Retivit Efendim, Layk Amirim..!

Salih Üçüncü Siyaset Bilimci

“Aşk olsun sana, benim tweetlerimi, retivit etmiyorsun..!

Vallahi sana kırgınım, facebookta benim paylaşımlarımı layk yapmıyorsun..!”

Herkesin kamu sektöründe arkadaşları, dostları mutlaka vardır. En üst amirinden memuruna kadar her kademede tanıdıklarımız mevcuttur.

Devlet memurluğu, başta 18-35 yaş arası adaylar olmak üzere yasal şartları haiz herkesin KPSS başta olmak üzere çeşitli sınavlara gece gündüz çalışarak çaba sarf ettiği ya da sınavsız olarak geçmeye çalıştığı bir istihdam statüsüdür.

Devlet memuru, kamu hizmetini tarafsız ve hakkaniyetli bir şekilde vatandaşa ulaştırmakla görevli, kamu yararının icracısı ve koruyucusu, geçim kaynağının büyük kısmını devletten aldığı maaş oluşturan kamu çalışanıdır.

Devlet memuru, göreve başladığı andan emekliliğine kadar anayasal teminat ve koruma altındadır. Görevini yaparken himmete ve tavassuta muhtaç değildir. 

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla özellikle üst kademede görev yapan veya kendini üst kademe yöneticiliğine aday gören bazı kamu görevlilerinde yeni davranış biçimleri ortaya çıkmıştır. Facebook veya twitter başta olmak üzere sosyal medya mecraları, bakanların, milletvekillerinin, genel müdürlerin, siyasetçilerin ve üst düzey kamu yöneticilerinin paylaşım yapma ya da yapılan paylaşımları beğenme yarışına dönüşmüş durumdadır.

Bu yeni memuriyet tarzındaki arkadaşlar yoğun bir retivit bombardımanı ile dolu sayfasını işaret ederek “Yahu arkadaş sen niye beni takip etmiyorsun ya da niye paylaşımlarımı beğenmiyorsun” diye sitem ediyorlar.

İyi de kardeşim sen bir şey paylaşmıyorsun ki, bütün paylaşımların retivit efendim, layk amirim, sana ait bir şey yok ki… 

Fikir sahibi bir kimse, özgün bir fikri olmayan kişiyi neden takip etsin ya da takip etmek zorunda olsun ki? Bunu talep etmek ve beklemek etik bir davranış mıdır?

Seni seven, beğenen ve takibe değer bulan bir kişi, her bir sosyal medya paylaşımını pekâlâ retivit etmeyebilir veya layklamayabilir. Yadırganacak husus, beklediğin retivit ve layklama eylemini sergilemeyenlere sitem etmendir.

Gün gelir tivitini retivit yaptığınız ya da mesajını laykladığınız siyasetçinin veya üst düzey bürokratın görevi bir şekilde sona erer ve geriye sizi siz olduğunuz için seven ve değer veren samimi arkadaşlarınız, dostlarınız kalır, kırmayın onları…

Hele de bu siyasetçilerin veya üst düzey bürokratların görevlerinin sona erme usulleri etik değilse günlerce retivit ve layk silmekle uğraşırsınız. Moraliniz bozulur, akıbet kaygısına düşersiniz, Allah korusun sağlığınızdan bile olursunuz…