Türkiye’nin En Büyük Şelalesi Tortum
Tortum'a 35 km. uzaklıktaki şelale, 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyüklükteki şelalesi olarak biliniyor.
Tortum Şelalesi’nin Oluşumu
Tortum Şelalesi, 1700’lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’ nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum şelalesi’ nin döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden geçmektedir. 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıttır. Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunmaktadır.
Tortum Şelalesi’nin Özellikleri
Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, Amerika’daki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci en yüksek şelale olarak biliniyor. 48 metre yükseklikten dökülen Erzurum Tortum Şelalesi ise dünyanın üçüncü yüksek şelalesi olma özelliği taşıyor.
Tortum Şelalesi’ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır.
Şelalenin önündeki dev kazanına bir çığ gibi düşen sular, güneşli havalarda gökkuşağı meydana getiriyor ve doyumsuz bir manzara sunuyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında su daha coşkulu akarken, kış aylarında şelale tamamen donuyor ve profesyonel sporcular şelale üzerinde tırmanış yapıyor.

Tortum Şelalesi’nin Hikayesi
Rivayete göre eskiden Tortum Gölü’nün bulunduğu yerde bir köy varmış. Dağda hayvanlarını güden çoban uyuduğu sırada “Çıkın, çıkın” şeklinde uyarı dolu sesler duymuş. Bütün köye anlatmış ve gelecek olan felaket konusunda köylülere söz anlatamamış. Bunun üzerine sürüsünü de alarak köyü terk etmiş.
Çoban köyü terk ettikten bir gün sonra şiddetli bir deprem olmuş ve dağ köyün üzerine çökmüş. Köyün önünü kapatarak burada bir gölün oluşumuna neden olmuş. Günümüzde bu gölün Tortum Gölü olduğu ve dağdan göle doğru akan kuvvetli suyun da Tortum Şelalesi olduğu kabul ediliyor.
Tortum Şelalesi izleme merdivenlerini şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı ve kalp rahatsızlıkları görülmediğine inanılıyor.