Belediyeler, Faaliyet Raporlarını Nisan’da Meclislerine Sunacaklar
Belediyelerin, 2021 yılına ait faaliyetlerine ilişkin düzenleyecekleri faaliyet raporlarını Nisan ayı meclis toplantısında belediye meclislerine sunarak görüşülmesine ilişkin süreç başlamış durumda.
Faaliyet Raporları, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 22.04.2021 Resmi Gazete tarihli ve 31462 Resmi Gazete sayılı “Kamu İdarelerince Hazırlanacak Stratejik Planlar ve Performans Programları İle Faaliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında, belediyelerin faaliyet raporu hazırlamalarında uymaları zorunlu olan usul ve esaslar ile süreçlerinin neler olduğu konusunda Belediye Müfettişi Tuğçe Karaca bir değerlendirme kaleme aldı. Değerlendirmesinde süreçleri özetle;
“1. Belediye Başkanı tarafından harcama birimlerine birim faaliyet raporunun hazırlanması adına çağrı yapılır
2. Başkanlıkça yapılan çağrıya istinaden harcama yetkililerince, harcama birimleri özelinde, birim faaliyet raporu hazırlanarak, en geç Şubat ayının sonuna kadar üst yöneticiye sunulur. Hazırlanan raporlardaki bilgilerin doğruluğundan harcama yetkilileri üst yöneticiye karşı sorumludur. Kapatılan harcama birimlerinin faaliyet raporları, görevleri devredilen harcama birimi tarafından hazırlanarak üst yöneticiye sunulur.
3. Harcama yetkililerince Belediye Başkanına sunulan birim faaliyet raporlarına istinaden, belediye başkanı tarafından İdare faaliyet raporu düzenlenerek Nisan ayı meclis toplantısında belediye meclisine sunularak birer örneği Sayıştay ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir. Nisan ayı sonuna kadar idare faaliyet raporu belediyenin resmi internet sitesinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılır.
4. Birim ve idare faaliyet raporları; şeffaflık, açıklık, tutarlılık, tam açıklama, hesap verilebilirlik, yıllık raporlama ilkelerine uygun şekilde hazırlanmalıdır.
5. Belediyelerde birim ve idare faaliyet raporları aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde hazırlanmalıdır.”
Şeklinde sıraladıktan sonra, Faaliyet Raporlarının içeriğini şu şekilde değerlendirdi.
5.1. Genel bilgiler: bu başlık altında belediyeler; misyon ve vizyonlarını, idari yapısı ve organizasyon şemasını, tabi olduğu mevzuatı, sunduğu hizmetleri, kaynak yapısını; insan kaynağı ile fiziki kaynaklarını, iç kontrol sistemine ilişkin bilgileri düzenlemelidir.
5.2. Amaçlar ve hedefler: Bu başlık altında belediyeler; oluşturdukları stratejik planlarını esas alarak ve stratejik planlarında yer alan hedefleri ile amaçlarını, politikalarını, faaliyet yılı önceliklerini, temel ilkelerini düzenlemelidir
5.3. Faaliyetlere ilişkin bilgi ve değerlendirmeler: Bu bölümde, aşağıda belirtildiği şekilde mali bilgiler ile performans bilgilerine detaylı olarak yer verilmelidir:
5.3.1. Mali bilgiler başlığı altında; kullanılan kaynaklara, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile arasında meydana gelen sapmalara ve bu sapmaların nedenlerine, temel mali tabloları ile yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgilere, varlık ve kaynak yapısına, mali tablolarına ilişkin açıklamalara yer vermelidir. Ayrıca belediye iç denetimi ile dış malî denetim sonuçları hakkındaki özet bilgiler de bu başlık altında göstermelidir.
5.3.2. Performans bilgileri başlığı altında; idarenin stratejik plan değerlendirme sonuçları ile performans programında yer alan program, alt program ve faaliyetlerine, performans bilgilerinin gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmelere yer verilmeli ve mutlak suretle hedeflerdeki sapmalar raporlarda açıklanmalıdır.
5.4. Kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi: Bu kısımda belediyeler, stratejik planda gösterdikleri orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflerine ulaşılabilmesi için elindeki insan kaynağından, fiziki kaynağa, personel niteliğine ve organizasyon yeteneğine, teknolojik kapasitesi ve benzeri unsurları değerlendirerek kendi durum analizini yaparak üstün olduğu veya zayıf kaldığı yönlerini düzenler.
5.5. Öneri ve tedbirler: bu kısımda belediyeler, genel bir değerlendirme yaparak, faaliyet yılı sonuçları ile bütçe imkanlarını göz önüne alarak, gelecek yıllarına ilişkin çeşitli risklere ve alınması gereken tedbirleri detaylandırarak faaliyetlerinde yapmayı düşündüğü değişikliklere ilişkin önerilerini düzenler.