Yemekleriyle Sanat Yapan Şehir: Gaziantep
Türk yemekleri deyince akla ilk olarak Gaziantep gelmektedir. İpek Yolu üzerinde bulunmasının da bu durumda katkıları büyüktür.
UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağına” Gaziantep’i gastronomi alanına eklemiştir. Gaziantep yöresine ait yaklaşık 400 yemek bulunmaktadır. Başlıca beş yemeği sizler için derledik. Ayrıca küçük bir tavsiye; gezin dünyayı, yiyin Gaziantep’i.

Beyran Çorbası
Çorba deyince aklınıza akşam tüketilen bir yemek gelmesin, Beyran çorbası sabah tüketilir. Hazırlanması süresi on üç saattir. Ancak bu durum gözünüzü korkutmasın, tadına baktıktan sonra değdiğini göreceksiniz. Kuzu ya da dana eti, pirinç, iç yağ, sarımsak ve bol acı malzemeleriyle bu çorba tam bir vitamin deposudur.

Soğan Kebabı
Soğanın kebabı olur mu demeyin, hem de çok güzel olur. Yapımı da oldukça kolay kebabı mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız!

Nohut Dürüm
Olmaz dediklerinizi oldurtan bir mutfaktır, Gaziantep mutfağı. Soğandan kebap, nohuttan dürüm yapar. Ama yedikten sonra bu güne kadar bu lezzeti kaçırdığınıza üzülürsünüz. Nohut dürümü denemek için tereddüdünüz olmasın.

Yuvalama
Yuvalama; eski kayınvalidelerin, gelinlerin hamaratlığını ölçtüğü bir yemektir. Bir kaşığa kırk yuvalama sığdıran gelin, hamarattır. Yuvalama; Gaziantep’te bayram ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Yapımı zahmetlidir. Ancak lezzeti aynı orantıdadır.

Baklava
Gaziantep lezzetlerinden bahsediyorsak, baklavadan söz etmeden olmazdı. Değil Türkiye’de dünyada Gaziantep Baklavasını bilmeyen yoktur. Fıstığın en lezzetli halidir. Bu lezzet sadece Gaziantep’te bayramların değil, tüm Türkiye’de bayramların vazgeçilmezidir. Yapımı emek, zaman isteyen baklavanın yemesi de bir o kadar keyiflidir.
Gaziantep’in birçok lezzeti vardır. Çoğunun yapımı zahmetlidir. Emek, zaman ister; ancak bu yemeklerin tadına varmak da oldukça keyiflidir. Yolunuz Gaziantep’e düşerse bu lezzetleri mutlaka tadın.
Gideceğiniz zamanı Eylül ayına ayarlayın ki yerli, yabancı birçok şefin katıldığı Uluslararası GastroAntep festivalini kaçırmayın. 😉