Kula Belediyesi, Su Tasarrufu İçin Yeşil Alanlarda Kaya Bahçeleri Oluşturuyor
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppKula Belediyesi park ve bahçelerde oluşturulan peyzaj düzenlemeleri sayesinde su tasarrufu sağlanıyor, bu sayede su tüketimi 7’de 1 oranında düşürülüyor. Kent genelinde oluşturulan kaya bahçeleri toplamla yaklaşık 40 bin metrekare alana ulaşırken, günlük su tüketimini de önemli oranda düşürüyor. 2020 ve 2021 yıllarının kurak gitmesinden dolayı barajlardaki doluluk oranı yüzde elli […]
Kula Belediyesi park ve bahçelerde oluşturulan peyzaj düzenlemeleri sayesinde su tasarrufu sağlanıyor, bu sayede su tüketimi 7’de 1 oranında düşürülüyor.
Kent genelinde oluşturulan kaya bahçeleri toplamla yaklaşık 40 bin metrekare alana ulaşırken, günlük su tüketimini de önemli oranda düşürüyor. 2020 ve 2021 yıllarının kurak gitmesinden dolayı barajlardaki doluluk oranı yüzde elli seviyesinde kaldı. Günlük olarak 350 bin litre su tüketimi gerçekleştirilen parklarda, peyzaj uygulamalarında değişikliğe giden Kula Belediyesi 350 bin litre olan su tüketimini 50 bin litreye düşürdü. Kaya bahçeleri sayesinde tasarruf sağlayan Kula Belediyesi kent genelinde 40 bin metrekare alanda kaya bahçesi uygulaması yaptı. Kaya bahçelerindeki peyzaj uygulamalarında Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkına vurgu yaparak volkanik taşlar kullanıldı. Yapılan kaya bahçelerinde Anadolu Kilim motifleri kullanılarak farkındalık oluşturuluyor.
Park ve Bahçeler birimi sorumlusu Halil Özkara yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada; “Kula bölgemiz karasal geçiş iklimine sahip bir bölge. Bu yılda yağmurlar az yağdı. Belediye Başkanımız Hüseyin Tosun ile yaptığımız istişareler sonucunda peyzaj alanlarında değişikliğe gidildi. Ankara asfaltında 24 bin metrekare şehir içinde de 15 metrekare olmak üzere toplamda 39 bin metrekare alanda kaya bahçeleri düzenlemesi yaptık. Yaptığımız bu kaya bahçeleri düzenlemelerinin içine yine su tüketimi az isteyen bitkiler kullandık ve damlama sulama sistemleri kuruldu. Böylelikle büyük bir su tasarrufuna gidildi. Eyer bu çalışmaları yapmamış olsaydık ve alanı çimle kapatmış olsaydık toplamda günlük 400 – 450 ton kadar bir su tüketimi olacaktı. ancak biz bunu 300 ton kadar indirerek günlük 50 ton bir su tüketimimiz olacak. Bölgemizin jeolojik yapısı volkanik bir yapıya sahip. Bizde bu volkanik yapının içindeki materyalleri kullandık. Kayalar olsun alregalar olsun. buradan aldığımız, bölgemizden aldığımız kayalarla kaya bahçesi oluşturduk. Gelen turistlerinde ilgisini çeliyor” ifadelerini kullandı.
