“Annen Yoksa, Kimsen Yok”
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp“Delikanlı sen hüzünlüsün diye dünya durup sana yol verecek değil, farkında olmalısın…” Çocuk yaşta kaybettiği annesinin yokluğunu anladığında yaşadığı kimsesizliği “annen yoksa kimsen yok” sözüyle ifade eden, kişisel gelişim kitaplarıyla da tanınan iletişim psikolojisi uzmanı psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, İstanbul Beşiktaş’taki evinde vefat etti. ABD’deki doktora eğitiminden sonra Türkiye’ye dönen Cüceloğlu, Türkiye’de […]“Delikanlı sen hüzünlüsün diye dünya durup sana yol verecek değil, farkında olmalısın…”
Çocuk yaşta kaybettiği annesinin yokluğunu anladığında yaşadığı kimsesizliği “annen yoksa kimsen yok” sözüyle ifade eden, kişisel gelişim kitaplarıyla da tanınan iletişim psikolojisi uzmanı psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, İstanbul Beşiktaş’taki evinde vefat etti.
ABD’deki doktora eğitiminden sonra Türkiye’ye dönen Cüceloğlu, Türkiye’de Rehberlik, Psikolojik Danışmanlık ikliminin oluşmasında başat rol oynamıştır.
Onlarca bilimsel makalesi ve çok sayıdaki kişisel gelişim kitabı ile gencinden ihtiyara Türk halkının sevgisini kazanan Cüceloğlu, Mersin’in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin 11. çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve ortaokulu orada bitirmiştir. Ankara ve Kırklareli’de liseyi bitirip İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun Cüceloğlu, ABD’de Illinois Üniversitesi’nde Bilişsel Psikoloji doktorasını yaptı.
Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi iӀe Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmış, Fulbright bursu ile Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bir sene görev aldı.
1980-1996 yılları arasında ABD’deki Fullerton şehrinde California Eyalet Üniversitesi’nde görev yapmıştır. 1996’dan bu yana Türkiye’de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenledi.
1990’dan bu yana kitaplarını Türkçe olarak yayınlamaya özen gösteren Cüceloğlu, Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar yazdı.