretsiz Kurban Kesim Hizmeti Verecek

    Tam Not Alan Festival Sona Erdi

    Mamak’ta Bayram Hazırlıkları Tamamlandı

    Büyükşehir’in Geleneği Bu Bayram da Bozulmadı

    Silivri Belediyesi Yaz Sezonuna Hazırlıklarını Sürdürüyor

  • Belediyecilik Köşesi
    Vatandaş Rehberi Biliyor Musunuz

    Belediyelerde Kimler Çevre Görevlisi Olabilir?

    Nikah (Evlendirme) İşlemleri

    Cenaze, Defin ve Mezarlık İşleri

    Tarla, Bahçe ve Kargir Evlere İşyeri Ruhsatı Verilebilir mi?

    Emlak ve Çevre Temizlik Vergilerinde İlk Taksit Dönemi Bitiyor

    Belediyelerin Sosyal Yardımları İçin Elektronik Başvuru Sistemi

  • Yerelin Sesi
    Ropörtajlar Yazılar

    Röportajlarla Farkındalık Yaratacağız

    Belediyeleriyle Güçlü TÜRKİYE!

    Şirket İşçileri Belediye Kadrolarına Geçerse Ne Değişir?

    Maktu Mesailer ve Harcırahın Değer Kaybı

    Üniversiteli İşçilerin Statü Değişikliği Beklentisi Sürüyor

  • Belediye İlanları
    İhale Sınav Hibe

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi: Katlı Otopark Yapımı yapım işi

    Adana Büyükşehir Belediyesi: Semt Merkezi İnşaatı Yapım İşi

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi: Personel Binası ve Hangar Binası Yapım İşi 

    Kadınhanı Belediye Başkanlığı: İlk Defa Atanmak Üzere Memur Alım İlanı

    İnegöl Belediyesi: 30 Personel Alımı Yapıyor

    İnegöl Belediyesi: 28 Personel Alımı Yapıyor

    2022 K-City Network Programı Başvuru Çağrısı

    Şehir Eşleştirme-II Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı AB Yerel Yönetimleri Listesi

    Avrupa Yerel Demokrasi Haftası 2022 Yılı Başvuruları Açıldı

  • Yaşam
    Doğa Kültür Sanat Tarih Turizm

    Türkiye’nin En Güzel 5 Gölü

    Efsanelere Konu Olan Bir Doğa Harikası: Kaz Dağları

    Türkiye’nin En Görkemli Kayaları: Peribacaları

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    İstanbul’a Farklı Bir Bakış Yeri: “Pierre Loti”

    Osmanlı Tarihini Takip Edebilme İmkânı Sunan Sanat: Minyatür Sanatı

    Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Anıtkabir’in Tarihçesi

    İnşasında 7 Bin Kölenin Çalıştığı Yapı: Yerebatan Sarnıcı

    İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

    Coğrafı Konumu ile Önemli Olan Liman Kenti: Phaselis Antik Kenti

    Yılandan Kaçamayan Kralın Kızı Efsanesi: Mersin Kızkalesi

    Ticaret ve Liman Kenti: Side Antik Kenti

  • Yazarlar
 
Atakum Belediyesi’nden Bayram Şekeri İkramı 6 Haziran 2025
Mamak’ta Bayram Hazırlıkları Tamamlandı 6 Haziran 2025
Büyükşehir’in Geleneği Bu Bayram da Bozulmadı 6 Haziran 2025
Silivri Belediyesi Yaz Sezonuna Hazırlıklarını Sürdürüyor 6 Haziran 2025
İzmir’in En Büyük Arıtma Tesislerinden Biri Olacak 6 Haziran 2025
Next
Prev
Belediye Haberleri Altyapı - Çevre Marmara Bölgesi Büyükşehir Belediyeleri

İBB’den Ücretsiz Riskli Yapı Tespiti

İstanbulların depreme karşı bina dayanıklılığını ölçmeleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) uzmanları ile ücretsiz hızlı tarama metoduyla hasar tespiti yapıyor.

18 Şubat 2023 0 Yorum
 İBB’den Ücretsiz Riskli Yapı Tespiti
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • WhatsApp

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından İBB’ye 40 bin 379 bina için “hızlıca inceleyin” talebinde bulunuldu. Depreme dayanıklılık tespiti konusunda sadece ev sahipleri değil, kiracılar da evlerini inceletebilecek. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, “Kiracıların da oturdukları yerden endişe ettiklerinde kiracıya da kira yardımı vererek, önümüzdeki periyotta kiracılardan da başvuru alacağız” dedi.

İBB’nin depreme karşı binaların dayanıklılığını ölçme amacıyla 2019 yılında uygulamaya soktuğu bina tespiti projesini İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İSTON’un Yapı Laboratuvarı’nda düzenlenen basın toplantısı ile anlattı. 2019’dan itibaren Hızlı Tarama Metodu’nda Riskli Bina Tespiti ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) 2018’e göre Deprem Performans Analizi yapılıyor. İstanbullular hızlı tarama için https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresinden veya İBB Hizmet binalarına dilekçe ile yapılabiliyor.

Başvuruların nasıl yapılabildiğini incelemenin süreçlerini anlatan Gökce, “İBB, 2019 yılından beri hızlı bina taraması adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin akademisyenlerle birlikte yürüttüğü bilimsel analiz çalışması yapıyor. PERA projesi diye de adlandırılan bu çalışma ülkemizdeki 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuattan bir önceki adım. Bizim mevzuatta tarif edilen riskli yapı analizimiz vatandaşa riskli yapının belirlenmesinden sonra 60+30 günlük bir süre tanınarak, 90 gün içerisinde yapının tahliyesi ve yıkımına ilişkin bir süreci tarif ediyor. Dolayısıyla 6306 sayılı yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar riskli yapı rotasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla bu başvuruda bulunmaktan imtina ediyor. Ancak hızlı bina taraması yöntemi bundan bir önceki adım olduğu için ve binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından vatandaşlarımız açısından bir fikir veren, öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem vatandaşa yol gösteren harita olarak da önüne koyan bir içerik taşıyor” dedi.

Deprem Öncesi Evlere Almadılar

İBB’nin 2019’dan bu yana İstanbul genelinde 107.077 binaya gittiğini belirten Gökce, önceliğin 2000 yılı öncesi yapılarda olduğunu ancak 2000 yılı sonrası yapıların da incelemeye alınacağını kaydetti. “2022 sonuna kadar bunların 29.700’üne girebilmiş vaziyetteyiz” diyen Gökce, “Binaların çok büyük bir bölümü, yüzde 70’inden fazlası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapmasına müsaade etmedi. Yüzde 30’a yakın kısmından da biz bir analiz almışız. Bu analiz sonuçlarını Sayın Başkanımız 17 Ağustos döneminde bir kez daha kamuoyuyla paylaştı. Ekrem Başkanımızın paylaştığı rakamları bir kez daha söyleyeyim: 318 binamız bu analize göre durduğu yerde çökebilir durumda. E sınıfı bile değil. 1525 binamız da D ve E sınıfı olarak yüksek risk içeren binalar olarak kodlanmış ve biz bunun üzerinden bir eylem planı hayata koymaya karar verdik. Kira yardımı yapılması yönünde. Çünkü İstanbul’da kira fiyatları mevzuatın tarif ettiği 1150 lirayla karşılanabilir durumda değil. Bunun üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığımız İstanbul özelinde bu rakamı 1500 liraya yükselten bir uygulamaya gitti. Ancak İstanbul’da 1500 lirayla da kira yardımını vatandaşa verip evinden çıkartmak mümkün olmadığı için İBB Meclisi’nden çıkan karar ile kira yardımının üç katı olarak telaffuz edilemese de başkanlık makamına yetki verildi. İlkini Avcılar’da gerçekleştirdik, diğerini Kartal’da yapıyoruz” diye konuştu.

Kiracılar Da Başvurabilecek

Depreme dayanıklılık tespiti konusunda sadece ev sahipleri değil, kiracılar da evlerini inceletebileceğini söyleyen Buğra Gökce, “Kiracıların da oturdukları yerden endişe ettiklerinde kiracıya da kira yardımı vererek, önümüzdeki periyotta kiracılardan da başvuru alacağız” dedi. Kiracıların da binasını depreme dayanıklılık konusunda inceletebilmesi için İBB’nin 3 kat kira yardımı vererek, riskli bina yıkımı yaptığını kaydeden Gökce, “İBB bu 318 kendi kendine yıkılmak durumunda olan binadan başlayarak, ikinci aşamaya 1525 tane D ve E sınıfı olduğunu tespit ettiği binaları koyarak 4500 lira kira yardımı verecek. Mevzuatımız esasında bu yardımın sadece ev sahibine verilmesi öngörüyor. 6306 kanun uygulama yönetmeliği kiracıya tek seferlik taşınma yardımı veriyor. Biz bu düzenlememizle kiracıya da yardım vereceğiz. Kiracının da evi boşaltması halinde 4500 kira yardımını en riskli binalardan başlayarak uygulayacağız. Riskli yapıların boşaltılması anlamında bunun önemli bir açılım olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İBB Bina Tespit Projesi Nedir?

Hızlı Tarama ile 2000 yılı öncesi yapılan yapılarda ikinci kademe değerlendirme yöntemleri kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumları tespit ediliyor. Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri içleçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmış ve şu ana kadar İstanbul genelinde 107.077 binaya gidilerek bunların 29.323’sinde incelemeler gerçekleştirilmiş durumda.

Bu Çalışmalar Kapsamında Yapıda:

  • Kolon sivası kaldırılarak beton çekiç okuması,
  • Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlenmesi,
  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
  • Donatı tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
  • Yapının dış ölçülerinin ve düzensizliklerinin tespiti,

işlemleri yapılarak veri toplanıyor. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit ediliyor.

Riskli Yapı Tespiti

Halk arasında kentsel dönüşüm olarak bilinen bu çalışma genellikle yenilenmesi düşünülen binalarda yaptırılıyor. 6306 sayılı yasa kapsamında yapılan bu çalışmada binanın taşıyıcı sistem rölövesi çıkarılıyor. Karot numuneleri alınarak beton basınç dayanımı, sıyırma yapılarak ve tahribatsız donatı görüntüleme cihazları kullanarak donatı özellikleri belirleniyor. Belirlenen malzeme özellikleri kullanılarak bina Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan modelleme programıyla modelleniyor.  Modelleme sonucu oluşturulan riskli yapı tespit raporu ARAAD sistemi üzerinden ilgili belediye kontrolüne sunulup idari süreç başlatılıyor.

  • Bu yöntemdeki çalışmalar Bakanlık tarafından verilen yetki ile yapılırken, yapının riskli yapı olarak tespit edilmesi durumunda güçlendirilmesi veya yıkılması için idari süreç ilgili belediyeler tarafından başlatılıyor.
  • Bu yöntemle yapının riskli olduğu tespit edilmesi durumunda yapının yeniden yapılması durumunda maliklere harç muafiyeti, kira yardımı, kredi desteği gibi imkanlar sunuluyor. İncelenen binalarda karot alma işlemi yapıya zarar vermiyor.
  • Karot işlemi ülke genelinde geçerli olan yönetmeliklerde verilen sayılarda ve şekillerde alınırken, işlemin ardından yapısal tamirat İSTON tarafından gerçekleşiyor.

TBDY 2018’e Göre Deprem Performans Analizi

Deprem performans analizi yapının kaç yılında yapıldığından bağımsız olarak TBDY-2018’e göre yapılıyor.  Bu çalışmada yapının her katında karot numunesi alarak, sıyırma yapılarak, tahribatsız donatı görüntüleme cihazları kullanarak donatı özellikleri belirleniyor. Bilgisayar ortamında yapı üç boyutlu olarak modellenerek yapının TBDY 2018’e göre deprem performansı belirleniyor. Bu yöntemle yapılan çalışmanın sonucu sadece başvuru sahibi ile paylaşılmakta olup analiz sonucunda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

Bu yöntemlerin tamamında, incelenen yapının “depreme dayanıklıdır” veya “şu şiddette depreme dayanıklıdır” ifadesinin kullanılması teknik olarak mümkün gözükmüyor. Tüm bu çalışmalar koşullara göre deprem performansını belirlemek için yapılıyor. Bina tespiti projesine yönelik; İBB tarafından başlatılan Hızlı Tarama çalışması, Japonya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Amerika, Kanada ve İtalya’da benzerleri uygulanan PERA yöntemiyle yapılmış bir çalışmadır ve bir ön değerlendirme niteliğinde.

İstanbul Yenileniyor Nedir?

İstanbul Yenileniyor, İstanbul Depremine karşı dayanıksız olduğu düşünülen yapıların yenilenmesi sürecinde yardımcı ve yol gösterici oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ’ın paydaşı olduğu online bilgilendirme ve destek platformu İstanbul Yenileniyor, risk altındaki konut stokunun güvenli, depreme dayanıklı, çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlıyor. İstanbul Yenileniyor platformuna başvuruların olumlu değerlendirilmesi için gerekli koşullar ise şöyle: Özel mülkiyette yer alması, 1999 yılı öncesinde yapılmış olması.

8 Bin 402 Adet Başvuru Yapıldı

İstanbul Yenileniyor ile olası riskli yapınızın yenilenme süreci sırasıyla Başvuru, Teklif ve Uzlaşma olarak 3 aşamada gerçekleşmektedir. İstanbul Yenileniyor’a bugüne kadar 39 ilçe, 641 mahalleden 172 bin 391 bağımsız birimi kapsayan (157.377 konut, 15.014 ticari alan) 8 bin 402 adet başvuru yapılırken, bu başvurular yaklaşık 629 bin 508 kişiyi ilgilendiriyor. Uzlaşma sürecinde olan 193 başvuru bulunuyor. Bunlar 23 ilçe ve 76 mahalleden 6 bin 49 bağımsız birimde (5.739 Konut, 310 Ticari Alan) yaklaşık 22 bin 956 kişiyi kapsıyor. Tek yapılar içinse 117 bin 226 bağımsız birimde (107.016 konut, 10.210 ticari alan) 428 bin 65 kişiyi ilgilendiren 5 bin 713 adet başvuru bulunuyor. Bu da toplam başvurunun %68’ine denk geliyor.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gökce, “Kamu kurum ya da kuruluş binasını tespit ettiniz mi riskli olarak?” sorusuna, “Biz kamu kurum kuruluş binalarına mevzuat gereği bakamıyoruz. Her kamu kurum kuruluşu kendi binasını analiz etmekte hem mükellef hem de zaten kamu yapılarının depremde yıkılmayacak şekilde yapılmasını hem yasal hem de hukuki donanımlar” dedi.

Kiracıya kira yardımı sürecinin nasıl işlediğine yönelik soruya ise Gökce, “Bu kararı Kahramanmaraş depreminden önce aldık. 318 binanın E sınıfı bile olmadığını, 1525 tanesinin de D ve E sınıfı olduğunu analiz ederek kararı aldık. Önce 318 yapıyı, sonra 1525 yapıyı inceleyeceğiz ve kira yardımını içinde oturanlar da dahil olmak üzere verilecek” ifadelerini kullandı.

Etiketler:Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Previous post
Next post

Yorum yazın Cancel reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Eklenenler
Belediye Haberleri

Atakum Belediyesi’nden Bayram Şekeri İkramı

6 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Mamak’ta Bayram Hazırlıkları Tamamlandı

6 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Büyükşehir’in Geleneği Bu Bayram da Bozulmadı

6 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Silivri Belediyesi Yaz Sezonuna Hazırlıklarını Sürdürüyor

6 Haziran 2025
Belediye Haberleri

İzmir’in En Büyük Arıtma Tesislerinden Biri Olacak

6 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Silivri’de Bayramlar Paylaştıkça Güzel

5 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Büyükşehir Sosyal Tesisleriyle Yine Bayram Buluşmalarının İlk Adresi Olacak

5 Haziran 2025
Belediye Haberleri

TBB Yenilenebilir Enerji Komisyonu Bir Araya Geldi

5 Haziran 2025
Gündem Haberleri

İndere’de Çifte Bayram

5 Haziran 2025
Belediye Haberleri

Tarsus Belediyesi’nden Hayvan Üreticisine Tam Destek

5 Haziran 2025
Diğer Haberler

Türkiye Belediyeler Birliği Ev Sahipliğinde “Güçlü Kentler İçin Kadınlar” Programı Düzenlendi

11 Nisan 2025

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde düzenlenen “Güçlü Kentler için Kadınlar” programı, kadın belediye başkanları, akademisyenler ve STK temsilcilerinin katılımıyla

Türkiye Belediyeler Birliği’nde Başkan Vekili Seçimi Yapıldı

29 Mart 2025

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Meclis Toplantısında yapılan oylamada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar en fazla oyu alarak Birlik Başkan

İstanbul Büyükşehir İşaret Dili Destekli Çözüm Merkezi Hizmetine Başladı

18 Mart 2025

İBB, sağır, işitme ve konuşma engelli bireyler için “Erişilebilir İstanbul” projesini hayata geçirdi. Kamu hizmetlerine erişimi kolaylaştıran proje ile İBB

Belediye Haber Belediye Haber

Harbiye Mah. Çetin Emeç Bulvarı Hürriyet CaddesiÇankaya / ANKARA

03124738428

03124738429

[email protected]

Haber Gönder

Gündem

Yerel Yönetim
Genel Gündem
Ekonomi
Diğer

Belediyecilik Köşesi

Vatandaş Rehberi
Biliyor Musunuz?

Yaşam

Doğa
Kültür Sanat
Tarih
Turizm

Belediye Haberleri

Alt Yapı - Çevre
Kültür - Sanat
Kadın - Aile
Gençlik - Spor
Sosyal - Ekonomik
Diğer Faaliyetler

Belediye İlanları

İhale
Hibe
Sınav

Yerelin Sesi

Röportajlar
Yazılar

Hızlı Erişim

Hakkımızda
Künye
İletişim
Haber Gönder
Gizlilik Politikası

YAZARLAR

Belediyeleri ilgilendiren güncel haberler ile belediyelerimizin yürüttükleri çalışmalara yönelik haberlerin tek adresi. Belediye Haber platformunda; belediyehaber.net haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz. Aykırı işlem yapan kişi/kişiler için yasal başvuru hakkı saklı tutulmaktadır. BelediyeHaber’i tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

  • Akdeniz Bölgesi
  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi
  • Karadeniz Bölgesi
  • Marmara Bölgesi
  • Büyükşehir Belediyeleri
  • Büyükşehir İlçe Belediyeleri
  • İl Belediyeleri
  • İlçe Belediyeleri
  • Belde Belediyeleri
Belediye Haber 2025. Tüm hakları saklıdır.