Sayıştay: “Belediyede Tam Zamanlı Avukatla, Kısmi Zamanlı Avukat Aynı Anda Çalışabilir!”
Sayıştay Temyiz Kurulu verdiği bir kararla, kısmi zamanlı avukat çalıştırılabilmesi için belediyede tam zamanlı avukat bulunmamasının zorunlu olmadığına karar verdi.
Temyiz Kurulunun27.1.2021 tarihli kararında özetle; “5393 sayılı Belediye Kanununun yukarıda yer verilen 49’uncu maddesine göre; işlerin azlığı nedeniyle kadrolu personel istihdamına ihtiyaç duyulmayan belediyelerde, bu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla, haftanın ya da ayın belirli gün veya saatlerinde kısmi zamanlı olarak sözleşme ile avukat çalıştırılması mümkündür. Bunun yanında; Kanunun anılan maddesinin cevaz vermediği husus; kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak personel sayısının belirtilen her unvan için birden fazla olamayacağıdır. Sonuç olarak; tam zamanlı avukat ile birlikte kısmi zamanlı avukat çalıştırılmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.” Şeklinde karar verilmiştir.
Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz MİARGEM Başkanı Halil Memiş, Sayıştay Temyiz Kurulu kararının yerinde bir karar olduğunu belirterek, bu kararın belediyelerin önünü açacağını ifade etti.
Memiş; “Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinde yer alan ‘Avukat, mimar, mühendis (inşaat mühendisi ve harita mühendisi olmak kaydıyla) ve veteriner kadrosu bulunmayan’ ifadesi, yıllardır norm kadrosunda avukat, mimar ve mühendis bulunmayan olarak algılanmaktadır. Halbuki, bu düzenlemenin belediyede boş kadro bulunmaması olarak algılanması gerekir. Bir belediyede 2 kadro olup, bu kadroların dolu olması durumunda ihtiyaç varsa avukat çalıştırabilmesi gerektiğini yıllardır her vesile ile her ortamda ifade ettik. Çünkü, bazı davalar uzmanlık gerektirebileceği gibi, belediyenin özellikleri ve iş hacmi nedeniyle kadrosu olmasa bile avukata ihtiyaç duyabilir. Kanun hükmünü dar yorumlamak, sahayı bilmemenin sonucu olacaktır. Ancak, bazı uzmanlar kadrolu veya tam zamanlı avukat bulunması halinde kısmi zamanlı avukat çalıştırılamayacağını ifade ediyorlardı. Bu karardan sonra artık, mevcut kadrolarında memur veya sözleşmeli bulunsa veya maddenin devamındaki ‘veya işlerin azlığı nedeniyle bu unvanlarda kadrolu personel istihdamına ihtiyaç duyulmayan belediyelerde’ şeklindeki düzenleme sayesinde boş kadroları olsa bile belediyeler tereddüt olmadan, ihtiyaç halinde kısmi zamanlı avukat çalıştırabileceklerdir. Hatta, mimar ve mühendis istihdamında da aynı şekilde uygulama yapabileceklerdir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Söz konusu Temyiz Kurulu Kararı ve bu Karara esas Daire Kararına ulaşmak için tıklayınız.