KDK, Belediyede Başka Bir Birime Görevlendirmeyi Mobing Saymadı
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsAppKamu Denetçiliği Kurumu, 25.02.2021 tarihli kararı ile Bilgisayar İşletmeninin İtfaiye Müdürlüğünde görevlendirilmesini, bir işlemin mobbing olarak kabul edilemeyeceği gerekçesiyle mobbing kabul etmedi. Başvuruda özetle; başvuran kurum içerisinde mesleğine uygun görevlendirmeye gidilmesi hususunda talepte bulunduğunu fakat idarenin bu talebini değerlendirmek yerine bıktırma ve yıldırma yaklaşımı ile kendisini memuriyet mahalli dışında meslekle ilgisi […]Kamu Denetçiliği Kurumu, 25.02.2021 tarihli kararı ile Bilgisayar İşletmeninin İtfaiye Müdürlüğünde görevlendirilmesini, bir işlemin mobbing olarak kabul edilemeyeceği gerekçesiyle mobbing kabul etmedi.
Başvuruda özetle; başvuran kurum içerisinde mesleğine uygun görevlendirmeye gidilmesi hususunda talepte bulunduğunu fakat idarenin bu talebini değerlendirmek yerine bıktırma ve yıldırma yaklaşımı ile kendisini memuriyet mahalli dışında meslekle ilgisi olmayan bir görevlendirme ile İtfaiye Amirliğine gönderdiğini belirterek tarafına uygulanan mobbing’in incelenmesi talebinde bulunmuştur.
Kararda, bilindiği üzere Mobbing “İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünü” olarak tanımlandığı belirtilerek, mobbingin unsurları olarak; işyerinde gerçekleşmesi, sistemli bir şekilde yapılması, süreklilik kazanmış bir sıklıkla tekrarlanması, kasıtlı yapılması, yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacında olması, mağdurun kişiliğinde, mesleki durumunda veya sağlığında zarar ortaya çıkması hususlarının aranacağı ifade edilmiştir.
Kararda Bursa Bölge İdare Mahkemesinin, 07/11/2014 tarih ve E. 2014/4053; K. 2014/3839 sayılı kararına da atıf yapılarak Kararda ; “Mobbing; bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle uygulanan sistematik psikolojik bir baskı olarak ifade edilebilir. Aslında mobbing kelimesinin anlatmak istediği şey; iş yerindeki duygusal taciz, psikolojik şiddet, dışlama, aşağılama, rahatsız etme, çalışma motivasyonunu, özgüvenini kırma ve mutsuz etmedir. Mobbing uygulamalarını ispat etmenin çok zor olduğu kabulüyle mobbinge karine teşkil edebilecek delillere dayanılarak yargılama yapılmasını benimsemek zorunludur.” Denildiği ifade edilmiştir.
Bu açıklamalar ışığında, mobbingin tanımı ve yargı organlarının mobbing iddialarının ispatına yönelik yaklaşımları da göz önünde bulundurulduğunda idarece tesis edilmiş olan tek bir görevlendirme işlemi temelinde başvuranın mobbing iddiasının incelenmesine de imkan bulunmadığı bu sebeple başvuranın, tarafına uygulanan mobbing’in incelenmesine yönelik talebinin reddedilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.