Ankara ve İzmir’deki Belediyeler Bu Yıl Teftiş Edilecek
I Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince, İçişleri Bakanlığının merkez birimleri, bağlı kuruluşları, il ve ilçelerin yanında; mahalli idarelerle, bunlara bağlı ve bunların kurdukları veya özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş birlik, işletme, müessese ve teşebbüslerin işlem ve hesaplarını teftiş etmek ve denetlemek, inceleme ve soruşturma yapmak görevleri İçişleri Bakanlığına verilmiştir.
Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı tarafından belli periyotlarla Bakanlığa bağlı taşra birimleri ile mahalli idareler teftiş edilmektedir.
İçişleri Bakanlığınca yapılan teftişlerin eğitici ve yol gösterici olmasına özen gösterilmesi, hizmet akış süreçlerinin yerinde izlenerek, gerekirse hizmeti sunan ve hizmetten yararlananlar ile bizzat görüşülerek, temin edilebilen somut veriler doğrultusunda hizmetlerin daha da iyileştirilmesine yönelik önerilere raporlarda yer verilmesi istenmektedir.
Ayrıca teftişlerin, mevzuat hükümlerinin objektif ve tam olarak uygulanıp uygulanmadığı ve kaynakların; verimli, etkin ve kamu yararı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığı hususlarının ortaya konulacak şekilde yapılması belirtilmektedir.
Tespit edilen suç konuları için ayrı süreçler yürütülmektedir
Belediye başkanları ile 2560 sayılı Kanuna göre kurulan idarelerin genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri ile ilgili olarak incelemeye alınan konuların bizzat müfettişler tarafından araştırma, disiplin ve/veya ön inceleme konusu yapılacağı, bunlar dışındakilerle ilgili olarak düzenlenecek rapor, gereği yapılmak üzere valilik ve kaymakamlıklara verilmektedir.
Bunun yanında, kamuoyunda yolsuzlukları önleme kanunu olarak bilinen 3628 sayılı Kanunda belirtilen konularla, 4483 sayılı kanun kapsamına girmeyen genel hükümlere tabi konularda düzenlenen raporların, doğrudan Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmektedir.
Teftişlerde aşağıdaki raporlar düzenlenmektedir
Mahalli idare birimlerinden; il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri ve ilçe belediyeleri ile il özel idareleri ve belediyelerin üyesi oldukları mahalli idare birlikleri ile büyükşehir belediyelerine bağlı kanunla kurulmuş genel müdürlüklerin, genel iş ve yürütümleri teftiş edilerek her biri için ayrı ayrı teftiş raporu düzenlenmektedir.
İlçe özel idareleri iş ve işlemleri Kaymakamlık genel iş ve yürütümü raporlarında ayrı bir başlık altında değerlendirilmektedir.
Büyükşehir, büyükşehir ilçe ve il belediye başkanlıkları için belediye başkanı adına genel iş ve yürütümü teftiş raporu düzenlenmektedir.
2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre kurulan büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri (İSKİ, ASKİ vb.) ve bu belediyelere bağlı özel kanunlarla kurulmuş olan işletme ve kuruluşları (İETT, EGO, vb.), otobüs-su işletmeleri ile diğer işletme ve kuruluşları teftiş edilerek ilgili birimlerin Genel Müdürleri adına genel iş ve yürütümü teftiş raporu düzenlenmektedir.
Kamu zararları için ayrı rapor düzenlenmektedir
Teftişler esnasında tespit edilen; kamu görevlilerinin mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmalleri sonucunda kamu idaresine verdikleri zararlardan doğan alacaklar ile kişilerden alacaklar hesabına borç kaydı gereken diğer alacakların takip ve tahsilini sağlama amacıyla “Tazmin Raporu” düzenlenerek İçişleri Bakanlığına gönderilmektedir.
Vergilere ilişkin noksanlıklar ilgili vergi dairelerine bildirilmektedir
Katma değer, gelir, damga ve diğer vergilere ilişkin kişi borcu teklif edilmeyecek, tespit edilen hatalı işlem örnekleri de belirtilerek kamu alacağının zayiini önlemek bakımından bu hususu takiple görevli vergi dairesine yazı ile bildirilmektedir.
Teftiş raporlarında bazı konulara ayrı başlıklar açılmaktadır
Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri ile il özel idarelerinde yapılacak teftişlerde raporlarda yer alması istenen ana konular imar, personel, ihale iş ve işlemleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatları şeklinde olmaktadır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 84, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 58 ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 26 ncı maddeleri gereğince, kamu ihalelerinde uyulması gereken yasak fiil ve davranışlarda bulunan müteahhitler hakkında ihalelerden yasaklanmalarına karar verilebilmesi için ayrıca rapor düzenlenmektedir
Mahalli idarelere ait gayrimenkullerin envanteri ve kullanım durumları, bu mülklere ilişkin olarak yapılan kiralama, satış, tahsis ve ecrimisil iş ve işlemlerinin mevzuata uygun olarak yürütülüp yürütülmediği incelenmektedir. Satılan/satın alınan, kiralanan/kiraya verilen, tahsis edilen gayrimenkullerin piyasa şartlarına göre fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı da özellikle bakılmaktadır.
Çevre, doğa ve hayvan korumaya hassasiyetle bakılmaktadır
Belediye ve İl Özel İdarelerinin çevre, doğa ve hayvanları koruma konusunda üzerlerine düşen görevleri yapıp yapmadıkları hususu da özellikle incelenmektedir.
Sadece Ankara ve İzmir’deki büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyeleri denetlenecek.
Dolayısıyla bu illerde il özel idareleri ve köylere hizmet birlikleri bulunmadığı için, yukarıda bu kurumlar için belirtilen işlemler ve raporlar düzenlenmeyecektir.