İzmit Belediyesi ‘Alzheimer Yaşam Evi’ Faaliyete Geçti
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppAlzheimer hastalarının yaşam standartlarını yükseltmek, hayata daha sıkı tutunmalarını sağlamak ve yakınlarına destek olmak için hayata geçirilen Alzheimer Yaşam Evi açıldı. Malta Mahallesi’nde hizmete giren İzmit Belediyesi Alzheimer Yaşam Evi ile Kocaeli’de bir ilke imza atıldı. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, belediyenin kendi öz kaynakları ve ciddi tasarrufla atıl […]Alzheimer hastalarının yaşam standartlarını yükseltmek, hayata daha sıkı tutunmalarını sağlamak ve yakınlarına destek olmak için hayata geçirilen Alzheimer Yaşam Evi açıldı. Malta Mahallesi’nde hizmete giren İzmit Belediyesi Alzheimer Yaşam Evi ile Kocaeli’de bir ilke imza atıldı. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, belediyenin kendi öz kaynakları ve ciddi tasarrufla atıl durumdaki binanın çok önemli bir hizmet merkezine dönüştürmenin haklı gururunu yaşadığını söyledi. KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi’nin Alzheimer hastalığının tedavisinin olmadığını ve hastalarının bakımının çok zor olduğunun altını çizdiği açılışta Malta Mahalle Muhtarı Bekir Boz, başkan Hürriyet’e kaliteli hizmetleri için teşekkür etti.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ İÇİN
İzmitliler’in her döneminde yanında olmaya gayret ettiklerini belirten İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü olarak yaşlılarımızın bedensel, ruhsal, mental açıdan iyilik halinin sağlanması ve yaş almanın getirmiş olduğu ihtiyaçlara yenilikçi çözüm önerileri getirmek amacıyla bugün Alzheimer Yaşam Evi’mizi açıyoruz.
HÜRRİYET: İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Kocaeli sınırlarında ilki gerçekleştiriyoruz. İlki yapıyor olmaktan onurlu ve gururluyuz. Çalışma arkadaşlarımızla çok emek verdik ve böylesi bir merkezi kente kazandırdık. Emsal teşkil etmesi ve vatandaşlarımızın aldığı hizmetten en kaliteli şekilde yararlanması için birçok kurum ve kuruluşlar eş zamanlı çalışmalar yaptık. Toplantılar düzenledik ve örneklerini inceledik, alanında yetkin insanlardan görüşler aldık. Titizlikle çalışarak Alzheimer Yaşam Evi’ni bugüne getirdik Bu süreçte yaptığımız toplantılara katılan herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURUMLAR
Alzheimer Yaşam Evi yapılırken kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptığının altını çizen başkan Hürriyet, “Yaşam Evi’mizden hizmet alacak hastalarımızın yaşam evine uygunluğunun incelenmesi adına işbirliği protokol imzaladığımız KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’na ve emek veren hocalarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. İntörn doktorlarıyla destek verecek KOÜ Tıp Fakültesi’ne ve gönüllü hemşireleriyle destek olacak KOÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne şükranlarımı sunuyorum” dedi.
YAŞAM KALİTELERİ ARTACAK
Yaşam evinin Alzheimer hastalarına katkısına değinen başkan Hürriyet, “Alzheimer Yaşam Evi’miz ile kentimizdeki saygıdeğer büyüklerimizin günlük yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Çok yönlü hizmet vereceğimiz merkezimizde; zihinsel aktiviteler, fiziksel egzersizler, kültür gezileri, bahçe aktiviteleri, müzik ritim faaliyetleri gibi birçok alanda hizmet sunacağız. Alanında uzman kadrolarla da hizmetlerimizi sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz.
“VEFA VE HUZUR GETİRSİN”
Hizmet binamızı pandemi kısıtlamaları sebebiyle sosyal işlevlerinde azalma meydana gelen büyüklerimizin hayata daha aktif katılımını sağlamak, ilişkilerimizi güçlendirerek birlik ve beraberliğimizi arttırmak en büyük arzumuz. Alzheimer Yaşam Evi’mizin kentimize ve vatandaşlarımıza vefa, huzur ve gülümsemeler getirmesini arzu ediyorum.
İKİNCİ MERKEZ DE YAPILABİLİR
Şu an ilkini hayata geçirdiğimiz yaşam evinde için butik çalışma yapacağız. Deneyim kazandıkça ve daha fazla talep olması halinde ikinci bir merkez daha açmayı planlıyoruz. Bunun için de yerimiz ve planımız hazır. Buradaki merkezimizde bizler de deneyim kazanacağız ve ihtiyaca göre hareket edeceğiz. Buradan hizmet almak isteyen yaşlılarımız yüz yüze, telefonla ya da internet sitemizden başvuru yapabilecek. En kısa sürede vatandaşlarımıza açacağız” ifadelerini kullandı.
ATIL ALANDI, ÖNEMLİ YER OLDU
Son olarak yaşam evinin yapım aşamalarına değinen Hürriyet, “İlk geldiğimizde burası atıl bir alandı. O kadar kötü durumdaydı ki. Etüt ve Proje Müdürlüğümüz, mimar arkadaşlarımızla burayı aldık; kendi imkanlarımızla, küçük dokunuşlarla bambaşka bir alan haline getirdik. Böylesi atıl yeri önemli bir hizmet alanına çevirdik. Ciddi tasarrufla ve kendi öz kaynaklarımızla yapmanın haklı gururunu da yaşıyorum. Çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi ve özel teşekkürlerini sıraladı:
ÖZEL TEŞEKKÜR ETTİ
“KOÜ Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Ünal Önsöz’e, İl Sağlık Müdürlüğü Uzman Psikolog Nermin Koçoğlu Alım, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şube Müdürü İlhan Toğrul’a, KOÜ Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Elif Sinem Arıkan’a, KOÜ Nöroloji ABD Başkanı, Dekan Yardımcı’mız çok kıymetli hocamız Hüsnü Efendi’ye bugüne kadar bize verdikleri destekler, güven, dayanışma ve hizmetler için çok teşekkür ediyorum. Uygulamada yardımlarını esirgemeyen, bugün açılışımızda da bulunan Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü ve değerli arkadaşlarına da çok teşekkür ediyorum, bundan sonra oryantasyon döneminde de yardımcı olacaklar.”
PROF. EFENDİ, “TEDAVİSİ YOK”
KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, “Bu hizmetin ne kadar önemli olduğu zaman için de oraya çıkacak. Ailesinde hasta olanların Alzheimer hastalığının ne olduğunu çok iyi bildiğine eminim. Hastalık giderek artıyor. 65 yaşından sonra toplumun yüzde 5’inde, 75’ten sonra yüzde 20’sinde var. Neredeyse yaş ilerledikçe 2 kişiden birinde ortaya çıkıyor. Yüzyıl önce sağlık sorunu değildi ama ortalama yaş 45’ti. Şimdi kadınlar 80, erkekler 78-79 yıl yaşıyor ortalama. Zor bir hastalık. Tedavisi yok.
HASTALARIN BAKIMI ÇOK ZOR
Tam bir tedaviyle henüz durduramıyor ve önleyemiyoruz. Hastaların bakımı çok zor. Hastaların aile, sosyal, tıbbi desteğe ihtiyacı var. Yönetimi, tedavisi ve bakımı çok zor. Bu tür merkezlere çok ihtiyaç var. Bu hastaların nefes alacağı, bir araya geleceği, sosyalleşeceği, çiçek dikecekleri, bellek oyunları oynayacağı, gezilere gidebileceği alan. Büyük bir adım bu. Devamının geleceğini, talebin çok olacağını biliyorum. Çok yararlı olacağı konusundan çok eminim. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Elimizden gelen her türlü katkıyı göstermeye gayret edeceğiz” dedi.
İLİŞKİLERİ GÜÇLENECEK
Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Gönüllü Sosyal Hizmet Uzmanı öğrencilerinin de destek vereceği Alzheimer Yaşam Evi ile İzmit’te yaşayan Alzheimer hastalarının hayatla kurdukları ilişkinin güçlenmesi, yaşam kalitelerinin artması ve hastalığın ilerlemesindeki risklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Alzheimer Yaşam Evi, toplumun her kesimine dokunan örnek projeleriyle dikkat çeken İzmit Belediyesi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek.
GENİŞ KATILIMLA AÇILDI
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in ev sahipliği yaptığı açılışa; Kocaeli Üniversitesi Nöroloji ABD Başkanı Pr. Dr. Hüsnü Efendi, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, Esnaf ve Odalar Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Filiz Coşkun ve Sağlık Koordinatörü Sebla Ak, CHP İl Başkan Yardımcısı Birgül Gök, İYİ Parti İl Başkan Vekili Ayşegül Balcan, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Vekili Cemil Uslu, CHP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Malta Mahallesi Muhtarı Bekir Boz ve çevre mahalle muhtarları, Halkların Demokratik Partisi İl yöneticileri; İrfan Demirkan ve Nihat Geyik, Halkların Demokratik Partisi İzmit İlçe Eş Başkanı Metin Fırat, İzmit Belediye Başkan yardımcıları, belediye koordinatörleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.