Milli Savunma Bakanlığı Personeline Protokol Düzenlemesi
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppMilli Savunma Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen millî savunma uzman yardımcıları ve ile millî savunma uzmanlarının uzun zamandan beri diğer askeri personelle protokol ilişkileri konusundaki talepleri neticeye bağlandı. Milli savunma uzman ve uzman yardımcıları, zorlu sınavlardan sonra işe alınıyorlar. Uzman yardımcılığından uzmanlığa geçebilmek için de zorlu bir eğitim ve tez sürecini tamamlamaları […]Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen millî savunma uzman yardımcıları ve ile millî savunma uzmanlarının uzun zamandan beri diğer askeri personelle protokol ilişkileri konusundaki talepleri neticeye bağlandı.
Milli savunma uzman ve uzman yardımcıları, zorlu sınavlardan sonra işe alınıyorlar. Uzman yardımcılığından uzmanlığa geçebilmek için de zorlu bir eğitim ve tez sürecini tamamlamaları gerekiyor.
Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile bu görevlilerin diğer askeri personelle olan protokol münasebetleri düzenlendi.
Milli Savunma Uzmanlığı Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre; uzman ve uzman yardımcıları ile askerî personel arasındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde uzman ve uzman yardımcılarının atandıkları kadro derecesinin karşılığı subay rütbeleri esas alınır. Buna göre uzman ve uzman yardımcıları, atandıkları kadro derecelerinin eşiti rütbedeki subaylar gibi değerlendirilir. Bu çerçevede uzman/uzman yardımcıları için;
a) 9. ve 8. dereceli kadrolarda teğmen,
b) 7. dereceli kadroda üsteğmen,
c) 6. dereceli kadroda yüzbaşı,
ç) 5. ve 4. dereceli kadrolarda binbaşı,
d) 3. ve 2. dereceli kadrolarda yarbay,
e) 1. dereceli kadroda albay,
rütbeleri esas alınır.
(2) Uzman ve uzman yardımcılarının görevlendirildikleri kadro derecesinin karşılığı subay rütbeleri; kendi aralarında astlık üstlük ilişkisine yol açmadığı gibi askeri personel ve askeri öğrenciler ile aralarında da astlık üstlük ilişkisine yol açmaz.
Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve sorumlulukları nelerdir?
(1) Uzmanlar istihdam edildiği birimin görev alanına giren konularda aşağıdaki görevleri yaparlar:
a) Mevzuatla Bakanlığa verilmiş olan görevleri yürütmek ve Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların gerektirdiği hizmetleri yapmak.
b) Bakanlığın görev alanına giren mevzuat değişikliklerini takip etmek, mevzuatın geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak ve mevzuatın uygulamada aksayan yönlerine ilişkin görüş ve önerilerini bildirmek, mevzuata ilişkin taslakların hazırlanmasına, görüşülmesine katkıda bulunmak.
c) Bakanlığın görev alanı çerçevesinde araştırma ve inceleme yapmak, proje üretmek ve geliştirmek.
ç) Yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen toplantıları ve çalışmaları takip etmek, kurum içi ve kurumlar arası toplantı ve çalışmalara katılmak.
d) Mesleki konularda yurt içindeki ve yurt dışındaki gelişmeleri ve yayınları izlemek, gerekli dokümanları toplamak ve bu konularda gerekli görülen çalışmaları ve incelemeleri yapmak.
e) Uzman yardımcılarının bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.
f) Görev tanım formunda belirtilen görevler ile amirleri tarafından verilecek benzer nitelikteki görevleri yerine getirmek.
(2) Uzman yardımcıları, istihdam edildiği birimin görev alanına giren konularda aşağıdaki görevleri yaparlar.
a) Görevlendirildikleri birimin işlerine katkıda bulunmak.
b) Mesleki konularda yurt içindeki ve yurt dışındaki gelişmeleri ve yayınları izlemek.
c) Uzmanlarca yapılacak araştırma, inceleme ve diğer çalışmalar için gerekli ön hazırlıklar ile gerektiğinde tek başına araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak.
ç) Uzmanlar ile birlikte kurum içi ve kurumlar arası toplantılar ile inceleme programlarına katılmak.
d) Görev tanım formunda belirtilen görevler ile amirleri tarafından verilecek benzer nitelikteki görevleri yerine getirmek.