MİARGEM, Belediyelerdeki Yapılanma ve Personel Sorunlarını Mercek Altına Aldı
Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi, uzun yıllardır belediyelerde yaşanan bir çok sorunu, objektif bir şekilde ve cesaretle değerlendirerek kamuoyunun gündemine getirmekle biliniyor.
Üzerinde durulan ve kamuoyu ile paylaşılan konulara, bir yenisi daha eklendi. Bu çerçevede MİARGEM Başkanı Halil MEMİŞ, belediyelerin yapılanmasında ve kurumsallaşmasında engel teşkil eden temel insan kaynakları sorunlarını bir yazı dizisi ile değerlendirmeye devam ediyor.
Değerlendirmede; “Öncelikle ifade etmeliyiz ki; temas ettiğimiz belediye başkanlarımız, belediye personelimiz ve diğer paydaşlarla yaptığımız görüşmelerden elde ettiğimiz bilgiler, kendi mesleki birikimimiz ve uygulamada elde ettiğimiz tecrübeler sonucunda vakıf olduğumuz sorunları sizlere aktarmaya çalışacağız.
İfade etmeliyiz ki, belediyecilik kanunen yapılmış tanımından çok daha öte bir olgudur. Kanunen “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi” şeklinde yapılan tanımın içerisinde belediyelerin; kimsesizlerin kimsesi, yolda kalmışların yuvası, aç ve açıkta kalanların hamisi, ailevi sorunları olanların ombudsmanı olduğu yer almamaktadır.
Görevinin tam bilincinde ve vicdani bir sorumlulukla belediyeciliği ifa edenlerin; halka birebir dokunan, halkla birebir muhatap olan, belediye hizmetleri ile ilgili olsun olmasın hemen hemen her sorununda vatandaşla muhatap olup dinleyen kişiler oldukları, belediye idaresinde emek sarf edenlerin zaman ve mekân mefhumu gözetmeden vatandaşın hizmetinde olmalarının kaçınılmaz olduğunu, belediyecilerin mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmanın bir mecburiyet olduğunu bilerek hareket etmeleri gerektiğini ve bir çoğunun bu şekilde davrandığını ifade etmeliyiz.
Tam bu cümleden olmak üzere, bu denli özveri ile görev yapan belediye görevlilerinin, mali ve sosyal hakları ile emeklilik statülerinin de dikkatle izlenmesi ve değerlendirilmesi kaçınılmazdır.
Son yılların kamu personeli ile ilgili en popüler konusu, mali haklar konusu ve sözleşmelilere kadro konusudur.
Konunun detaylarına girmeden önce, her vesile ile dile getirdiğimiz bir hususa tekrar değinmemizde fayda görmekteyiz. Mahalli idarelerde özellikle de belediyelerde yaşanan insan kaynakları sorunlarının başında, personel istihdamına, çalışma düzenine ve norm kadroya ilişkin yasal düzenlemelerin belediyelerin hususiyetlerine cevap verememesi gelmektedir. Bu düzenlemeler yapılırken, belediyeler açısından ayakları yere sağlam basan sorun analizi ve ihtiyaç tespiti yapılmamıştır.
Bu nedenle, belediye idari yapılanması ve kadrolaşma stratejisi belirlenirken iş analizi, ihtiyaç tespiti ve stratejik anlamda fonksiyonel görev analizi yapılmadan oluşturulan kadro yapılanması her zaman sorun teşkil edecektir.” Dendikten sonra, değerlendirilecek başlıklar şu şekilde sıralanmıştır:
– Norm kadro meselesi,
– Ek gösterge meselesi,
– Belediye başkanlarının özlük ve emeklilik hakları,
– Sözleşmeli personelin kadro meselesi,
– Hizmet alımı (şirket) işçilerinin kadro meselesi,
– Belediyelerin insan kaynakları şirketleri meselesi.
Değerlendirmelerin tamamının linklerine aşağıdaki twitlerden ulaşabilirsiniz!